Bear's food
Re: Bear's food
Wysoka inflacja jest na pewno na jedzeniu, poza tym premarket "manipuluje" kursem nie tylko jak są spadki. ;-) Premarket manipuluje kursem cały czas. ;-)
Nie wiem czy ktoś wrzucał, więc kilka słów ode mnie: https://www.linkedin.com/pulse/we-stock ... -ray-dalio
Czemu dolar miałby upaść? Inne waluty też są psute na potęgę i rozdawane. W czym pokrycie ma euro jen lub frank?
Bo dolar to jeszcze od biedy w lotniskowcach i ropie...
Bo dolar to jeszcze od biedy w lotniskowcach i ropie...
- Ryszard Wielkouch
- Znamienity orator
Status waluty rezerwowej nie jest nadany raz na zawsze.
USA psuje swoją walutę w coraz większym stopniu, wielkie deficyty handlowe.
Przestają być największą gospodarką świata.
Chiny ubiegają się o swoje miejsce przy stoliku.
USA psuje swoją walutę w coraz większym stopniu, wielkie deficyty handlowe.
Przestają być największą gospodarką świata.
Chiny ubiegają się o swoje miejsce przy stoliku.
@winio
A propos obligacji, to trzymasz to tylko ze względu na COT?
Moim zdaniem to jest gra na deflację. Jeżeli będzie stimulus, a to wydaje się raczej pewne, to rentowności zaczną rosnąć i obligacje oberwą.
Pewnie w pierwszym okresie wzrostu, FED nic nie będzie robić (w konteście YCC) i ten okres zmasakruje obligacje.
Jeżeli rentowności za bardzo zaczną rosnąć to wtedy będziemy mieć YCC. A jak to zrobią to wygranymi będą surowce, złoto, btc, spółki chińskie, a oberwie dolar.
Ja nie widzę obecnie scenariusza dla trzymania obligacji. Chyba, że ktoś zakłada, że stimulus nie przejdzie.
W scenariuszu wzrostu rentowności obligacji bez reakcji FEDu (do pewnego momentu) bardzo wysoko wyceniane spółki growth nie będą miały łatwo, dlatego mimo, że u mnie growth stanowi niewielką część portfela, ja powoli doważam value kosztem growth. Jeżeli już to będę szukać growth w Chinach.
A propos obligacji, to trzymasz to tylko ze względu na COT?
Moim zdaniem to jest gra na deflację. Jeżeli będzie stimulus, a to wydaje się raczej pewne, to rentowności zaczną rosnąć i obligacje oberwą.
Pewnie w pierwszym okresie wzrostu, FED nic nie będzie robić (w konteście YCC) i ten okres zmasakruje obligacje.
Jeżeli rentowności za bardzo zaczną rosnąć to wtedy będziemy mieć YCC. A jak to zrobią to wygranymi będą surowce, złoto, btc, spółki chińskie, a oberwie dolar.
Ja nie widzę obecnie scenariusza dla trzymania obligacji. Chyba, że ktoś zakłada, że stimulus nie przejdzie.
W scenariuszu wzrostu rentowności obligacji bez reakcji FEDu (do pewnego momentu) bardzo wysoko wyceniane spółki growth nie będą miały łatwo, dlatego mimo, że u mnie growth stanowi niewielką część portfela, ja powoli doważam value kosztem growth. Jeżeli już to będę szukać growth w Chinach.
Nie mam szklanej kuli, więc wiem, że nic nie wiem :)
Obligacje trzymam tylko pod COT (i jako hedge, zgodnie z książkami Grahama/Buffeta, za które się ze mnie śmieją tu na forum).
Ogólnie jak FED podniesie stopy to chyba nie ma aktywa, które nie oberwie - akcje/obligacje/metale/surowce/nieruchomości.
Obligacje trzymam tylko pod COT (i jako hedge, zgodnie z książkami Grahama/Buffeta, za które się ze mnie śmieją tu na forum).
Ogólnie jak FED podniesie stopy to chyba nie ma aktywa, które nie oberwie - akcje/obligacje/metale/surowce/nieruchomości.
Moim zdaniem nie ma szans na podniesienie stóp przez FED. TO co miałem na myśli to YCC. Tak jak pisał Ryszard, było to ćwiczone tylko raz w latach 40tych oraz w Japonii i Australii. Dlatego nie jest to proste, żeby FED to zrobił. YCC wydarzy się jak rentowności zaczną niebezpiecznie rosnąć.
Wg mnie bazowy scenariusz, to stimulus->inflacja->powolny wzrost rentowności (ze wszystkimi tego skutkami) i ewentualna decyzja co do YCC.
Ale do YCC jeszcze moim zdaniem trochę mamy, bo FED traktuje to jako last resort decision.
