Witajcie,
Korzystam z opcji od kilku m-cy dzięki webinarom i kursowi opcyjnemu Pana Tomka Treli - więc jestem bardzo nowy w tej branży
Gram głównie Bull Call Spread na wzrosty (bo wybrane spółki mają niskie IV)
Na kilku zagraniach, pozycja weszła i przebiła oba strike (Buy Call i Sell Call), zamknąłem spreada dużo przed terminem wygasania (więc było dużo wartości czasu) i zysk był dużo poniżej wynikającego z matematyki i profile na IB.
Konkret:
APP Bull Call Spread 430/460, Oct 17, Premium 12.27
Spreada kupiłem 20.08, przy kurise 425.37 (więc OTM)
Zamknąłem wczoraj 26.08 przy kursie APP 466
Profit $521.79
Wg matematyki powinno być: (460-430)-12.27 = $1773 (nie licząc pozostałej wartości czasu)
Gdzie robię błąd? Tak już miałem kilka razy na różnych spółkach.
Pomożecie proszę?
Bull Put Spread - max profit
Re: Bull Put Spread - max profit
Ta matematyka zgadza się jedynie w momencie wygasania opcji, wtedy rzeyczywiście tzw. wartość czasu (extrinsic value) jest zerowa i można ją pominąć. Natomiast im dalej do wygaśnięcia, tym wartość czasu bedzie większa i zależna od kilku czynników, m.in. od tego jak daleko kurs akcji znajduje się od kursu wykonania opcji (strike) - im bliżej siebie znajdują się kurs akcji i strike opcji, tym większa będzie wartość czasu.
W Twoim przypadku opcja CALL 430 będzie miała zdecydowanie mniejszą extrinsic value niż opcja CALL 460, stąd musisz zapłacić więcej za odkupienie extrinsic value w opcji 460 niż dostaniesz za sprzedanie extrinsic value w opcji 430.
Tutaj tak na szybko znalazłem jakiś wykres, który to pokazuje https://insights.deribit.com/education/ ... sic-value/
(Nie czytałem artykułu, więc nie wiem czy można go polecić, ale wykres wygląda OK)
Pzdr.
Kuba