Excelowe triki

O rzeczach, które z inwestowaniem związane są w bardzo luźny sposób lub niezwiązane z nim w ogóle. Raczej na luzie i off-topic.
arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 05 maja 2020, 16:20

mlubinski pisze:
01 maja 2020, 11:09
Chciałem podzielić się z Wami moimi portfelami, które prowadzę u trzech brokerów (Polska = mbank, bossa; globalny = IB)

trzymam raczej długoterminowo (tylko niektóre pozycje są spekulacyjne), dokonuję niewielu operacji (raczej tylko dokupowanie). najlepszy wynik mam co ciekawe w portfelu polskim, gdzie zysk od zeszłego roku wynosi 69% :D

Ogólnie portfel polski prowadzę od 2010r (z sukcesami raczej z racji zapłaconych podatków :D), a globalny od roku 2018 po szkoleniu u Tomka (dzięki temu zyskałem perspektywę rynku globalnego oraz praw nim rządzących, ale także potrafię zabezpieczyć pozycje opcjami, czy wykonać jakieś strategie opcyjne (aczkolwiek nie robię tego z racji ograniczeń wynikających z mojej pracy).

jest kilka pozycji, z których nie jestem dumny, jak NKL, HCR i SLCA, aczkolwiek kiszę z nimi (i uśredniałem ostro w dół na mega spadkach), i po cichu liczę na przeczekanie sytuacji zgodnie z doktryną Tomka ("jak już jesteś w sytuacji, gdzie tornado szaleje dookoła, to po prostu siedzisz w kasku na dupie i czekasz aż się skończy"). Portfel miał obsunięcie w krytycznym momencie o 50%, ale wykorzystałem to do dalszego dokupowania.

trzeci portfel trzymam w funduszu Tomka (raczej większość mojego kapitału tam przeniosę ostatecznie).

oba portfele mają załadowane po ok 200k pln

portfel Polska:



ja mam pytanie techniczne- korzystasz z jakiś formuł do excela które Ci uaktualniają ceny na podstawie tickera czy wklepujesz ręcznie ?

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Posty: 73
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: CoinsMakingCoins » 05 maja 2020, 16:51

arku pisze:
05 maja 2020, 16:20
korzystasz z jakiś formuł do excela które Ci uaktualniają ceny na podstawie tickera

Ja korzystam z takich w Google Sheets.

Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 209
Rejestracja: 29 wrz 2018, 11:21

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: Besso » 05 maja 2020, 16:52

Ja też. Możesz w arkuszach Google'a skorzystać z formuły =GOOGLEFINANCE($S2), gdzie komórka S2 to ticker. Działa też z polskimi spółkami.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Posty: 73
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: CoinsMakingCoins » 05 maja 2020, 17:04

Besso pisze:
05 maja 2020, 16:52
Działa też z polskimi spółkami.

Działa pewnie z większą ilością giełd, po prostu trzeba użyć przedrostka, np. Vanguardowy S&P500 notowany na Euronexcie w Amsterdamie to `AMS:VUSA`, a CDProjekt w Warszawie to `WSE:CDR`.

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 455
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: mlubinski » 05 maja 2020, 17:50

W excelu korzystam z funkcji STOCKS w zakladce DATA, wtedy rozpoznaje ticker po kodzie (i mozesz szukac recznie wpisujac, bo czasem wezmie nie ten co trzeba)

arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 05 maja 2020, 19:34

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, z Google sheets też korzystam, ale często zawiesza mi się przy odświerzaniu dlatego pytam o excela. Mam wersję 2016 i tam tej funkcji chyba nie ma?

arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 05 maja 2020, 19:38

Besso pisze:
05 maja 2020, 16:52
Ja też. Możesz w arkuszach Google'a skorzystać z formuły =GOOGLEFINANCE($S2), gdzie komórka S2 to ticker. Działa też z polskimi spółkami.

do czego służy symbol $ w formule?
czy jest możliwośc żeby formuła importowała ticker z innej komórki? bo ja każdorazowo wpisuję ticker w komórce z formułą.

