Mam pytanie o narzędzie Strategy Builder. Konkretnie o kilka informacji które widać na profilu danej strategii.
Chodzi mi o pola Max return i Max loss. Na czarnym tle mamy Max return (<1% chance) i jednocześnie na zielonym 39%. Analogicznie dla Max loss (3,5% chance) i czerwone tło 100%. Co oznaczają te procenty na zielonym i czerwony tle?
Interactive Brokers
Re: Interactive Brokers
- Załączniki
-
- Opcje.png (50.39 KiB) Przejrzano 1969 razy
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
Maksymalna strata z tego zagrania to 102$ i jest to 100% kwoty, którą możesz stracić (stąd 100% na czerwonym tle) + prowizja. Prawdopodobieństwo maksymalnej straty wynosi 3.5%. Maksymalny zysk to 48$ i jest to 39% kwoty inwestycji razem z prowizją. Prawdopodobieństwo osiągnięcia maksymalnego zysku jest mniejsze niż 1%. Prawdopodobieństwo osiągnięcia jakiegokolwiek zysku (z przedziału pomiędzy 0$-48$) wynosi 50% (pozycja: profit probability).
Jak sobie to przeliczysz, to procenty nie będą się sumowały idealnie, bo pewnie na tej pozycji spread na bid/ask jest wysoki i realne transakcje zostałyby zawarte gdzieś pomiędzy cenami bid/ask, co zmieniłoby nieco P&L. No ale broker nie wie, po jakiej cenie zawarta będzie finalna transakcja, dlatego symuluje to, jakby się odbywało po bid/ask.
Jak sobie to przeliczysz, to procenty nie będą się sumowały idealnie, bo pewnie na tej pozycji spread na bid/ask jest wysoki i realne transakcje zostałyby zawarte gdzieś pomiędzy cenami bid/ask, co zmieniłoby nieco P&L. No ale broker nie wie, po jakiej cenie zawarta będzie finalna transakcja, dlatego symuluje to, jakby się odbywało po bid/ask.
Dziękuję za obszerną odpowiedź. Pozostałe pola były dla mnie jasne, tyle te procenty czerwono/zielone nie do końca.
Hej, mam pytanie o market data.
Jakie subskrybcje muszę wykupić, żeby mieć market data dla opcji na Futures? Na razie interesuje mnie tylko /MES notowany na CME.
Wystarczy mi "CME Real-Time Top of Book (L1)"? Czy dla opcji jeszcze potrzebuję "US Securities Snapshot and Futures Value Bundle" i/lub "US Equity and Options Add-On Streaming Bundle"
Na chwilę obecną mam włączone tylko "OPRA Top of Book (L1) (US Option Exchanges)" i opcje na akcji/ETFy mam dane real time, ale opcje na Futures mam dane opóźnione.
Dzięki,
Kuba
Jakie subskrybcje muszę wykupić, żeby mieć market data dla opcji na Futures? Na razie interesuje mnie tylko /MES notowany na CME.
Wystarczy mi "CME Real-Time Top of Book (L1)"? Czy dla opcji jeszcze potrzebuję "US Securities Snapshot and Futures Value Bundle" i/lub "US Equity and Options Add-On Streaming Bundle"
Na chwilę obecną mam włączone tylko "OPRA Top of Book (L1) (US Option Exchanges)" i opcje na akcji/ETFy mam dane real time, ale opcje na Futures mam dane opóźnione.
Dzięki,
Kuba
- Tomek
- Money talks
- Tu mieszkam: Sam już nie wiem, chyba głównie jednak na lotniskach
CME Real-Time Top of Book (L1) powinno wystarczyć – wtedy będziesz miał dostęp tylko do pierwszej linijki notowań z tej jednej konkretnej giełdy. Te dwie pozostałe opcje, które wymieniłeś, dotyczą rynków akcyjnych i opcyjnych z pominięciem giełd towarowych, więc zakładam, że one tu nie będą potrzebne.
BTW. Jak próbujesz na TWS podejrzeć notowania instrumentu, do którego nie masz dostępu w czasie rzeczywistym, to na platformie powinien wyskoczyć komunikat z informacją, żeby włączyć real-time notowania i jak klikniesz w niego, to przeniesie Cię do strony IBKR i od razu sam zasugeruje, który pakiet jest potrzebny, żeby mieć dostęp do notowań tego konkretnego instrumentu.
BTW. Jak próbujesz na TWS podejrzeć notowania instrumentu, do którego nie masz dostępu w czasie rzeczywistym, to na platformie powinien wyskoczyć komunikat z informacją, żeby włączyć real-time notowania i jak klikniesz w niego, to przeniesie Cię do strony IBKR i od razu sam zasugeruje, który pakiet jest potrzebny, żeby mieć dostęp do notowań tego konkretnego instrumentu.
O super, tego nie znałem (chociaż może bardziej nie pamiętałem, bo coś mi się kojarzy, że już to kiedyś widziałem ;) )Tomek pisze: ↑11 wrz 2024, 13:50 BTW. Jak próbujesz na TWS podejrzeć notowania instrumentu, do którego nie masz dostępu w czasie rzeczywistym, to na platformie powinien wyskoczyć komunikat z informacją, żeby włączyć real-time notowania i jak klikniesz w niego, to przeniesie Cię do strony IBKR i od razu sam zasugeruje, który pakiet jest potrzebny, żeby mieć dostęp do notowań tego konkretnego instrumentu.
I rzeczywiście wystarczyło - włączyłem i od razu widzę notowania real-time zarówno Futures jak i Options on Futures z CME.
Wielkie dzięki za pomoc!