Stock Market Crash 2018 - live comments

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Re: Stock Market Crash 2018 - live comments

Post autor: Greg » 16 cze 2018, 19:12

PL_Andrev pisze:
sebo pisze:Mimo, że nie przepadam za shortowaniem bo to nie dla mnie, to od paru dni delikatnie kupuję. Dwa dni temu pozbywałem się ETF ze spółkami wydobywającymi srebro i widzę, że dobrze zrobiłem.
Zobaczymy przyszły tydzień czy warto brać short na złoto.
Kiedy chcesz to zobaczyć? Skala dynamiki spadku złota była dość silna, i nie wiadomo czy aby nie mamy chwilowego dołka.
Człowiek zawsze mądry po fakcie...
Greg prognzuje 800$/oz, ale nie wiadomo w jakim horyzoncie czasowym.
Z tym 800$ to sobie tak napisałem ... Nie wiem ile. To w ogóle od czapy wartości wpisane... O ile ropa to w/g mnie będzie po 20$ o tyle złoto jest wielką niewiadomą... Natomiast im niżej ropa -> niżej złoto i srebro.

Swoją drogą, globalny rynek obligacji właśnie się zrobił się INVERTED (w sensie yield curve...) Zatem Good luck! Emerging Markets pomogły bardzo ... USA brakuje jeszcze chwilę...

https://www.zerohedge.com/news/2018-06- ... e-imminent

Zauważcie na indeksie CRB, że każdy cykl ma coraz niższą cenę ropy ... Dlaczego ropa nie może dojść do 100$? Bo dług jest coraz większy, więc inflacja już nawet 3% wykańcza rynek długu, a że ropa to 50% inflacji to tak się nie da... W następnym cyklu ropa nie przejdzie 70$ ... A jak przejdzie bo jej np. zabraknie to uuuuuuuuuuuuu delfację będziemy mieli na następne 20 lat...

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 16 cze 2018, 19:32

Pamiętacie o A-B-C i zamknięciu poniżej MA200? ... Zrobiłem błąd w logice ... Skoro ten cykl jest taki sam jak w 2001 (Silny dolar wywala Emerging Markets eksportując tam inflację) to najpierw trzeba szukać nie w USA, a w Emerging Markets ... Teraz zobaczymy kiedy SP500 will join the party do Emerging Markets ... bo na razie się rozkorelował... (ten na czarno)

Obrazek

I tu w ujęciu miesięcznym się wszystko zgadza ... Najpierw hangman, potem prawie doji ... i potem poleciało ...

Obrazek

@sebo ... Rosja ... Ale mają dużo złota ;) A zgadnij co się stanie gdy ropa zacznie mocniej spadać... Rubel pofrunie i Putin będzie się zabawiał gdy USDRUB przebije szczyty z 2014 roku... Chyba 75 było i ok 100 na EURRUB...

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 17 cze 2018, 11:04

Rosja już to przechodziło więc powinna być przygotowana.
Silny dolar, niska cena ropy i złota mogą ją dobić. Jednak mają w budżecie cenę ropy zaplanowaną na 40$ z tego co pamiętam, więc jeszcze daleko.
Pamiętaj, wiele państw na świecie będzie miało problemy, myślisz, że nie zbierze się nadzwyczajne zgromadzenie i czegoś nie wprowadzą? Jestem pewny na 100% że wprowadzą coś co będzie miało uchronić przed chaosem, co to będzie? Coś wspólnego?
Rosjanie wyjdą z tego to silny naród i przerabiali wiele razy problemy ekonomiczne, woda i jedzenie i nie mroźna zima i sobie poradzą.

Co do waluty to od dawna jest tragicznie.
Załączniki
Screen Shot 2018-06-17 at 11.05.47.png

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 17 cze 2018, 12:06

W/g mnie będzie ciekawiej niż w 2014 roku ... w Rosji... Tak się zastanawiam co się musi stać aby EURUSD = 0.9 ... I wychodzi mi, że jakiś bank w EU musi kopnąć w kalendarz.. Niestety DB vs Lehman to skala jest tak z 50x na niekorzyść obecniej sytuacji DB, dlatego też od zawsze mówiłem, że 2008 rok to pikuś przed tym co nas czeka teraz...

Globalnie w bondsach jesteśmy już na zero, albo inwersja albo szybko na minus ... Teraz patrzymy ...

Obrazek

durin
Stały bywalec

Post autor: durin » 17 cze 2018, 13:09

Już coś wymyślili. 28-29.06 Niemcy i Francja mają ponoć ogłosić wspólne stanowisko odnośnie reformy strefy euro.
https://www.money.pl/gospodarka/unia-eu ... 08919.html

WhyNot

Post autor: WhyNot » 17 cze 2018, 20:59

Sebo. Tak jak mówisz. Scenarzyści nie koniecznie będą czekali na chaos gdyż chaos i wojna są dla nich dość ryzykowne. Są przeróżne koncepcje nowego systemu i prawdopodobnie SDR najlepiej pasuje. Poczytaj sobie pracę Pani Małgorzaty która fajnie opisała problem.

https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/handle/11320/4468

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 14:25

Polska dołącza ... Ponieważ EEM do SPY się rozjechało, to SPY ma dużo większy potencjał do spadków... W 2001 roku korporacje USA nie były tak zależne od EEM, dlatego nawet 2 lata zajęło do pęknięcia bańki dot.com bubble po pierwszych bankructwach krajów EEM głównie w 1999 Rosji, z powodu coraz droższego dolara spowodowanego podwyżkami stóp procentowych w USA ... Teraz tak nie jest. Gro korporacji ciągnie głównie zyski spoza USA, więc oczekuję szybkiego wyrównania się SPY do EEM, ale mówie, brakuje zabrania większego kraju ze sobią ... Albo Chiny albo Indie ...-> powodem jest dollarcrisis czyli to co FED najlepiej robi, a więc QT + podwyżki stóp procentowych...