Wg mnie bazowy scenariusz, to stimulus->inflacja->powolny wzrost rentowności (ze wszystkimi tego skutkami) i ewentualna decyzja co do YCC.
Ale do YCC jeszcze moim zdaniem trochę mamy, bo FED traktuje to jako last resort decision.
- Ryszard Wielkouch
- Znamienity orator
Mówiłem, że arkk będzie dobry do szortowania już jakiś czas temu :) Nie ma to jak ludzie na topie, którzy przyciągają ulicę.
Rynek walutowy jest bardzo spokojny, obligacje bez znaczącego ruchu dlatego paniko-rotacja występuje tylko i wyłącznie na rynku akcji. Nie ma to nic wspólnego z prawdziwym strachem :)
- Ciong Le Mao
- Stały bywalec
Po ostatnich dwóch dniach taka kreske można postawić na całym QQQ bo trend został naruszony, więc nie jest to coś specyficznego dla ARKK czy TAN
- Ryszard Wielkouch
- Znamienity orator
Podpowiedź. To sprawdź jak procentowo spadał Nasdaq w porównaniu do tych etfów ;)
Bo trendy nie dzialaja na wykresach liniowych. Trend z definicji jest logarytmiczny bo wzrosty/spadki sa od cen z dnia poprzedniego a nie arbitralnie wybranego punktu gdzies w przeszlosci.
Na tej samej zasadzie spolki o bardzo silnych rosnacych fundamentach rosna w tempie eksponencjalnym, a nie liniowym. Np 10 lat wzrostu przychodow po 30% to 1.3^10=13.8 czyli ~1380%, analogicznie wzrosty rok rocznie po 50% to juz 5780%. Powodzenia z mysleniem liniowym.
I to sprowadza nas do obecnej rotacji w value. Jasne, wyceny sie przetasuja, ale zadnego dinozaura nie katapultuje to na trajektorie trendu wzrostowego wiec nigdy nie zobaczycie takich zwrotow na nudnych spolkach.
Na tej samej zasadzie spolki o bardzo silnych rosnacych fundamentach rosna w tempie eksponencjalnym, a nie liniowym. Np 10 lat wzrostu przychodow po 30% to 1.3^10=13.8 czyli ~1380%, analogicznie wzrosty rok rocznie po 50% to juz 5780%. Powodzenia z mysleniem liniowym.
I to sprowadza nas do obecnej rotacji w value. Jasne, wyceny sie przetasuja, ale zadnego dinozaura nie katapultuje to na trajektorie trendu wzrostowego wiec nigdy nie zobaczycie takich zwrotow na nudnych spolkach.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2021, 09:33 przez glina, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ryszard Wielkouch
- Znamienity orator
https://www.youtube.com/watch?v=0_8YEglCFdU
Jakby zmienić rok z 1987 na 2021 można nie zauważyć różnicy :) Obawy o rosnące stopy procentowe, inflacje, nadmierny optymizm, siłę dolara, olbrzymie deficyty budżetowy i zagraniczny :)
Cytat "Nie jest tak, że wskaźniki ekonomiczne się pogorszyły wręcz przeciwnie. Tym co uległo zmianie jest psychologia. Przez 5 lat inwestorzy patrzyli się na ekonomie jak na szklankę, która jest w połowie pełna, a teraz patrzą jak na szklankę, która jest w połowie pusta" :)
Jakby zmienić rok z 1987 na 2021 można nie zauważyć różnicy :) Obawy o rosnące stopy procentowe, inflacje, nadmierny optymizm, siłę dolara, olbrzymie deficyty budżetowy i zagraniczny :)
Cytat "Nie jest tak, że wskaźniki ekonomiczne się pogorszyły wręcz przeciwnie. Tym co uległo zmianie jest psychologia. Przez 5 lat inwestorzy patrzyli się na ekonomie jak na szklankę, która jest w połowie pełna, a teraz patrzą jak na szklankę, która jest w połowie pusta" :)
Ryszard Wielkouch pisze: ↑24 lut 2021, 12:55https://www.youtube.com/watch?v=0_8YEglCFdU
Zasadnicza różnica to wielkość długu w latach 80 i obecnie. A to oznacza, że FED nie ma realnych możliwości podnoszenia stóp.
- Załączniki
-
- Ryszard Wielkouch
- Znamienity orator
Jak nie ma możliwości podnoszenia stóp to czeka dewaluacja dolara tak to działa.
Dzisiejsze wzrosty powinny szybko zgasnąć.
Dzisiejsze wzrosty powinny szybko zgasnąć.
To gdzie ta kasa płynie jak będą lecieć i akcje i obligacje ?