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 455
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: mlubinski » 05 maja 2020, 20:47

arku pisze:
05 maja 2020, 19:34
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, z Google sheets też korzystam, ale często zawiesza mi się przy odświerzaniu dlatego pytam o excela. Mam wersję 2016 i tam tej funkcji chyba nie ma?

no ja tez mam wersje 2016 w pakiecie office365, patrz tu: https://ibb.co/tqZMnFH

Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 209
Rejestracja: 29 wrz 2018, 11:21

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: Besso » 05 maja 2020, 21:08

arku pisze:
05 maja 2020, 19:38
Besso pisze:
05 maja 2020, 16:52
Ja też. Możesz w arkuszach Google'a skorzystać z formuły =GOOGLEFINANCE($S2), gdzie komórka S2 to ticker. Działa też z polskimi spółkami.

do czego służy symbol $ w formule?
czy jest możliwośc żeby formuła importowała ticker z innej komórki? bo ja każdorazowo wpisuję ticker w komórce z formułą.

Trochę offtop nam się zrobił, więc już kończąc wątek symbol dolara blokuje komórkę. W tym przypadku po to, by wyświetlana cena dotyczyła spółki z konkretnej zablokowanej komórki. Dla przykładu w komórce A1 wpisujesz ticker AAPL, a w komórce B1 =GOOGLEFINANCE($A1). W ten sposób uzyskasz w jednym rzędzie obok siebie ticker i cenę Apple'a.

arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 05 maja 2020, 21:41

mlubinski pisze:
05 maja 2020, 20:47
arku pisze:
05 maja 2020, 19:34
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, z Google sheets też korzystam, ale często zawiesza mi się przy odświerzaniu dlatego pytam o excela. Mam wersję 2016 i tam tej funkcji chyba nie ma?

no ja tez mam wersje 2016 w pakiecie office365, patrz tu: https://ibb.co/tqZMnFH

u mnie tego nie ma- chyba mam starszą wersję

Obrazek

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Posty: 73
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: CoinsMakingCoins » 05 maja 2020, 23:57

arku pisze:
05 maja 2020, 21:41
u mnie tego nie ma- chyba mam starszą wersję

Obrazek

A w zakładce "DANE"?
Załączniki
Screenshot 2020-05-05 at 23.57.22.png

arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 06 maja 2020, 12:27

kupiłem wczoraj licencję na Office 365 żeby mieć najnowszą wersję, przeinstalowałem ale nadal nie widzę tej funkcji
tak wyglada menu główne

Obrazek

a tak wygląda rozwinięcie menu "dane"

Obrazek

czy Ty korzystasz też z wersji na PC, czy na Maca?

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 455
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: mlubinski » 06 maja 2020, 13:52

ja używam na Mac; może ten artykuł pomoże: https://support.office.com/en-us/articl ... 3cf07fbc54

Note: The Stocks data type is only available to Worldwide Multi-Tenant clients (standard Microsoft 365 accounts).

ew sprawdz tez ten wpis: https://www.thespreadsheetguru.com/blog ... s-to-excel

arku
Stały bywalec
Posty: 168
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: arku » 07 maja 2020, 00:13

Problem rozwiązany.
okazało się że ta funkcja jest niedostępna w polskiej wersji pakietu office. Pomogło ponowne zainstalowanie wersji office w języku angielskim i osobne dogranie polskiego pakietu językowego. Wszystko działa.
Ponieważ trochę został zaśmiecony wątek który dotyczy innego tematu sugestia do moderatora o usunięcie zbędnych wpisów.

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Posty: 73
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: mlubinski - portfel mix :)

Post autor: CoinsMakingCoins » 07 maja 2020, 00:51

arku pisze:
07 maja 2020, 00:13
sugestia do moderatora o usunięcie zbędnych wpisów

Ja proponuję otworzyć wątek o trickach w arkuszach kalkulacyjnych i przenieść je tam.

ODPOWIEDZ