Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

Cześć, wiem, że temat opłat pojawiał się nie raz ale chciałbym podpytać o Waszą opinię w konretnej sytuacji.

Zagadnienie
Mam sporą kwotę, ok 150k usd w kantorze walutowym Aliora. Nie pytajcie skąd ta kwota, byłem bułą i nic z tym wcześniej nie robiłem... nieważne, najlepszy moment, żeby to naprawić jest dzisiaj.
Pomyślałem, że ulokuję je w jakieś obligacje amerykańskie, czyli muszę przetransferować środki do IB.
Przy takiej sumie opłaty nominalne są całkiem spore. Zastanawiam się jak je zminimalizować...

Opcja 1.
Przelew SWIFT w USD z Aliora do IB.
Koszt Aliora 30 PLN + wielka niewiadoma. Niestety nie wiem i chyba nikt nie wie ile opłat zostanie naliczonych po drodze. Czy jest jakism maksymalny cap, czy procentowo, ilu pośredników itp.

Opcja 2.
Przewalutowanie USD na EUR i przelew SEPA. Alior ma średnie prowizje, te kilka groszy spreadu będzie kosztowało kilka tysięcy w PLN ale przynajmniej opłata jest znana z góry.

Opcja 3.
Wypłata gotówki USD z Aliora (bez opłat) i wpłata do banku, z którego przelew do IB poszedłby bez kosztów. Aktualnie, jedyny bank, o którym słyszałem, że tak ma to Aion bank, ale nie można do niego wpłacić gotówki.

Prośba o pomoc:
Czy widzicie jeszcze jakieś inne opcje poza tymi, które wymieniłem i czy znacie jakieś inne banki poza Aionem dla opcji 3?
Czy ktoś zlecał przelewy SWIFT dla większych kwot - rzędu 100k usd? Czy opłata miała jakiś cap, czy to był procent? Rozumiem, że i tak każdy bank może mieć inaczej ale jestem ciekawy jakiego rzędu może to być kwota...
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

Zdecydowanie opcja pierwsza. W ogóle to jeżeli te dolary kupiłeś w kantorze Aliora to liczą Ci się do tzw. "Licznika" czyli limitu, do którego masz zerową opłatę po stronie Aliora. Sprawdzić stan Licznika możesz w Operacje -> Przelew w tabeli po prawej (kolumna "Przelej za darmo" osobno dla każdej waluty). Ja jeszcze jak z tego kiedyś korzystałem to właśnie w ramach Licznika wysyłałem przelew w opcji SHA-EXPRESS gdzie po stronie Aliora nie było opłaty, a po stronie odbiorcy zabierali zawsze 10 USD niezależnie od kwoty przelewu, więc te 10 USD to był ostateczny całkowity koszt. Ale jeżeli chcesz mieć absolutną pewność jaki będzie ten koszt to zawsze możesz wybrać opcję OUR i wtedy wszystkie opłaty pobierane są po stronie nadawcy czyli Aliora. Dokładne opłaty masz tutaj: https://kantor.aliorbank.pl/pomoc-i-kon ... wizje.html
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

To ciekawe co piszesz. Czy dobrze rozumiem, że przy opcjach BEN i SHA opłaty są nieznane gdyż przelew może pójść przez różnych pośredników i każdy z nich naliczy swoje prowizje (w tym 30PLN od Aliora). Co więcej można zostać obciążonym opłatami jakiś czas po przelewie.

Natomiast jeśli wybiorę opcję OUR to wtedy ja pokrywam cały koszt w wysokości 100PLN wg cennika Aliora i już nie interesuje mnie co sobie naliczą pośrednicy? Brzmi zbyt pięknie... Czy to znaczy, że nawet jeśli po drodze będą jacyś pośrednicy to zasadniczo całkowity koszt w opcjach BEN i SHA powinien być mniejszy niż 100PLN bo inaczej Alior byłby stratny?