Obrazek

W fazie cyklu wręcz idealnie tu widać Polskę :

Obrazek

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 18 cze 2018, 14:45

KIlka ciekawostek z tweetera, które rzuciły mi się w oczy :)
sp500.jpg
russia.jpg
Rosja sprzedaje amerykańskie obligacje i kupuje złoto.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 14:47

Widziałem i jedno i drugie, a Russia to wyprzedaje chyba UST bo szuka kasy ? Też Polska wysoko jest

Obrazek

W ogóle to zdjęcie wykresu Henrika Zeberga, ekonomisty z Danii, z którym się kłóciłem co do cyklu, ale przekonał mnie do swojej tezy i odwróciłem się po jego argumentach od tego, że DXY spadnie do 50 ... (w sensie bardzo nisko) i jestem zwolenikiem tego, że dojdzie do 150 (też skrajna wartość, ale na pewno ponad 100)...

Pokazał taki wykres AUDUSD ... To jest jeden z lepszych wskaźników inflacji. AUDUSD niżej = deflacja, AUDUSD wyżej = inflacja... I tak samo jak Henrik wyrażam opinię, że stoimy przed ostatnią ogromną deflacją, a środkiem z jej wyjścia będzie "universal income", który na następne 20 lat przywróci nam inflację i secular bull market w inflacji.

Obrazek

Zauważcie, że każdy cykl w indeksie CRB (surocowym/ropnym -> odpowiedzielnym za inflację) jest coraz niższy. Dlaczego? Bo dług jest coraz wyższy. I jak kiedyś inflacja 5% była OK i każdy dawał radę, tak teraz nawet target banków centralnych 2% jest problemem. Zniszczona klasa średnia i zadłużona pod korek ma coraz większy problem z opanowaniem jakiej kolwiek inflacji i podwyższenia cen. Dlatego patrzcie na CRB. Szczyt słabego dolara przypadł na 2008 rok, dlatego CRB było ogromne i dlatego inflacja tak zabiła rynek USA (EEM lepiej w tym cyklu przędło niż USA). A ponieważ USA jest globalnym rynkiem to spowodował globalny kryzys finansowy. 2001 powstał w wyniku bardzo wysokiego dolara, wtedy też gospodarka USA lepiej działała -> wywaliło EEM, 2018 jest powtórką z 2001. Rynek USA jest w lepszej kondycji niż EEM (o wiele bardziej zadłużone w USD niż w 2001 roku) czy Europy czy Japonii, tyle, że korporacje USA mają za dużo interesów na całym świecie, a nie tak jak w 2001 w USA, więc nie liczę tutaj aż na 2 letnie przesunięcie jak w 1999 gdzie DXY zwalił z nóg gospodarki EEM i dopiero w 2001 doleciał do USA...

Jeżeli dolar teraz np. doleci na 120 ... To CRB spadnie na 100, ale to będzie ostatni cykl dolara i jak wyżej widać, zacznie się secular inflationary bull market i wrócimy do 10-20% inflacji... Wtedy złoto będzie sky-rocket tak samo jak wszystkie hard-asset.

Obrazek

No i się pokrywa. Real asset nikt nie chce :

Obrazek

Awatar użytkownika
Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga

Post autor: Ryszard Wielkouch » 18 cze 2018, 14:53

Russia cały czas szuka kasy. Wcześniej zwiększyli wiek emerytalny dla mężczyzn powyżej średniej długości życia :)

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 cze 2018, 15:07

Greg ale na GPW nie ma tak dużo kapitału zagranicznego, by dolar coś namieszał, mamy ogólnie problem z GPW ale to z winy OFE itd.

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 15:11

sebo pisze:Greg ale na GPW nie ma tak dużo kapitału zagranicznego, by dolar coś namieszał, mamy ogólnie problem z GPW ale to z winy OFE itd.
No to ja się nie znam... To jakiś dziwny zbieg okoliczności w takim razie, że dolar rośnie WIG spada :)

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 15:26

EUROPEAN BANKS ... Inverted Cup & Handle się szykuje...

Obrazek

Greg
Forumowy wyga
Kontakt:

Post autor: Greg » 18 cze 2018, 15:29

ERDOGAN CALLS ON CITIZENS TO CONVERT DOLLARS, EUROS TO LIRAS. 3rd call in the past month
Premier Morawiecki wzywa obywateli do przewalutowania dolarów i euro na złotówki ... USDPLN = 6.20, EURPLN = 7.40 w tym momencie :P -> Wyobrażacie sobie takie teksty? ...

Obrazek

NASDAQ ma 15-20% do odrobienia vs EEM ... Nie wiem kiedy to się stanie, ale tak długo jak spread pomiędzy EEM a giełdami US się będzie rozjeżdzał to w USA będzie tym razem mocniejsze uderzenie ...

Obrazek

Standardowo pierwszy raz od 2007 roku dobiliśmy w global market to spreadów na zero ... Albo już inwersja, albo mocno na minus gwałtownie i wtedy szarpnięcie :

Obrazek

sebo
Forumowy wyga

Post autor: sebo » 18 cze 2018, 15:37

Jak najbardziej, plus wyższe podatki, + 1000 PLN dla kogoś.
Z drugiej strony ja by tak pomyśleć to możemy się odciąć od "market" i co nam zrobią?
Możemy się przestawić na produkcję lokalną i masowy eksport.

Zablokowany