LYNX Broker

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
korver
Wschodząca gwiazda
Posty: 91
Rejestracja: 11 mar 2019, 14:05

Re: LYNX Broker

Post autor: korver » 20 sty 2021, 11:42

mkmk88 pisze:
20 sty 2021, 10:04
Ja też już maila dostałem.

Pytanie: jak w lynxie sprawdzić koszt pożyczki w obcej walucie? Tzn. np. mam przykładowo "HKD Cash -6000", ile to mnie kosztuje rocznie?

Miałem szukać odpowiedzi na podobne pytanie + jak ten dług spłacić? Jest przejście bezpośrednio z HKD na USD czy trzeba to robić z wykorzystanie dodatkowej waluty?

mkmk88
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: 07 paź 2020, 13:11

Re: LYNX Broker

Post autor: mkmk88 » 20 sty 2021, 11:46

Na USD jest. Ja akurat chce HKD zamienić na PLN, więc muszę najpierw HKD.USD użyć z tego co rozumiem i potem USD.PLN. Czyli prowizje x2 zapłacę. Muszę jeszcze przeliczyć czy mi się na pewno opłaca zamieniać USD na PLN...

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2641
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: LYNX Broker

Post autor: Tomek » 20 sty 2021, 12:00

Dla HKD koszt margina to jakieś 5% w Lynx. Tutaj można sprawdzić kalkulator na stronie IB: https://www.interactivebrokers.co.uk/en ... =46782&p=m

Lynx dolicza zazwyczaj około +2% do stawek pobieranych przez IB, czyli jak IB pokazuje koszt 1.5%, to w Lynx będzie to mniej więcej 3.5%.

mkmk88
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: 07 paź 2020, 13:11

Re: LYNX Broker

Post autor: mkmk88 » 20 sty 2021, 12:32

OK, coś namieszałem, potrzebuje pomocy :D

Miałem tak:
PLN Cash +<xxx>
HKD Cash -<yyy>
USD Cash -<zzz>

chciałem zamienic -yyy HKD na jeszcze wiekszy minus USD (czyli zeby bylo USD Cash -<zzz> - <yyy>, HKD 0 cash). No i potem chcialem zamienic USD na PLN.
Dałem SELL na USD.HKD, no i fajnie HKD Cash zrobił się na 0, ale zamiast USD Cash zrobić się większy debet, to mam teraz pozycje "virtual FX" USD.HKD -<vvv>...
No i teraz, ja nie chce tego :D chce miec PLN ewentualnie USD Cash. Mogę zamknąć te pozycje, ale wtedy zrobi mi się (z tego co rozumiem) HKD Cash (no bo sprzedam USD kupie HKD). Więc wtedy musiałbym zrobić dopiero BUY na USD.HKD (płacąc znowu prowizje) i nawet nie wiem czy wtedy odjęłoby od USD Cash margina, czy zrobilaby sie "virtual FX" pozycja. Jak to zamknąć, żeby był sam cash bez virtual fx pozycji...? Czy nie uniknę tej dodatkowej operacji?

mkmk88
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: 07 paź 2020, 13:11

Re: LYNX Broker

Post autor: mkmk88 » 20 sty 2021, 14:02

OK, chyba wiem gdzie popełniłem błąd.. jest napisane na stronie lynxa: "Ważne jest, aby zmienić IDEALPRO na FXCONV w kolumnie Destination"... ehh :)

grażyn
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2020, 19:00

Re: LYNX Broker

Post autor: grażyn » 20 sty 2021, 14:07

ajajajaj zrobiłeś to co ja zwykle robię z pośpiechu i jesteś 40 zyla w plecy :) Wydaje mi się, że zrobiłeś transkację na FX i teraz trzeba ją odkupić z powrotem. W ustawieniach transakcja typu IDEALPRO. Jeśli natomiast chcesz wymienić walutę to w tych samych ustawieniach (advanced) trzeba zmienić z IDEALPRO na FXCONV. Proszę poprawcie mnie jeśli coś źle podpowiadam, bo jestem jeszcze dosyć świeży :)
Załączniki
waluta.jpg

mkmk88
Stały bywalec
Posty: 103
Rejestracja: 07 paź 2020, 13:11

Re: LYNX Broker

Post autor: mkmk88 » 20 sty 2021, 14:18

Tak, dokładnie ;) O to chodziło.

arku
Stały bywalec
Posty: 239
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: LYNX Broker

