Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
sebo
Forumowy wyga
Posty: 1649
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 08 cze 2018, 11:42

Jeśli kwota Ci spadnie poniżej 10tyś $ to doliczą Ci opłaty 20$ miesięcznie, maja algorytm, który liczy co 8 miesięcy ile miałeś kasy.
IB jest dla osób z dużą gotówką i działających na rachunku często, ale ten IB w UK takich rygorów już chyba nie ma.

Maro
Posty: 88
Rejestracja: 21 sty 2018, 19:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Maro » 08 cze 2018, 11:45

kwestię depozytu minimalnego pominąłem bo mam "trochę" więcej

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1649
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 08 cze 2018, 12:01

Chodzi mi o to, że musisz to utrzymać.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a plan
Posty: 1859
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 08 cze 2018, 14:25

Maro pisze:Tomek w jednym z postów napisał, że jeżeli nie przeprowadza się wielu transakcji i nie korzysta z pełnej gamy możliwości IB to raczej by sobie darował tego brokera (...)
Eee, aż tak to nie. Bardziej miałem na myśli, że mieć konto w IB i nie korzystać z przepotężnej platformy TWS i ze wszystkich jej narzędzi, to tak jakby kupić sobie Maserati i nigdy nie włączać tego magicznego trybu "sport" :)

No ale jasne, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przy pomocy IB handlować długoterminowo wyłącznie na akcjach. Do 10$ miesięcznie trzeba tylko doliczyć jeszcze 14.50$ za podstawowe notowania w czasie rzeczywistym z USA. Ale tam koszt też jest odejmowany, jeśli wyrobisz ileś prowizji w trakcie miesiąca. Natomiast notowania są opcjonalne. W standardzie są dostępne z opóźnieniem 15 minut. Jeśli jesteś długoterminowym inwestorem, to nie powinno to mieć właściwie znaczenia.

Poza tym nie ma żadnych kruczków, ani innych zastrzeżeń, więc śmiało można zakładać konto, ściągać platformę TWS i wkraczać do świata zawodowców :)

mlubinski
Posty: 66
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 08 cze 2018, 19:41

dodam jeszcze, że warto włączyć sobie opcję automatycznego reinwestowania dywidend (jeśli ktoś kupuje długoterminowo), bo wtedy zadziała efekt kuli śnieżnej (szczególnie jak w US wypłacają kwartalnie)...

dla zainteresowanych: https://ibkr.info/article/2730

Maro
Posty: 88
Rejestracja: 21 sty 2018, 19:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Maro » 12 cze 2018, 12:26

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam jeszcze pytanie czy problematyczne jest rozliczenie operacji na platformie z polskim fiskusem?

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a plan
Posty: 1859
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 12 cze 2018, 17:28

Broker nie ma znaczenia, bo sam wypełniasz PIT na podstawie wyciągu z konta. Zerknij tutaj: viewtopic.php?f=5&t=36

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a plan
Posty: 1859
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 18 cze 2018, 16:38

No, to by chyba było na tyle, jeśli chodzi o dostęp do ETF-ów w Interactive Brokers: https://kb.clientam.com/article/3203

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1649
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 18 cze 2018, 17:05

Jak to rozumieć?
Dokument jest po angielsku/amerykańsku więc w czym problem?
Czy może oni będą sprawdzać kto jest rezydentem?
Przecież to broker amerykański.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a plan
Posty: 1859
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 18 cze 2018, 17:22

Tak to rozumieć, że od dzisiaj w IB nie da się kupić żadnego ETF-a, który nie ma przetłumaczonego KID-a na język polski. Umowa i prowadzenie rachunku podpisywana była z oddziałem w UK.

Zostaje w takim razie założenie konta na firmę (wtedy od razu trafia się do kategorii PRO) lub korzystanie z chińsko-amerykańskiego Sogotrade, który nie ma żadnych oddziałów w Europie i zakłada konta Polakom bez problemu.

Maro
Posty: 88
Rejestracja: 21 sty 2018, 19:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Maro » 18 cze 2018, 18:11

przez swoje lenistwo nie założyłem konta w IB i uniknąłem całej procedury w założeniu (na chwilę obecną) bezużytecznego konta :)
Panowie, a gdzie się większość z Was przenosi po tym komunikacie? Sogo czy DIF? bo chyba więcej propozycji z ETFami nie ma, ja myślę nad DIF bo chyba tam nie ma problemów z ETFami od początku roku i ponoć jest rewelacyjna obsługa, ale chętnie bym poznał zdania innych osób zarówno pozytywne jak i negatywne stojących teraz przed podjęciem decyzji

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1649
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 18 cze 2018, 18:23

A da się jakoś podpisać z USA, czy jesteś pewny, że nie można kupić ETF, bo to by była tragedia.
W UK językiem urzędowym jest angielski, więc nie powinno być problemu.
Coś mi tu śmierdzi.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a plan
Posty: 1859
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 18 cze 2018, 18:34

Nie da się podpisać z USA, wszyscy klienci w UE są obsługiwani przez oddział z UK. I tak, jestem pewny, że została zablokowana możliwość handlu ETF-ami.

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1649
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 18 cze 2018, 19:00

Dziwna sprawa.

Nie wiem jak to robi DIF, że może a IB potężny broker nie może.
Zawsze, może przenieś klientów do USA.

durin
Stały bywalec
Posty: 186
Rejestracja: 22 maja 2018, 18:57

Re: Interactive Brokers

Post autor: durin » 18 cze 2018, 20:07

Potwierdzam że DIF jakoś to obszedł i działają (może tylko do czasu?). W Lynx można kupować ETFy notowane na parkietach Europejskich.

ODPOWIEDZ