Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2445
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 01 wrz 2020, 18:47

Rozwiń tym trójkącikiem na dole dodatkowe ukryte opcje w menu :)

winnie-the-pooh
Posty: 58
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 01 wrz 2020, 20:39

W tych dynamicznych menu to chętnie bym wyłączył te zwijanie, heheh. Ono pokazuje chyba najczęściej ostatnio używane.

Apeks
Posty: 93
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 01 wrz 2020, 21:26

nic nie trzeba u mnie teraz robić, bo teraz działa ppm i od razu jest w menu dostęp do "description" z dowolnego miejsca, np. z option chain. Prawdopodobnie, obowiązuje tu zasada "recent used".
Gorzej jeśli ktoś wcześniej nie używał, to może mieć lekko pod górkę, bo nawet w podstawowym menu brakuje "description", a poleganie na oficjalnej instrukcji nic nie pomoże, bo ona dotyczy jakichś starych wersji platformy (nie wiem po co w ogóle takie rzeczy utrzymują w sieci, a dlaczego nie updatują to osobna sprawa).
Dziękuję wszystkim za pomoc, a zwłaszcza Tomkowi za wspaniały webinar, bez którego nie wyobrażam sobie używania tej platformy.
Załączniki
Screen Shot 2020-09-01 at 21.14.46.png

Apeks
Posty: 93
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 14 wrz 2020, 15:31

jest wybór typu konta między profesional / non-professional
rozumiem że prof. to niskie prowizje ale bardzo wysokie koszty serwisu (np. real data), a nonprof odwrotnie?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2445
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 14 wrz 2020, 20:03

Prowizje są takie same przy fixed tier. Professional to po prostu notowania rzędu 150 USD za pakiet USA (vs. 15 USD dla Non-Professional). Różnica jest taka, że Professional ma dostęp do większego margina i instrumentów typu ETF. Natomiast, żeby być zaklasyfikowanym jako Professional, to musisz mieć konto korporacyjne albo rachunek na minimum 500 000 USD i zaświadczenie, że pracowałeś w branży inwestycyjnej.

Chyba, że chodzi Ci o wersję IB Lite vs. IB Pro, wtedy dla Lite są niższe, a nawet zerowe prowizje, ale np. masz ogromne koszty margina, brak dostępu do researchu etc.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 229
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 14 wrz 2020, 20:17

Tomek pisze:
14 wrz 2020, 20:03
Natomiast, żeby być zaklasyfikowanym jako Professional, to musisz mieć konto korporacyjne albo rachunek na minimum 500 000 USD i zaświadczenie, że pracowałeś w branży inwestycyjnej.


A jak miałbym spółkę LLC (przymierzam się żeby założyć), ale nie chce konta proffessional, bo nie chcę płacić 150 USD za notowania.
Rozumiem, że to nie przymus ?

PS. Dostęp bezpośredni do ETFów mi niepotrzebny. Ten przez opcje mi wystarcza.

Jacekn8
Posty: 5
Rejestracja: 13 wrz 2020, 07:30

Re: Interactive Brokers

Post autor: Jacekn8 » 14 wrz 2020, 20:19

Myślałem że IBKR Lite jest tylko dla rezydentów USA. Można sie przenieść mając konto na EU ?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2445
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 14 wrz 2020, 20:36

Lite jest tylko dla osób z SSN albo dla firm zarejestrowanych w USA. Natomiast co do LLC, to automatycznie zostanie zaklasyfikowana jako Professional w rozumieniu giełd, co poskutkuje droższymi notowaniami. Natomiast można zrezygnować ze streamingu notowań w czasie rzeczywistym i używać tzw. snapshotów, zawsze to trochę taniej wychodzi: https://ibkr.info/node/2830

Apeks
Posty: 93
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 14 wrz 2020, 22:01

Dziękuję, czyli dla polskiego detalisty wybiera się konto typu IB Pro, w wersji non-profesional.
Wybór PLN jako waluty podstawowej i korzystanie z ich pożyczki USD, co sugerował wcześniej Tomek, jest wyborem idealnym z punktu widzenia nie tylko braku ryzyka walutowego ale też pitu (odpada problem kursu NBP i wyliczeń, co potwierdził mi dziś audytor).
Chyba najlepiej założyć sobie konto w cityhandlowy (jest bezpłatne) i wtedy księgowanie naszego przelewu na koncie IB odbywa się w czasie rzeczywistym, czyli zero opóźnienia i zero opłat? Niestety nie mogę znaleźć nr ich rachunku, a za to proponują zasilanie podając im dane logowania do mojego rachunku bankowego, co wygląda trochę dziwnie. Robił ktoś do nich przelew w pln , mają rachunek cityhandlowy, tak?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2445
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 14 wrz 2020, 22:06

Waluta podstawowa konta to rzecz wyłącznie wirtualna, jako unifikacja wszystkich pozycji na platformie i wyrażenie ich w jednej zbiorczej walucie. Tę walutę można sobie zmieniać dowolnie, to może być PLN, ale też USD czy RUB. "Base currency" to tylko sposób wyświetlania i podsumowania łącznego stanu konta.

