A dwa dni pozniej SE juz po $246.15 , czyli 20% wiecej. To byla fantastyczna okazja.
Podobna sytuacja wydarzyla sie na CLNKB. Takze blyskawiczne 20% od dolka po wynikach.
Posta widziałem, wyszedł na rynek jakiś czas temu, to na razie spekulacje i przecieki. W tych spółkach i tak mam bardziej funny money niż poważną inwestycję, ale chcę poznać zdanie innych czy to spadający nóż, czy warto zrobić z tego jakąś poważniejszą pozycję (2% kapitału max). Ewakuować się może nie będę, ale postoję z boku i będę obserwował bo tymi spółkami mocno buja od pewnego czasu więc rynek sam pewny nie jest.glina pisze: ↑24 maja 2021, 19:26 @Ray
Daruj sobie bycie bucem. Ludzie zadaja powazne pytania.
O TAL i EDU ostrzeglem w poscie 14 Maja, bo news z tego dnia drastycznie zmienil teze inwestycyjna calego sektora edukacji w Chinach:
https://www.tradingforaliving.pl/live/v ... 2039#p2039
Ewakuacja. Nie kupowac.
Z Chinskich spolek edukacyjnych wyparowalo lacznie kilkadziesiat miliardow dolarow kapitalizacji. Ciezko w tym momencie mowic o spekulacjach i przeciekach.Maro pisze: ↑24 maja 2021, 22:32 Posta widziałem, wyszedł na rynek jakiś czas temu, to na razie spekulacje i przecieki. W tych spółkach i tak mam bardziej funny money niż poważną inwestycję, ale chcę poznać zdanie innych czy to spadający nóż, czy warto zrobić z tego jakąś poważniejszą pozycję (2% kapitału max). Ewakuować się może nie będę, ale postoję z boku i będę obserwował bo tymi spółkami mocno buja od pewnego czasu więc rynek sam pewny nie jest.
Ale dzięki za odpowiedź
Jesli chodzi o Noblistow to podejrzewem, ze ten musi byc twoj ulubiony. W koncu to inicjator obowiazujacej polityki monetarnej.
Zauważ, że złotówka była przesadnie osłabiona, więc raczej bym to traktował jako powrót do normy (zobacz poziomy EUR/PLN przed-COVIDowe) wraz otwieraniem się gospodarek.
Dzięki za fajny artykuł. Bardzo lubię takie. Można je przeczytać 2x i dają do myślenia, poruszając wiele kwestii i zagrożeń.RayDalio pisze: ↑24 maja 2021, 22:51A teraz coś dla ludzi, którzy potrafią czytać coś więcej niż nagłówki:
https://www.bridgewater.com/research-an ... on-bitcoin
Historycznie wycena spółki wygląda świetnie:
Gdzie może być potencjalne dno na TAL? Widzisz szansę, że ustawa nie będzie aż tak dramatyczna, jak to pokazuje obecny ruch kursu, czy już wszystko jest przesądzone? Price Targety i rewizje nie lecą aż tak dramatycznie, jak kurs. Wiem, że jest to spółka bardzo ryzykowna, ale spadek od lutego przekracza już -60%. Gdzieś musi być dno :)