A to dobry pomysl haha :) i komentarz z paniami domu prawdziwy - skoro zly zoom czy signal odpalily, to moze tfal by odpalil :)
Szacuneczek Tomek za wyniki! :)
Tomek pisze: ↑21 paź 2020, 09:42Ja te spółki dobierałem ręcznie bazując w pierwszej kolejności na potencjale branży/produktu/pomysłu, a potem dopiero sprawdzając czy parametry growth są spełnione. Twoje kryteria w skanerze są OK, ale wyrzuciłbym betę 5y > 0, bo część spółek miała niedawno dopiero IPO i nie będzie miała żadnego odczytu bety z pięciu lat. Dlatego ten parametr wyfiltrował Ci sporo spółek.
Co do wskaźnika momentum, to samo Momentum Score jest pierwszym filtrem, ale potem znowu ręcznie sprawdzam, czy na pewno w ciągu ostatniego roku (z wyłączeniem ostatniego miesiąca) trend jest cały czas rosnący. Te konkretne założenia i ich idea są świetnie opisane w tej książce: https://www.amazon.com/Quantitative-Mom ... 898&sr=8-1
W portfelu pasywnym zakładam równe wagi i brak jakiegokolwiek rebalansowania przez 12 miesięcy. Właśnie chodzi mi tutaj o to, żeby przetestować najprostsze banalne podejście "kup i zapomnij", bez żadnych kalibracji i żadnego pilnowania aktywów.
Natomiast więcej aktywności zakładam w drugim portfelu, żeby zobaczyć czy ruchy człowieka na dokładnie tych samych aktywach są w stanie podnieść wyniki względem po prostu zostawienia akcji, żeby rosły. No a potem chcę to odnieść do zwykłego portfela, który prowadzę i który jest rebalansowany, który ma dobierane precyzyjne wagi w zależności od korelacji, VaR, bety i ES, który jest hedgowany, zdywersyfikowany etc.
Natomiast co do DTE CALL-i, to planuję zakresy 90-120 dni, przy czym idealnie by było, gdybym zamykał opcje już po 30-45 dniach. No ale wolę zostawić sobie koło ratunkowe na wypadek złego timingu i dać tym kursom jeszcze szansę odrobienia potencjalnej początkowej wpadki, stąd terminy wygasania 90-120 dni.
W piątek po południu będę miał trochę więcej czasu, to wtedy postaram się uruchomić oba portfele i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Tomek pisze: ↑18 sty 2021, 11:30Dzięki za miłe słowa Panowie! Zobaczymy teraz, czy taka dynamika jest podtrzymywalna w kolejnych miesiącach.
PS. Winio, to jest bardzo dobry pomysł! Do tej pory plan zakładał, żeby obecny fundusz zamknięty za parę lat przekształcić w spółkę giełdową i otworzyć go dla szerszej publiczności, ale forma europejskiego ETF-a to ciekawa alternatywa. Na pewno zgłębię tę ideę, ale to dopiero w okolicach 2025 roku :)
Rysz pisze: ↑18 sty 2021, 19:56Odnośnie książki , którą Tomek podrzucił to w oparciu o tą strategię powstał etf o tickerze QMOM. Podrzucam stronkę autorów : https://alphaarchitect.com/disclaimer/
Jest jeszcze druga pozycja , która buduję strategię VALUE : https://www.amazon.com/Quantitative-Val ... 1118328078
Tomek pisze: ↑19 sty 2021, 08:40Arku, w pierwszym poście zaznaczyłem, że spółki z listy są tymi, które "póki co" trafią do portfela, tj. niejako na start. W pasywnej wersji faktycznie niczego nie ruszam, nie dokupuję, nie sprzedaję, nie uśredniam, nie dokładam; ale w aktywnym dorzucam nowe opcje na nowe akcje w miarę, jak pojawią się spełnione bazowe kryteria. Patrzę wyłącznie na growth (EPS EST., EPS LT EST., REV EST. REV QoQ Growth etc.) oraz impet wzrostowy z ostatnich 12 m-cy, ale także na aktualny upside. Nowe pozycje zawieram więc tylko wtedy, kiedy upside jest korzystny dla danej spółki.