Niestety z licznika nie skorzystam bo dolary wpływały na konto a nie były wymieniane w kantorze. Aczkolwiek przy dużej kwocie (100k) to 100 PLN opłat za OUR jest okej.
Najbardziej obawiam się jakiejś prowizji liczonej jako procent.
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

tech pisze: 05 lut 2024, 16:14 Natomiast jeśli wybiorę opcję OUR to wtedy ja pokrywam cały koszt w wysokości 100PLN wg cennika Aliora i już nie interesuje mnie co sobie naliczą pośrednicy? Brzmi zbyt pięknie...
Brzmi pięknie ale to prawda :) Właśnie po to jest OUR żeby była pewność co do kwoty jaka pojawi się na koncie adresata przelewu. Inaczej nigdy nie byłoby wiadomo ile ostatecznie dojdzie i byłby niezły problem np. z prowadzeniem biznesu i masą drobnych niedopłat za faktury od zagranicznych kontrahentów. A o Alior spokojna głowa - nie będą stratni, a wręcz odwrotnie bo przy OUR całkowity koszt jest odpowiednio większy. Jakbyś wybrał SHA to moim zdaniem zapłacisz 30zł+10usd czyli mniej niż 100zł. No ale skoro ta stówa to nie problem a wolisz mieć spokój ducha to bierz OUR.
tech
Gość niedzielny
Posty: 16
Rejestracja: 24 paź 2021, 21:39
Tu mieszkam: Łódź

Re: Interactive Brokers

Post autor: tech »

wlodzimierz_liszaj pisze: 05 lut 2024, 20:08 Brzmi pięknie ale to prawda :)
Napisałem do Aliora i niestety twierdzą inaczaj. Wklejam odpowiedź:
Dzień dobry,

w przelewach zagranicznych jeśli wybierze Pan opcję kosztową OUR to naliczymy ryczałt na pokrycie kosztów banków zagranicznych. Koszty przelewów w opcji kosztowej OUR są następujące:
- 100 zł - jeśli wybierze Pan przelew w trybie zwykłym,
- 115 zł - jeśli wybierze Pan przelew w trybie pilnym,
- 120 zł - jeśli wybierze Pan przelew w trybie express.
Niestety w przypadku waluty USD nie możemy zagwarantować, że banki pośredniczące nie pobiorą swoich kosztów nawet w przypadku opcji kosztowej OUR. Niestety banki amerykańskie nie honorują opcji kosztowej OUR.

Jeśli ma Pan dodatkowe pytania - jesteśmy do dyspozycji.

Z pozdrowieniami
Marcin XXX
Zespół Alior Banku
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

tech pisze: 06 lut 2024, 09:58
Niestety w przypadku waluty USD nie możemy zagwarantować, że banki pośredniczące nie pobiorą swoich kosztów nawet w przypadku opcji kosztowej OUR. Niestety banki amerykańskie nie honorują opcji kosztowej OUR.
No cóż... w takim razie jest to wprost sprzeczne z tym co mają na swojej stronie:
OUR - opcja OUR oznacza, że wszystkie koszty, związane z realizacją przelewu – koszty banku zleceniodawcy, banków pośredniczących i banku beneficjenta – pokrywa zleceniodawca przelewu.
...a dla mnie przypomnienie żeby żeby jednak nie ufać do końca bankom ;) Tym niemniej z wymienionych wcześniej opcji nadal myślę że opcja pierwsza czyli przelew SWIFT w USD z Aliora do IB będzie najkorzystniejsza (i tak jak wyżej pisałem najtaniej przy wyborze SHA, z której sam swego czasu korzystałem).
rebahas
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

Pisał ktoś ostatnio na support do IB? Ja napisałem 7 lutego i zero reakcji - to tak zawsze długo trwa?
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 587
Rejestracja: 13 mar 2021, 17:17
Tu mieszkam: Dubaj

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek »

Nie ma reguły. Ja czasem dostaję odpowiedź kolejnego dnia, a czasem po dwóch tygodniach.
Awatar użytkownika
iMisiek
Forumowy wyga
Posty: 247
Rejestracja: 14 mar 2021, 21:04
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: iMisiek »

