Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
arku
Stały bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 05 lut 2020, 20:54

ok, dzięki za info.
Już mi działa, chyba był jakiś problem techniczny bo najpierw mnie wylogowało, a po restarcie działa poprawnie.

arku
Stały bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 06 lut 2020, 14:24

Mam kolejny problem z zakładką Fundamentals Explorer- po zalogowaniu się do konta w oknie pojawiają się dane jakiejś spółki, chyba pierwszej w portfelu - w moim przypadku ALB. Po wybraniu innej spółki z portfolio lub z listy ulubionych w oknie fundamentals explorer pojawia się nowo wybrana spółka, ale przechodząc do zakładki "Analyst Rating" widzę cały czas dane dotyczące spółki która była wybrana jako pierwsza- dane się nie odświeżają.
Na szybko wydaje mi się ze dotyczy to tylko tej zakładki, pozostałe odświeżają dane poprawnie.
Ponownie proszę o sprawdzenie i info jak to wygląda u innych.

Awatar użytkownika
Besso
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: 29 wrz 2018, 11:21

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso » 06 lut 2020, 15:02

U mnie też tak jest. Zmienili interfejs i jak to zwykle bywa nie działa wszystko jak należy na początku.

arku
Stały bywalec
Posty: 143
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 06 lut 2020, 15:50

ok, czyli trzeba czekać na aktualizację

Łukasz
Posty: 13
Rejestracja: 04 paź 2019, 23:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: Łukasz » 10 lut 2020, 09:42

Jak widać ostatnio poszła aktualizacja i trochę rzeczy nie działa.
Osobiście nie mam wykresów z kontraktów terminowych poza główną sesją czyli np. ES, NQ, GC czy CL.
Notowania są ale wykresy stoją w miejscu.
Może trzeba coś kliknąć lub zaznaczyć? IB przyzwyczaił już chyba do takich zmian:)

Boner
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2020, 20:48

Re: Interactive Brokers

Post autor: Boner » 12 lut 2020, 18:57

Witam serdecznie

Czy Interactive Broker posiada rachunek bankowy w PL na który będę wpłacał swoje PLN, które następnie zamienię na właściwą walutę - analogicznie jak to jest w LYNX, gdzie nie płaci się za przelew międzynarodowy, czy właśnie nie ma rachunku bankowego w PLN i trzeba płacić za przelew międzynarodowy, odmiennie aniżeli w przypadku LYNX.

Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
Boner

kuba
Posty: 75
Rejestracja: 07 lip 2017, 13:19
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba » 12 lut 2020, 19:19

Tak jest rachunek w PLN. Nawet więcej - mając konto w Lynx przelewasz pieniądze na rachunek należący do IB :)

Generalnie Lynx = IB, więc jeśli coś jest w jednym to na 99% jest też w drugim

Tomek_D
Posty: 10
Rejestracja: 09 paź 2019, 10:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek_D » 20 lut 2020, 13:40

Witajcie,

Mam w IB założone konto na Spółkę.
Jestem traktowany jak podmiot profesjonalny.
Mam przydzielone LEI.

Czy ktoś przechodził może zmianę kategoryzacji klienta MIFID w IB na profesjonalnego ?
Jak wyglada dobra praktyka przy wypełnianiu wniosku, co mieć aby to przeszło.

W podziękowaniu za pomoc chętnie postawię piwko przy najbliższych InvestCuffs w Krakowie :)

Dzięki

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2258
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 20 lut 2020, 14:06

Nic nie trzeba mieć, jeśli jesteś już zaklasyfikowany przez IB jako professional (konto na spółkę, odpowiedni obrót), to reszta bazuje na oświadczeniach, wystarczy zawnioskować o zmianę kategorii i odhaczyć kilka pozycji. Można to zrobić samemu w Settings - Account Setting - Mifid Client Category:

Zrzut ekranu 2020-02-20 o 14.05.14.png

PS. Na pewno jesteś zaklasyfikowany przez IB jako Professional (corporate account) w rozumieniu uprawnień tradingowych czy jako Professional w rozumieniu giełd, przez co notowania w czasie rzeczywistym nie kosztują Cię 15 tylko 150 USD miesięcznie?

Tomek_D
Posty: 10
Rejestracja: 09 paź 2019, 10:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek_D » 20 lut 2020, 14:20

OK, dzięki.
Brakuje mi luźnych 500k Euro do wykazania.....

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2258
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 20 lut 2020, 14:23

Albo sporego obrotu przez ostatnie cztery kwartały: https://ibkr.info/article/3298

Tomek_D
Posty: 10
Rejestracja: 09 paź 2019, 10:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek_D » 20 lut 2020, 14:51

No właśnie.
Ale powymyślali....

ODPOWIEDZ