Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
kuba
Stały bywalec
Tu mieszkam: PL

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba »

Dla opcji na akcje i ETFy to właśnie jest ta Opra, kosztuje to chyba $1.50 miesięcznie.

Możesz też w TWS kliknąć prawym na te notowania które chcesz mieć live, a potem wybrać coś w stylu "Manage market data" i powinno Ci pokazać w client portal co jest potrzebne
Reanoe
Gość niedzielny
Tu mieszkam: Katowice

Post autor: Reanoe »

Nie zgadza mi się saldo gotówki na koncie.
W portfolio pokazuje coś takiego
Zrzut ekranu 2025-10-01 201823.png
Zrzut ekranu 2025-10-01 201823.png (14.35 KiB) Przejrzano 2379578 razy
i w settled cash też
Zrzut ekranu 2025-10-01 202300.png
Zrzut ekranu 2025-10-01 202300.png (3.23 KiB) Przejrzano 2379578 razy
ale w raportach pokazuje tyle
Zrzut ekranu 2025-10-01 202426.png
Zrzut ekranu 2025-10-01 202426.png (4.77 KiB) Przejrzano 2379578 razy
To co jest w raporcie zgadza się z moimi excelowymi zapiskami. Ktoś wie jaka może być przyczyna tej różnicy?
hornislezsko
Tu mieszkam: Katowce

Post autor: hornislezsko »

Witam. Na początku wyrazy szacunku, za to, że forum w takie formie egzystuje. Jestem świeżakiem na Interactive Brokers, w sumie ogólnie a tego typu tradingu. Wywodzę się z krypto i tak już zęby zjadłem. Chciałem spróbować czegoś nowego. Wpłaciłem grosze na IB, żeby poprbować. Na teraz interesują mnie tylko Stocki i myślałem, że to będzie proste - kupujesz, płacisz jakieś opłaty i tyle. Żadnych dźwigni, opcji, niczego nie ruszałem. Przechodząc do meritum - w historii orders pojawiają mi się pozycje, których nie wykonywałem opisane jako liquidation trade i na pierwszy rzut oka nie maja one dla mnie żadnego sensu. Wymieniłem trochę pomiędzy EUD/AUD/CAD, żeby kupić akcje na rynkach poszczególnych krajów i to właśnie między tymi walutami pojawiają się te magiczne liquidation trade. Czy ktoś może mnie naprowadzić, o co w tym chodzi?
Reanoe
Gość niedzielny
Tu mieszkam: Katowice

Post autor: Reanoe »

Reanoe pisze: 01 paź 2025, 20:26 Nie zgadza mi się saldo gotówki na koncie.
[...]
To co jest w raporcie zgadza się z moimi excelowymi zapiskami. Ktoś wie jaka może być przyczyna tej różnicy?
Nie aktualne - zmęczony chyba byłem i nie ogarnąłem, że dwa pierwsze screeny to stan na dziś (01.10) a raport jest do 30.09
Awatar użytkownika
Zara95
Tu mieszkam: Warsaw

Post autor: Zara95 »

This "liquidation trade" stuff from a simple currency swap is crazy. It's like the platform's own plumbing is charging you.
My naive take: is it because everything lives on separate, patched-together rails? EUR here, AUD there, stocks elsewhere. Newer services like flyfish or airwallex try to smooth multi-currency payments, but maybe they don't connect to the trading layer.
Wouldn't the fix be a single foundation for all assets—cash, stocks, crypto—so a swap is one update, not three hidden transactions? Does anything actually work like that yet, or is it still a dream?
Awatar użytkownika
Bobbert90
Tu mieszkam: Warszawa

Post autor: Bobbert90 »

You nailed it. The solution is a unified ledger, not separate rails. This single-source-of-truth approach for assets is being built, not just theorized. The core principle as detailed here shows the path forward.
Awatar użytkownika
Zara95
Tu mieszkam: Warsaw

Post autor: Zara95 »

Bobbert90 pisze: 08 gru 2025, 01:21 You nailed it. The solution is a unified ledger, not separate rails. This single-source-of-truth approach for assets is being built, not just theorized. The core principle as detailed here shows the path forward.
Wait, so the solution is basically one big, shared database for everything? That's wild. But then, who controls it? And if my stocks, cash, and crypto are all in one place, doesn't that make it a giant target? How do you even keep something like that secure and, you know, fair for everyone? Also, if a swap is just one update, who decides the price at that exact moment? This feels like it just replaces one set of hidden fees with a whole new set of scary questions.
ODPOWIEDZ