Post autor: arku » 20 sty 2021, 16:11

wydaje mi się że robiłem transakcje bez zmiany z IDEALPRO na FXCONV i dokonywała się konwersja, a nie transakcja forex

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2641
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: LYNX Broker

Post autor: Tomek » 20 sty 2021, 16:23

IdealPro oznacza po prostu routing na rynek międzybankowy, ale to też jest zakup jednej rzeczywistej waluty za drugą walutę. Po dokonanie transakcji walutowej, jeśli komuś wyskakuje nowa pozycja "Virtual FX", to jest ona wyłącznie... wirtualna. Ta pozycja odpowiada jakby na pytanie: "Co by było, gdybym teraz dokonał odwrotnej transakcji do tej zawartej wcześniej? Czy miałbym zysk czy stratę?". Natomiast jest to ciągle tylko takie papierowe wskazanie, a nie rzeczywista pozycja. Ja proponuję wyłączyć jej wyświetlanie, bo ona wprowadza więcej zamieszania niż pożytku. Można to zrobić w swoim portfolio wchodząc do zakładki +ACCOUNT a następnie zjeżdżając na dół i zwijając tym trójkącikiem kategorię "Virtual FX".

Screenshot 2021-01-20 at 16.22.00.png

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: LYNX Broker

Post autor: winnie-the-pooh » 20 sty 2021, 19:51

Co więcej, można tę wirtualną pozycję zlikwidować zupełnie.
W oknie ACCOUNT, na pozycji FX prawoklik i "Adjust avarage price", a następnie wpisać tam zera. To nawet jest chyba gdzieś w Helpie na stronach LYNX. I - trzask! prask! - pozycja zniknie jak sen złoty (albo sen mara).

Stanis
Wschodząca gwiazda
Posty: 19
Rejestracja: 05 gru 2017, 11:26

Re: LYNX Broker

Post autor: Stanis » 25 sty 2021, 19:06

Hej, od jakiegoś czasu nie mam pozwolenia na kupowanie/sprzedawanie opcji, pewnie spowodowane to jest brexitem. Może mi ktoś wytłumaczyć co i jak powinienem teraz zrobić bo jak wchodzę w ustawienia konta to mogę dostać jedynie zgodę na opcje w Australii...

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: LYNX Broker

Post autor: winnie-the-pooh » 25 sty 2021, 21:35

Spytaj support, ale do czasu zakończenia migracji ja tez miałem minimalny zestaw.
Teraz wrócił do normy.

Wickedfox
Wschodząca gwiazda
Posty: 45
Rejestracja: 26 mar 2020, 20:45

Re: LYNX Broker

Post autor: Wickedfox » 26 sty 2021, 13:15

Stanis pisze:
25 sty 2021, 19:06
Hej, od jakiegoś czasu nie mam pozwolenia na kupowanie/sprzedawanie opcji, pewnie spowodowane to jest brexitem. Może mi ktoś wytłumaczyć co i jak powinienem teraz zrobić bo jak wchodzę w ustawienia konta to mogę dostać jedynie zgodę na opcje w Australii...
może musisz zaktualizować formularz Mifir 2?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2641
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: LYNX Broker

Post autor: Tomek » 26 sty 2021, 16:20

Ja musiałem ponownie wypełnić ten formularz związany z doświadczeniem na rynkach, z liczbą zawieranych transakcji opcyjnych w ciągu roku etc. Po zalogowaniu się do zaplecza u brokera powinien wyskoczyć monit o jego wypełnienie, a jeśli sam nie wyskoczy, to wejdź do Settings->Account Settings i tam można zaktualizować te dane. Doświadczenie powinno być od 5 lat w górę na poszczególnych instrumentach, liczba transakcji > 50 rocznie, a wiedza: Extensive. Wtedy dostęp do opcji powinien zostać przywrócony.

mah
Wschodząca gwiazda
Posty: 44
Rejestracja: 19 lip 2018, 19:31

Re: LYNX Broker

Post autor: mah » 29 sty 2021, 13:00

Wczoraj pierwszy raz wykonałem transakcję po przeniesieniu konta i mam niezgodność w opłatach.
W momencie zawierania transakcji jest informacja, że szacowany koszt to 5$ (i jest to zgodne z aktualnym cennikiem) natomiast jak wejdę w wyniki transakcyjne to pokazuje koszt 10$.
Jak jest u Was?

PS Wysłałem zgłoszenie do Lynx i czekam na odpowiedź ale może ktoś z Was miał taki problem?

ODPOWIEDZ