Przelew w PLN robiony jest na konto IB w polskim Citibanku (dawny Bank Handlowy), więc przelew dociera za darmo i błyskawicznie. Te dane do przelewu można wygenerować po zalogowaniu się do serwisu IB. Gdzieś w menu będzie zakładka Transfer Funds -> Wire -> PLN i potem wyskoczą dane do przelewu.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 198
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 16 wrz 2020, 11:48

Tomek pisze:
14 wrz 2020, 20:03
Prowizje są takie same przy fixed tier. Professional to po prostu notowania rzędu 150 USD za pakiet USA (vs. 15 USD dla Non-Professional). Różnica jest taka, że Professional ma dostęp do większego margina i instrumentów typu ETF. Natomiast, żeby być zaklasyfikowanym jako Professional, to musisz mieć konto korporacyjne albo rachunek na minimum 500 000 USD i zaświadczenie, że pracowałeś w branży inwestycyjnej.

To jest bardziej złożone, o ile mi wiadomo. Są dwa różne "professional". Jedno dotyczy tego (w uproszczeniu), czy handlujesz dla siebie, czy też prowadzisz konta klientów itd. Wówczas musisz płacić więcej za notowania.

Drugie "professional" związane jest z MiFID i dotyczy tylko mieszkańców UE. Faktycznie wymaga ono spełnienia kryteriów opisanych tutaj: https://ibkr.info/node/3298. Można być professional w rozumieniu MiFID (spełniając te kryteria lub jeśli IB uzna, że należy się ten status), a jednocześnie dalej płacić za notowania wg. stawek dla klientów indywidualnych.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 198
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 16 wrz 2020, 11:54

Zapewne dostaliście maila odnośnie przeprowadzki IB z UK i czytaliście FAQ: https://ibkr.info/node/3515

Co o tym sądzicie? Mi przeprowadzka na Węgry się nie bardzo uśmiecha.

Mam też pytanie odnośnie LLC: czy w tym przypadku w ogóle się ma konto na IBUK? Czy też obsługuje to amerykański oddział?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2445
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 16 wrz 2020, 12:19

Może jakimś cudem jeszcze zaklasyfikują Polskę do "Western Europe", to wylądujemy w Irlandii, ale raczej niestety wątpię... Wydaje mi się jednak, że to ma małe znaczenie praktyczne, poza takim, że teraz nie będą obejmowały brytyjskie gwarancje bankowe, tylko węgierskie, ale... Trzymając dolary lub akcje amerykańskie i tak podlegaliśmy pod zabezpieczenie amerykańskie FDIC, bez względu na to, że konto było otwarte poprzez UK. Nie za bardzo ma znaczenie to, gdzie zarejestrowany jest oddział podpisujący umowę z klientami, tylko gdzie potem trzymane są środki, a to już zależy od posiadanej przez nas waluty.

Natomiast otwierając konto korporacyjne dla LLC podpisuje się umowę bezpośrednio z firmą matką z US.

A co do tego statusu Professional, to tak, bycie Professional w rozumieniu Mifid 2 nie oznacza automatycznie bycia Professional w rozumieniu giełd amerykańskich, a bycie Professional w rozumieniu giełd, nie oznacza bycia Professional w rozumieniu Mifid. To wszystko także nie oznacza bycia Professional w rozumieniu IB, co z kolei nijak ma się do korzystania z platformy IB Pro. Więc tak, to jest bardziej złożone zagadnienie :)

panda_panda
Posty: 2
Rejestracja: 16 wrz 2020, 17:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: panda_panda » 16 wrz 2020, 17:18

Witam wszystkich jako nowy użytkownik szacownego forum!

Krótkie pytanie - przeniosłem się z Sogo do IB ale zupełnie przegapiłem, że w IB nie da się teraz handlować ETF jako retail investor. Przynajmniej mnie blokuje - da się z tym coś zrobić czy trzeba wracać do Sogo albo gdzieś indziej jeśli chce się zostać przy ETF????

Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 172
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: CoinsMakingCoins » 16 wrz 2020, 17:31

panda_panda pisze:
16 wrz 2020, 17:18
Krótkie pytanie - przeniosłem się z Sogo do IB ale zupełnie przegapiłem, że w IB nie da się teraz handlować ETF jako retail investor. Przynajmniej mnie blokuje - da się z tym coś zrobić czy trzeba wracać do Sogo albo gdzieś indziej jeśli chce się zostać przy ETF????

Nie chce zabrzmieć jak z forum elektrody, ale temat był wałkowany już wielokrotnie - możesz kupić europejskie odpowiedniki amerykańskich ETFów na europejskich giełdach, lub kupić je przez CALLe po 100 sztuk.

ODPOWIEDZ