Tomek pisze: 16 lut 2024, 08:10 Nie ma reguły. Ja czasem dostaję odpowiedź kolejnego dnia, a czasem po dwóch tygodniach.
Super. support - W Tastytrade to max 24h a czasami w ciagu kilka minut
rebahas
Stały bywalec
Posty: 113
Rejestracja: 15 mar 2021, 13:59
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas »

iMisiek pisze: 16 lut 2024, 21:30 Super. support - W Tastytrade to max 24h a czasami w ciagu kilka minut
No porażka. Dostałem odpowiedź jak się po tygodniu odezwałem po raz drugi. Oczywiście dostałem formułkę jakby z automatu i totalnie nie na temat na jaki było moje pytanie. No po prostu wypas.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Pytanie o konta w IB
Czy IB zakłada parę kont z dostępem do margin i gotówki z jednego ?
Chodzi mi o to by akcje i opcje nie były na jednym koncie, czyli mam akcje googla 10szt kupione po 80$, chce mieć drugie konto, na którym mam opcje na google, w razie czego jak mi się wykonają (w cenie 130$), by mieć 100szt a nie 110. To jest wykonalne? Oczywiście musiałyby być dwa różne statmenty.
Konto A gotówka i różne akcje
Konto B (gotówka i margin z Konta A) konto tylko do opcji.
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

Sebo pisze: 24 lut 2024, 18:28 Pytanie o konta w IB
Czy IB zakłada parę kont z dostępem do margin i gotówki z jednego ?
Chodzi mi o to by akcje i opcje nie były na jednym koncie, czyli mam akcje googla 10szt kupione po 80$, chce mieć drugie konto, na którym mam opcje na google, w razie czego jak mi się wykonają (w cenie 130$), by mieć 100szt a nie 110. To jest wykonalne? Oczywiście musiałyby być dwa różne statmenty.
Konto A gotówka i różne akcje
Konto B (gotówka i margin z Konta A) konto tylko do opcji.
Co prawda nigdy nie miałem więcej niż jednego konta w IBKR naraz, ale wydaje mi się że nie mógłbyś na koncie B używać gotówki ani marginu konta A, bo na stronce IBKR jest zdanie "Linked accounts must be separately funded" https://www.ibkrguides.com/clientportal ... ccount.htm
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dzięki, czytając na to wygląda, choć mam inne konto i sprawdziłem, ale oni mi je kiedyś zrobili i jest ograniczone.

Jeszcze dwa pytania, kiedyś używałem TWS na Apple M1 i było płynnie, teraz po update, strasznie to działa cokolwiek robię procek obciążony, zmiany jakieś dokonuje w tabelach dodaje usuwam, potrafi się aplikacja za każdym razem wywalić, instalowałem normalną wersję i beta i to samo (nie, nie będę przeinstalowywał systemu). Jakaś masakra, ktoś wie, czy jest w ustawieniach coś, co mocno czyści i przywraca do fabrycznych ustawień, nie stety nawet wejście do ustawień to jakaś masakra.
Pytanie, czy da się gdzieś w ustawieniach ustawić, które po zalogowaniu ma się konto pokazywać od razu, ma dwa konta, jedno oni założyli, mimo, że nie jest główne, to zawsze po zalogowaniu przez www ono jest pokazywane.
Pytanko ostatnie, ktoś mi wytłumaczy, jaka jest różnica ewentualnie do czego sa te raporty, dla mnie mimo iluś lat, mało co jest przejrzyste w IB.

Activity
MTM Summary
Realized Summary
Commodities Regulatory
Trade Confirmation
Aggregated Costs and Charges

Dziękuję.
FreeCashFlow
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 25 lut 2024, 22:15
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: FreeCashFlow »

Sebo pisze: 25 lut 2024, 14:03Jakaś masakra, ktoś wie, czy jest w ustawieniach coś, co mocno czyści i przywraca do fabrycznych ustawień, nie stety nawet wejście do ustawień to jakaś masakra.
To niekonieczenie twoja wina.

