Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Wszystko, co dotyczy szeroko rozumianych instrumentów pochodnych, zwłaszcza opcji, ETF, CFD i kontraktów terminowych.
winnie-the-pooh
Posty: 60
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: winnie-the-pooh » 15 wrz 2020, 18:46

Przyznam, że śledzenie P/L otwartych pozycji opcyjnych tylko na platformie TWS potrafi nauczyć człowieka liczyć.
O ile jeszcze w przypadku oryginalnej pozycji wyświetlany UNREALIZED P/L% odzwierciedla jako tako sytuację, to już w przypadku podstrojenia pozycji to co tam widać nie ma chyba nic wspólnego z prawdą. Od początku prowadzę tez arkusze gdzie sam staram się obliczyć BE i XLS mnie ratuje :)
Macie jakieś inne sposoby niż arkusz na boku ?

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 509
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: Hubert » 15 wrz 2020, 19:30

Chyba nie ma chociaż ja nie gram spekulacyjnie wiec moje pozycje to mam w głowie wiec nawet nie liczę . Zawsze tylko patrzę żeby przy rolowaniu był credit :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: Tomek » 15 wrz 2020, 21:16

Hmm, masz na myśli to, że przy rolowaniu combo rozwala się początkowa pozycja, z której pierwotnie zyski pokazywane są łącznie z obu odnóg opcyjnych, a po rolowaniu to combo jest rozbijane na pojedyncze odnogi, z których P&L liczony jest od zera? Bo jeśli tak, to nie ma na to rady :)

A jeśli przy zakładaniu combo widzisz po prostu oddzielne dwie odnogi opcyjne, z których zyski liczone są "jakoś dziwnie", to jest na to rada – trzeba wtedy włączyć na platformie wyświetlanie takich legów jako łączne pozycje combo, z których sumarycznie liczony będzie zysk/strata.

PS. W każdym przypadku IB do liczenia P&L bierze ceny bid/ask opcji, a nie cenę modelową, która jest najbardziej realną ceną transakcyjną, stąd kiedy są duże spready pomiędzy bid/ask, to niektóre P&L mogą być niedowartościowane. Ja tam też prowadzę swój oddzielny arkusz w Excelu, w którym skrupulatnie ręcznie wpisuję wszystkie transakcje, z prowizjami, strike'ami, z datami etc.

EDIT: Chociaż w sumie jest rada na ten pierwszy problem, bo zawsze po rolowaniu możesz sobie ręcznie zmienić cenę otwarcia tej nowej opcji tak, żeby uwzględniała poprzednią premię. Jak zmienisz punkt odniesienia, to zmieni się też wyświetlany P&L.

Zrzut ekranu 2020-09-15 o 21.21.33.png

winnie-the-pooh
Posty: 60
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: winnie-the-pooh » 15 wrz 2020, 21:38

Przy rolowaniu ładnie mi rozbija i skleja nową pozycję, ale własnie AVG PRICE już nie uwzględnia rolowania. Ale.....właśnie tego szukałem "Adjust Average Price" i nawet szukam nadal, bo jakoś tego nie widzę u mnie (TWS na PC Windows). Pokopię, bo dokładnie tego szukam.
Ale widzę, że XLSa nie muszę się wstydzić :)
To wyświetlanie to czasem po prostu działa na nerwy, bo świecą mi się na czerwono pozycje, które są na plusie w arkuszu.

winnie-the-pooh
Posty: 60
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: winnie-the-pooh » 15 wrz 2020, 23:14

Pomęczyłem trochę software. Pozycja menu "Adjust Average Price" jest dostępna i aktywna w oknie ACCOUNT.
Działa poprawnie dla pozycji prostych, ale dla combo niestety (u mnie) niepoprawnie. A dokładnie - wszystko działa jak należy kiedy się wyłączy wyświetlanie legów jako combo. Ładnie się daje to edytować.
Po włączeniu wyświetlania legów jako combo - przy próbie edycji combo opcja w menu jest wyłączona. Dodatkowo przy próbie edycji na legu będącym składnikiem combo także jest wyłączona. Próbowałem pokombinować z edycją pola na legu po wyłączeniu wyświetlania legów jako combo i co ciekawe daje się to edytować, ale po powrocie do wyświetlania combo - wyświetla się oryginalna wartość. Po kolejnym przełączeniu trybu wyświetlania - pokazuje się nowo edytowana wartość :) A zatem dla combo software przechowuje wartość AVG PRICE w innych miejscach niż wartość AVG PRICE dla pozycji prostych i tylko miejsca dla pozycji prostych dają się edytować.
Ot, takie crash-testy-softu :)
Ale zawsze coś - dziękuję !

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 509
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: Hubert » 15 wrz 2020, 23:27

O widzę CI w portfelu a sam to wczoraj kupiłem :)

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: Tomek » 16 wrz 2020, 08:44

Ano faktycznie nie da się zmienić tego Avg. Price dla całych combo ani dla poszczególnych legów, dziwne. Ja szczerze mówiąc dopiero niedawno zacząłem stosować tę funkcję, po tym jak bodajże Wojtas o tym napisał w którymś wątku, że używa tego do zerowania niektórych wirtualnych pozycji par walutowych, żeby bez sensu nie zaśmiecały Portfolio.

Generalnie TWS to mocno dziurawa i niedopracowana platforma, ale z nią jest trochę tak, jak z demokracją. System sam w sobie mocno wadliwy, tylko że pozostałe alternatywy są jeszcze gorsze :)

PS. Hubert, ta Cigna to jakiś chyba ewenement dzisiaj. Spółka o dobrych parametrach, która jest... rekordowo tania. Ja mam na razie mały pakiet, ale jak parę procent jeszcze spadnie, to wystawię dodatkową serię PUT-ów na 150$. Tutaj można poszaleć z ilościami, bo beta niska na 0.66.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Śledzenie otwartych pozycji opcyjnych w TWS

Post autor: Wojtas » 16 wrz 2020, 10:41

Tomek pisze:
16 wrz 2020, 08:44
Generalnie TWS to mocno dziurawa i niedopracowana platforma, ale z nią jest trochę tak, jak z demokracją. System sam w sobie mocno wadliwy, tylko że pozostałe alternatywy są jeszcze gorsze :)

Szanuj brokera swego bo możesz mieć gorszego. Najważniejsze, że kasa się nie traci, reszta to duperele z którymi można żyć, jeśli się jest ich świadomym.

Co rozumiem przez kasa się nie traci ?
A no np to, że w takim IQ Option ustawiłem take profit/stop loss na 1% to mi się zrobiło na 3% lub więcej samoczynnie. Błąd wystąpił parę razy (więc to nie przypadek), co przy dźwigni 20-30x na CFD daje już policzalne straty. Bardzo policzalne bo można minąć zysk, do którego się już potem nigdy nie wróci.

W IB póki co nie miałem kwiatków, która narażałyby mnie na straty finansowe.

PS. Przepraszam za offtop.

ODPOWIEDZ