Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Pytanko ile kosztują notowania dla opcji i gdzie to wł, jestem w setting data market, ale nie pokazuje mi dokładnie co wł i jaka jest opłata ?
kuba
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Ja mam włączone OPRA Top of Book (L1) (US Option Exchanges)
Kosztuje to $1.50 miesiecznie, ale nawet to zwracają jeśli przekroczysz $20 w prowizjach w danym miesiącu
Szczegóły tutaj:
https://www.interactivebrokers.com/en/p ... etdata.php
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dzięki chyba znalazłem, ale masa tego jest, mało przejrzyste.
Tylko przed tym, chyba trzeba zaznaczyć opcje, że nie profesjonal?
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.34.09.png
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.34.09.png (69.39 KiB) Przejrzano 7435 razy
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.33.11.png
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.33.11.png (16.18 KiB) Przejrzano 7435 razy
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.43.21.png
Zrzut ekranu 2024-03-18 o 19.43.21.png (35.35 KiB) Przejrzano 7435 razy
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Czy można jakoś podejrzeć wartość w polu MRK YLD dla obligacji na listach obserwacyjnych (watchlist)?
Dodałem screenshot pokazujący, o które pole mi chodzi.
screenshot 2024-04-21 163644.png
screenshot 2024-04-21 163644.png (36.47 KiB) Przejrzano 7186 razy
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 587
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Jak rynek jest otwarty, to te wartości powinny się same wyświetlać. Sprawdzałeś w czasie otwarcia rynku obligacji?
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Oczywiście. Sprawdzałem o różnych porach dnia i nocy. Napisałem też do supportu ale od tygodnia nie odpisują.
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Czy mógłby ktoś potwierdzić, że u was te dane są wyświetlane poprawnie?
Tu jest instrukcja z nagrania pana Tomasza jak otworzyć ten ekran: (58:56)

Znacie jakiś inny ekran na platformie gdzie można podejrzeć rentowność z inwestycji w konkretne obligacje?
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Można zignorować poprzedni problem. Naprawiło się... Może support coś poprawił, nie wiem. Zaczęło się wyświetlać.
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Napiszę na wypadek gdyby ktoś miał kiedyś podobną rozkminę.
Przelew SWIFT z Aliora do IBKR w dolarach w opcji SHA cena: 30 PLN Alior i 10 USD jakiś pośrednik. W ramach testów robiłem 3 przelewy, każdy kosztował tyle samo (kwoty 3, 5 i 6 cyfrowe).
Ostatnio zmieniony 15 maja 2024, 18:52 przez tech, łącznie zmieniany 1 raz.
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Próbuję kupić 3miesięczne Billsy za kwotę 6 cyfrową i moje zlecenie wisi już pół dnia. Słyszałem, że rynek obligacji jest najbardziej płynnym rynkiem na świecie, a mam wrażenie, że nic się nie dzieje.
Znalazłem opcję Market Depth i wolumeny zleceń nie powalają:
ask-bills.png
ask-bills.png (9.7 KiB) Przejrzano 5449 razy
.
Może wybrałem jakąś egzotykę, czy są jakieś serie bardziej płynne/rekomendowane?
Dodam, że zaznaczyłem opcję AllOrNothing gdyż chciałem zapłacić tylko raz za prowizję.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 587
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Odznacz "all-or-nothing", bo inaczej system nie zrealizuje Ci tego zlecenia, dopóki po drugiej stronie w arkuszu nie pojawi się dokładnie taki sam pakiet do sprzedaży. Nie zapłacisz wielokrotnie prowizji za zakup w ramach tego samego zlecenia nawet jak broker rozbije je na mniejsze partie.
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

tech pisze: 15 maja 2024, 18:51 Może wybrałem jakąś egzotykę, czy są jakieś serie bardziej płynne/rekomendowane?
Na screenie nie widać co dokładnie wybrałeś, ale kwotowania rzędu 97.59 sugerują, że nie jest to bon 3 miesięczny jak napisałeś tylko bardziej 6 miesięczny?

Natomiast ze swojego bardzo skromnego doświadczenia z T-billsami mam pewną obserwację, która może Ci się przyda:
Jak wystawiasz zlecenia kupna z limitem równym bądź większym niż ask (niższych zresztą nie ma sensu dla T-bills, bo i tak nie mają szansy się zrealizować), to o ile nie są to jakieś duże milionowe zlecenia najprawdopodobniej zobaczysz komunikat tego typu: "Warning: Your order will not trade at the NBBO because it does not meet the minimum size requirement, please make the price more aggressive or increase the size". Oznacza to, że musisz zwiększyć limit, ale zauważyłem że dla niektórych serii trzeba go zwiększyć bardziej a dla innych dużo mniej - nie wiem ale zgaduję, że jest to związane z tym że bony które dopiero co miały aukcję ("on-the-run") są bardziej pożądane i wymagają większego zlecenia. Mogę się mylić co do powodów, ale to co ważne to że jeśli natrafisz na taki przypadek, że ciągle zwiększasz limit a transakcja dalej wisi, to warto spróbować wybrać inną serię (a zawsze powinno się znaleźć coś z datą zapadalności kilka dni wcześniej lub później) i zacząć wrzucać zlecenia od nowa rozpoczynając ponownie od wyświetlanej ceny ASK NBBO.
mobdmier
Posty: 1
Rejestracja: 08 cze 2024, 23:50
Tu mieszkam: Polska

Re: Interactive Brokers

Post autor: mobdmier »

Założyłem konto na IB typu margin. Tego samego dnia przelał PLN na konto. Jak kasa się pojawiła to przewalutowałem na USD i kupiłem obligacje. Na drugi dzień w raporcie widzę dla PLN w Ending Settled Cash jest -7,9 zł, dla USD 0. Na kolejny dzień w złotówkach to samo, a w dolarach -10540USD, dopiero na kolejny kwoty były dodatnie. Czy to oznacza, że przez to że waluty są księgowane T+2, prowizje T+0, a obligacje T+1 to za płacę odsetki brokerowi?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 587
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Hmm, w sumie ciekawe, bo teraz akcje przeszły na księgowanie T+1, ale waluty chyba dalej zostały T+2. A tych -8 zł to nie jest koszt prowizji za przewalutowanie, a nie za pożyczkę na jeden dzień?
ODPOWIEDZ