Używam TWS Workstation od wersji 4.72 na systemach Windows i Linux oraz na rożnych sprzętach, czasem bardziej wydajnych, a czasem bardziej energooszczędnych (a mniej wydajnych).
I nie da się nie odczuć regresji jakości jaką ten program przechodzi od lat.
Wersja 4.72 działała po prostu świetnie, tj. była super-szybka i bardzo responsywna. Już natomiast w wersji 4.78 dało się odczuć regres, a potem już było tylko gorzej.

Funkcjonalnie TWS jest oczywiście świetny, ale jeśli chodzi o szybkość i stabilność tej aplikacji, to nie wiem jak to można tak... spartolić.

Z moich obserwacji jednak wynika, że lepiej to chodzi na Windowsie niż na systemach Linux/Unix (MacOS się do tego zalicza).
Np ostatnio jak przelogowałem się na Linuxa, to TWS "zamarzał" częściej i na dłużej niż na tym samym sprzęcie z Windows.

Ogólnie jak się ma Windowsa 10/11 oraz w miarę wydajny CPU (a nie energooszczędny) to nawet "nieźle" to chodzi. Ale to "nieźle" ma się nijak do tego, co było kiedyś.

Możesz spróbować odinstalować TWSa oraz wyczyścić jego zachowanej dane i przeinstalować na nowo.
Ew możesz spróbować cofnąć się do jakiejś starszej jego wersji, o ile taką posiadasz (bo ze strony IB już nie pobierzesz).
A poza tym, to niewiele nie zrobisz. "Kup Pan lepszy komputer" :-)))
Sebo pisze: 25 lut 2024, 14:03Activity
MTM Summary
Realized Summary
Commodities Regulatory
Trade Confirmation
Aggregated Costs and Charges
Tylko Activity jest przydatny. Pozostałymi nie zawracałbym sobie głowy.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Żartujesz chyba, M1 jest genialne, nawet mi nie mów o PC, bo do piet nie dorasta, mam 4 PC 6 Maców.
Pisałem, że już przeinstalowałem itd.
Pisałem, ze któraś wersja działała dobrze, a miałem ileś okienek odpalonych, nie wspomnę, bo nie wiesz, to M1 nie trzeba nawet chłodzić nawet się nie spocił, a mam masę przeglądarek odpalonych z 100 i więcej zakładek, więc wybacz, ale PC to by gorączki dostał.
Co do statmentu chodziło mi o coś innego niż który mam wybrać.
Nie, nie będę instalował starych wersji itd.

"To niekonieczenie twoja wina." dzięki, bo już mnie nachodziły dziwne myśli ;)
FreeCashFlow
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 25 lut 2024, 22:15
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: FreeCashFlow »

Sebo pisze: 26 lut 2024, 11:53Żartujesz chyba, M1 jest genialne, nawet mi nie mów o PC, bo do piet nie dorasta, mam 4 PC 6 Maców.
Wiesz jak nie mógłbym normalnie korzystać z TWSa, to komputer wyleciałby oknem.
Jeśli na 10 komputerach, nigdzie ci to nie działa dobrze, to nie mam więcej pytań.
Siedzę w IT 20 lat i nie mam tolerancji dla takiej bylejakości.
Sebo pisze: 26 lut 2024, 11:53Pisałem, że już przeinstalowałem itd.
Chodziło mi o skasowanie folderów Jts, JxBrowser, itp z ustawieniami/pozostałościami TWSa, już po deinstalacji. Tak żeby nowa instalacja była w pełni na czysto.
Ale skoro to robiłeś, to spoko.
Sebo pisze: 26 lut 2024, 11:53Pisałem, ze któraś wersja działała dobrze, a miałem ileś okienek odpalonych, nie wspomnę, bo nie wiesz, to M1 nie trzeba nawet chłodzić nawet się nie spocił
Wiesz, ja ostatnio najwięcej czasu spędzam na Dell Wyse 5070. To jest komputer biorący 8 Watt w trakcie pracy (4 Watt w trakcie czuwania).
Kupiłem go bo jest malutki i bezgłośny (brak jakiejkolwiek mechaniki/wentylatora). To jest komputer o energooszczędności na poziomie Raspberry PI.

