Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Wojtas
Posty: 44
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 14 cze 2020, 10:26

Znalazłem bardzo fajne porównanie planu cenowego Fixed oraz Tiered w Interactive Brokers.

Są tam porównania prowizji - wyliczenia w arkuszu kalkulacyjnym wraz z wyjaśnieniami co składa się na prowizje (w przypadku planu Tiered, bo plan cenowy Fixed jest prosty).

https://merelycurious.me/post/interacti ... ommissions

Warto się zainteresować, bo przełączanie planu jest proste i darmowe (jedynie opóźnione na drugi dzień od zlecenia zmiany), a można jeszcze zaoszczędzić na prowizjach.
U mnie, przy planie Tiered, znacznie spadły prowizje na giełdzie USA do jakichś marnych dziesiątek centów, które nie są nawet warte uwagi. Wzrosły natomiast prowizje w Londynie, ale tylko przy większych kwotach.
Można to przetestować na koncie Paper (wirtualnymi pieniędzmi) i zdecydować który plan jest lepszy do danych instrumentów.
Warto, zwłaszcza dla ludzi przeprowadzających częste transakcje.

Wickedfox
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2020, 20:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wickedfox » 18 cze 2020, 12:21

ktoś robił transfer z lynxa do ib?

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 116
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: CoinsMakingCoins » 18 cze 2020, 12:34

Wickedfox pisze:
18 cze 2020, 12:21
ktoś robił transfer z lynxa do ib?

Czytałem jakiś czas temu w wątku na reddicie, że trzeba zamknąć pozycje w Lynx, a potem jeszcze pół roku czekać, ale nigdy tego osobiście nie weryfikowałem:

The response I got from Lynx is even worse than what u/_grepthis mentioned in his comments. They said that all positions need to be closed, then the Lynx account itself needs to be closed and then there is a 6 month waiting period before Lynx will open an IB account for me.

Wojtas
Posty: 44
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 18 cze 2020, 14:11

CoinsMakingCoins pisze:
18 cze 2020, 12:34
Czytałem jakiś czas temu w wątku na reddicie, że trzeba zamknąć pozycje w Lynx, a potem jeszcze pół roku czekać, ale nigdy tego osobiście nie weryfikowałem.

To jest możliwe, bo otwierasz konto u tego samego brokera rozliczeniowego. Zmienia się tylko broker front-endowy.
Jednak kontakt z supportem zalecany.

W ostateczności jest jeszcze wyjście pośredniego transferu do innego brokera (np Sogotrade), a potem za pół roku do IB.

kuzik
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 18 cze 2020, 14:42

witam,
dzisiaj w moim portfelu pojawiła mi się pozycja 1093.spo corpact. Oczywiście mam pozycję 1093(CSPC). Wiem że to SPO ale czy to oznacza że otrzymałem taki pakiet? Czy mogę zamknąć taka pozycję i skasować czy może warto czekać?

z góry dzięki za pomoc
Michał
Ostatnio zmieniony 18 cze 2020, 14:46 przez kuzik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 361
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 18 cze 2020, 14:45

To był spin off sam to mam ale nie wiem kiedy handel na tym będzie. Może Tomek jak zaglądnie to coś więcej powie bo chyba też to trzyma .

kuzik
Posty: 13
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 18 cze 2020, 14:59

ok czyli podział firmy i w zamian każdy posiadający akcje otrzymał pakiet?

szuszu
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2020, 00:04

Re: Interactive Brokers

Post autor: szuszu » 01 lip 2020, 10:27

Właśnie, może Tomek potrafi wytłumaczyć o co chodzi.