I nawet na czymś takim nie mam problemu z korzystaniem z TWS Workstation na Windowsie - zarówno wersja stable jak i latest.

Z tym, że nie używam normalnego Windowsa, tylko specjalnie przygotowanej (przez samego siebie) wersji Enterprise IoT LTSC.
Nijak ona się ma do tego co dostaniesz w jakimkolwiek w sklepie. Nie ma u mnie telemetrii, śledzenia, usług chmurowych i chodzi to duuuuużo to szybciej i dużo bardziej responsywnie niż wersje pudełkowe.


Natomiast niezależnie od tego, jest też coś takiego jak wydajność względna. Jeśli porówna się TWS Workstation do chociażby TastyTrade to widać różnicę.
TWS jest po prostu powolniejszy, bardziej kobyłowaty od chyba wszystkiego innego (Office 365, LibreOffice, przeglądarki, wszelakie programy biurowe, giełdowe, itp.). I żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
A to jest przecież tylko program do giełdy i nie powinien on mulić nikomu, na praktycznie żadnym sprzęcie. Ew powinna powstać wersja Lite, na wzór mobilnej wersji IB, która działa błyskawicznie.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Nie instaluje na innych, bo nie ma potrzeby, interesuje mnie tylko na M1.
Po następne ten pc co wspomniałeś, to nie nadaje się dla mnie do niczego, mój ma pobór 6W i montaż robi 4k bez problemu. Ten PC co podałeś to tylko klatki by wyświetlił. Jak wspomniałem wina aplikacji, coś źle zrobili pod ARM albo u mnie coś w konfiguracji się stało, pisałem, że wcześniej było OK. Co do 20 lat w IT no i co z tego, staż o niczym nie świadczy. Usuwałem ręcznie pliki. Proszę nie dyskutujmy o IT mój staż całe życie.
Mój ARM nie ma wiatraków, yt w 4K nawet się nie spoci, komputer robi wszystko montowanie filmów w 4K, równocześnie 3 przeglądarki 200 okienek i nic. Daj spokój, nie wiesz co to procesory M, szkoda czasu. Mnie Windows nie interesuje szkoda mi czasu na ten system, tak mam 10,11, Enterprise, black XP itd cuda, daj spokój, interesuje mnie inny temat.
TWS część informacji trzyma na serwerze. Jutro sobie już to ogarnę. Ja pisze o OSX a Ty o Windowskie, nie na temat.
Dziękuję za próbę pomocy.
FreeCashFlow
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 25 lut 2024, 22:15
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: FreeCashFlow »

Sebo pisze: 26 lut 2024, 18:59... ten pc co wspomniałeś, to nie nadaje się dla mnie do niczego...
Specjalnie wybrałem taki (słaby) żeby pokazać, że nawet tu nie ma problemów. Na lepszych, jest po prostu lepiej - to chyba logiczne.

Ale wracając do tematu. Z tego co piszesz, przyczyną może być procesor ARM. TWS Workstation zawiera w sobie interpreter Javy oraz wewnętrzną przeglądarkę JxBrowser bazującą na silniku Chrome.
W którejś wersji mogła zmienić się wersja tego interpretera na taką, która słabiej działa na procesorach ARM.
Takie moje podejrzenie. Tu bym szukał przyczyny, bo wiem, że oni zmieniają ten interpreter (maszynę wirtualną) Javy w kolejnych wersjach TWS.

Jeśli jednak tak będzie, to rozwiązaniem będzie albo cofnięcie się do starszej wersji (czego nie chcesz) albo podmienienie tego interpretera Javy na inną wersję (kombinowanie, którego pewnie też nie chcesz).
Sebo pisze: 26 lut 2024, 18:59TWS część informacji trzyma na serwerze.
Tak wiem, ale takie pozostałości jak Jts (tj. katalog z ustawieniami), JxBrowser (przeglądarka WWW) oraz interpreter Javy (TWS ma własny, niezależny od innych interpreterów Javy w systemie), pozostają w systemie nawet, jeśli odinstalujesz wszystkie wersje TWSa w diabły.
I dotyczy to wersji TWS tak dla Windows jak i dla Linux, bo one działają bardzo podobnie (mimo totalnie różnych systemów).

Chodziło mi o to żeby ręcznie wyczyścić te wszystkie pozostałości i puścić instalację na czysto - od zera.

Mówisz, że to zrobiłeś, a z treści wynika, że nie zrobiłeś. Ja wiem, że Windows, Linux i MacOS to różne systemy, ale TWS jest na nich wszystkie taki sam.
To jest program napisany w Javie, więc tylko jej interpreter (maszyna wirtualna Javy) jest różny dla różnych systemów. Sam TWS jest dokładnie taki sam.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Mówiłem, że odinstalowałem i usunąłem ręcznie pozostałości.
IB ma też wersje desktopową i działa płynnie, mi chodziło o to, by ktoś potwierdził bądź nie co ma procesory ARM a nie ktoś kto nie ma i ma Windowsa.
Jak nie będzie działać płynnie to trudno, nie będę z tego płakać i tak dla mnie bardziej przejrzysta jest www, choć ona też czasem działa słabo. Będę usuwał okna, bo ja widzę, że tutaj jest gdzieś problem, na którymś oknie strasznie zamula. Dziękuje jutro sobie to ogarnę, a jak ktoś ma procesor M to nie da znać jak mu działa i jaka wersja.
Awatar użytkownika
wlodzimierz_liszaj
Stały bywalec
Posty: 61
Rejestracja: 06 lis 2022, 17:05
Tu mieszkam: Nieciecza

Re: Interactive Brokers

Post autor: wlodzimierz_liszaj »

U mnie na M1 działa wszystko płynnie (używam wariantu latest, obecnie w wersji 10.27.1f) - jeżeli próbowałeś robić pełny uninstall i reinstall i nie pomogło, to może jeszcze spróbuj File -> Layout Settings -> Layout/Settings Recovery -> Restore to Default Settings. Poza tym ciężko gdybać co może być przyczyną, no chyba że przypominasz sobie jeszcze jakieś inne detale, które mogły się zmienić od ostatniego razu kiedy Ci to dobrze działało (poza tym updatem o którym wspominałeś).
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Dzięki o to właśnie chodzi, u mnie na setting jak wchodzę w general jakoś tak to aplikacja zastyga, a później się wywala (jak robiłem w settingach wyszukiwanie też mi zastygała i wywalała, za każdym razem). Dzięki za ścieżkę, o to właśnie chodziło, plus zobaczę, ile to na dysku pamięci zajmuje (jak aplikacja jest włączona). Zauważyłem też, ze w oknie gdzie jest TV bloomber i drugie mam newsy one mi zastygają, jutro robię testy. No i bez przeglądarek, bo mi 12GB zajmują, kolekcjoner okienek.
Sebo
Stały bywalec
Posty: 127
Rejestracja: 17 maja 2021, 16:56
Tu mieszkam: Bangkok

Re: Interactive Brokers

Post autor: Sebo »