Ja jeszcze miałem wystawionego calla na 2000 sztuk 1093, po splicie opcja została zmieniona na 2399 z niższą ceną. W międzyczasie z 2000 sztuk urodziło mi się dodatkowe 400 tego 1093.SPO.
W poniedziałek wszedł ten call, więc mam -399 sztuk 1093 którego nie mogę kupić żeby zamknąć pozycję (bo minimum required order to 2000) i 400 sztuk 1093.SPO którego nie mogę sprzedać. Super :/

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2345
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 01 lip 2020, 10:39

Po IPO albo spin-offie często jest lock-up period, żeby ustabilizować kurs akcji i nie pozwolić obecnym akcjonariuszom na masową wyprzedaż. Zazwyczaj lock-up zdejmowany jest po 30-90 dniach. Tutaj nie wiem, kiedy ten termin mija, bo nie miałem okazji, żeby pogrzebać w newsach. Tak czy inaczej handel tymi akcjami będzie przywrócony prędzej czy później.

PS. Szuszu, jeśli próbujesz zamknąć pozycję, to zamiast BUY/SELL wybierz polecenie CLOSE. Wtedy powinno się udać nawet na mniejszym pakiecie.

bywaj
Posty: 3
Rejestracja: 05 maja 2020, 20:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: bywaj » 02 lip 2020, 21:19

Czy konto zakładane przez tradestation international ma dostęp do tych samych funkcji co konto na IB. Podobno pozwala to ominac niektóre limity.

szuszu
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2020, 00:04

Re: Interactive Brokers

Post autor: szuszu » 06 lip 2020, 14:45

Tomek pisze:
01 lip 2020, 10:39
Szuszu, jeśli próbujesz zamknąć pozycję, to zamiast BUY/SELL wybierz polecenie CLOSE. Wtedy powinno się udać nawet na mniejszym pakiecie.
Próbowałem zrobić Close, ale dostawałem taki błąd:
Screenshot 2020-07-02 at 09.34.47.png

A przy ponownej próbie taki:
Screenshot 2020-07-02 at 09.34.59.png

W każdym razie dziś po zalogowaniu na platformie pozycja 1093.SPO zmieniła się w 1093 i wyrównała moją pozycję krótką. No, prawie wyrównała - po tym wszystkich posiadam dokładnie jedną sztukę 1093 :D
Dzięki Tomek za wyjaśnienie i próbę pomocy!

szuszu
Posty: 3
Rejestracja: 17 sty 2020, 00:04

Re: Interactive Brokers

Post autor: szuszu » 07 lip 2020, 11:03

Coś popsułem z załącznikami w poprzednim poście, a nie widzę możliwości edycji, a więc wklejam je jeszcze raz poniżej:

Screenshot 2020-07-02 at 09.34.47.png

Screenshot 2020-07-02 at 09.34.59.png

rebahas
Stały bywalec
Posty: 358
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 07 lip 2020, 16:24

Przeglądałem wczoraj IB z poziomu www i znalazłem w opcjach coś takiego:

Screenshot 2020-07-07 at 16.19.30.png

Tylko dziwna sytuacja, bo wymieniałem już 3 razy PLN na USD ale to 'Show Virtual FX Positions' pokazuje tylko dwie ostatnie wymiany zsumowane. Aby to przedstawić przykładem:

1 wymiana 1k pln
2 wymiana 3k pln
3 wymiana 5k pln

i ten Virtual FX pokazuje 8k.

Pytanie: czy to jest rzeczywiście wirtualna pozycja i jak ją zamknę to zniknie i poniosę wirtualną stratę czy jednak strata będzie rzeczywista ;)
Rozumiem, że jeżeli to wirtualna pozycja to zakładana jest po to aby widzieć ewentualnie ile jesteśmy w plecy na wymianie?

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 361
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 07 lip 2020, 18:06

Tak widzisz tylko ile jesteś w plecy lub zarobiłeś nic pozatym ja to mam wyłączane po co się denerwować :)

Reanoe
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2019, 10:08

Re: Interactive Brokers

Post autor: Reanoe » 07 lip 2020, 18:27

Wickedfox pisze:
18 cze 2020, 12:21
ktoś robił transfer z lynxa do ib?
Pogadałeś już może z supportem jak to wygląda?

ODPOWIEDZ