Witam
Trochę porobiłem po zmieniałem i działa jak ta lala, ale zauważyłem, że resetowanie tych ustawień co napisałeś "layout" nie do końca coś zmienia, okna są dale te same, niby resetuje, ale ja nie widzę jakiś konkretnych zmian. No ale to tak na marginesie.
Pytanie mam, niestety miałem małą wpadkę, wyjaśnię w skrócie, bo zastanawiam się nad rozwiązaniem, miałem akcje A sztuk 30, na nich zysk około 50% zakup na długie lata, no i wystawiłem sobie opcje (put sell) z ceną powyżej ceny aktualniej (dużo powyżej) po jakimś miesiącu w ten piątek, ktoś sobie tę opcję zrealizował (ja oczywiście dostałem ileś tysięcy $), wiec przytuliłem 100 akcji, byłoby OK, gdyby poszło to na inne konto, niestety wyszło 130szt razem. Teraz mam tak, że te nowe 100szt nie za bardzo mi sa potrzebne, a bardziej te 30szt, zastanawiam się co zrobić, czy próbować, przesłać te 30sz na inne konto do innego brokera (no ale na koncie USD mam na minusie wiec chyba się nie da) czy utworzyć nowe konto w IB i te 30szt tam przesłać (metoda fifo) mam dwa konta, ale z głównego na te, co mam nie chce pójść, nie ma takiej opcji, to broker stworzył dla rosyjskiej spółki. Czy stworzenie nowego konta to najlepsze wyjście czy raczej nie i czy ktoś to robił i przenosił pozycję. Czy też płatna i ewentualnie ile kosztuje przeniesienie pozycji do innego brokera USA-USA.
Po co ta kombinacja? No te 30szt na długie lata w dużo niższej cenie (to nie jest tysiąc $) gdyby było to 1tyś $ sprzedałbym te 30szt i tyle.
te nowe 100szt przewyższają znacznie cenę aktualną i jest to około 30tyś $. Średnia za 130 tez wychodzi mi znacznie wyżej jakieś 20%. Mogę wystawić Call sell ale wyjdzie mi 30szt stare i 70szt nowe, średnie rozwiązanie, mogę sprzedać 30szt stare i mieć zysk 40% i wystawić call sell 100szt, zrobić sobie stratę i bawić się call sell i put sell, albo coś innego?
FreeCashFlow
Stały bywalec
Posty: 38
Rejestracja: 25 lut 2024, 22:15
Tu mieszkam: Poland

Re: Interactive Brokers

Post autor: FreeCashFlow »

Sebo, z tego co zrozumiałem, to chciałbyś wymieszać dwie szklanki herbaty, a potem napić się z tej pierwszej.
Wątpię, że można rozdzielić akcje i wybrać sobie które chcesz sprzedać/przenieść.

Metoda FIFO wynika z przepisów podatkowych. Tzn US nie interesuje które akcje naprawdę sprzedałeś, bo i tak masz liczyć dochód tak, jak gdybyś sprzedał te pierwsze.
konrad123
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2024, 13:24
Tu mieszkam: Lublin

Re: Interactive Brokers

Post autor: konrad123 »

Witam
Mam pytanie o margin (konto Węgry), przelałem np 4000 PLN => wymieniłem PLN na USD (mam saldo ok 1000$ => kupiłem akcje USA w USD za ok 999$. Przy każdym zakupie naliczany był jakiś użyty margin, co zauważyłem po kilku tygodniach. Praktycznie nie potrzebuję go bo nie przekroczyłem salda w USD a go mam i zapłacę odsetki za używanie ?, czy mogę go spłacić jakoś teraz? nie chcę zmieniać typu konta na cash bo może będę jeszcze potrzebował marginu.
kuba
Stały bywalec
Posty: 98
Rejestracja: 15 mar 2021, 11:33
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Jeśli masz dodatnie saldo gotówki, to nie zapłacisz żadnych odsetek.
Margin ma w sumie dwa znaczenia - pierwsze jako pożyczka od brokera, no ale skoro masz na koncie >$0 to żadnej pożyczki nie masz.
A drugie znaczenie- maintanence margin mówi ile minimalnie musi być warte Twoje konto (suma akcji i gotowki) zanim broker zacznie zamykać Twoje pozycje. Generalnie jeśli masz tylko akcje i nie masz pożyczki, to nie musisz na to patrzeć.
Natomiast jest to bardzo istotne jak kupujesz na kredyt albo handlujesz opcjami/futures
ODPOWIEDZ