Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
kuba
Stały bywalec
Posty: 140
Rejestracja: 07 lip 2017, 13:19
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba » 25 lis 2020, 11:12

Przelew SEPA w EUR to koszt pewnie 5PLN, za CHF zgaduje, że zapłacisz 50-100PLN. IB prowadzi rachunki w wielu walutach, poszukaj na ich stronie

A do rozliczenia podatku możesz użyć kalkulatora podatkowego https://tradingforaliving.pl/forum/view ... ?f=4&t=419

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 26 lis 2020, 11:46

Oglądam ostatnio sporo filmów na temat opcji na optionalpha.com i autor ma u swojego brokera wskaźnik Probability ITM dla każdej opcji, który mówi, na ile procent kurs dojdzie do tego miejsca w czasie określonej liczby dni. Czy jest jakiś odpowiednik na platformie IB poza Deltą?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2567
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 26 lis 2020, 13:07

To jest to samo, co delta. Z tym, że delta określa, jakie jest prawdopodobieństwo tego, że kurs dojdzie do strike w dniu wygaśnięcia, a nie w trakcie życia opcji – do tego drugiego parametru można użyć skrótu 2 x Delta. Jeśli delta wynosi 0.30, to istnieje 60% szans, że ten strike zostanie dotknięty w trakcie życia opcji i 30% szans, że będzie przekroczony w dniu wygasania opcji.

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 28 lis 2020, 13:18

Zastanawiam się, dlaczego klikając na profile Max Return to $9, natomiast w podsumowaniu Credit to $14.57 po odjęciu prowizji.

Obrazek

Apeks
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 10 gru 2020, 11:52

Część gotówki mam w usd a część w pln, a chciałbym zakupić akcje ameryk. spółek ale wyłącznie za pln czyli za pożyczone usd od broker. Czy można wymusić aby system nie pobierał usd do zakupu i zrealizował w oparciu o margin pod pln, czy działa tu automat rozliczający usd w pierwszej kolejności i nie da się tego zrobić?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga
Posty: 1568
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 10 gru 2020, 11:59

IB nie wymienia waluty automatyczne. Jesli kupisz akcje w USD to automatycznie wejdziesz na margin w USD. Gotowka w PLN pozostanie jako zabezpieczenie pod Margin.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 166
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 10 gru 2020, 13:04

glina pisze:
10 gru 2020, 11:59
IB nie wymienia waluty automatyczne. Jesli kupisz akcje w USD to automatycznie wejdziesz na margin w USD. Gotowka w PLN pozostanie jako zabezpieczenie pod Margin.
tak, rozumiem ale czy mogę kupić akcje rozliczając zakup w pln (czyli jako margin) mimo że posiadam również dolary na tym rachunku? A jeśli tak to w jaki sposób powinno wyglądać takie zlecenie zakupu akcji?

mlubinski
Forumowy wyga
Posty: 802
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 10 gru 2020, 13:11

daj konkretny przykład, bo nie bardzo rozumiem o co pytasz :)

np:

1. mam 10000zł na koncie
2. kupuje X na giełdzie Y w walucie B

Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 258
Rejestracja: 29 wrz 2018, 11:21

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso » 10 gru 2020, 13:21

Apeks pisze:
10 gru 2020, 11:52
Część gotówki mam w usd a część w pln, a chciałbym zakupić akcje ameryk. spółek ale wyłącznie za pln czyli za pożyczone usd od broker. Czy można wymusić aby system nie pobierał usd do zakupu i zrealizował w oparciu o margin pod pln, czy działa tu automat rozliczający usd w pierwszej kolejności i nie da się tego zrobić?

Obawiam się, że nie ma takiej opcji, bo to trochę jak zjeść jabłko i mieć jabłko - musiałbyś mieć dwie pozycje cash USD, jedną ujemną i jedną na plusie.

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga
Posty: 1568
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 10 gru 2020, 13:26

Apeks pisze:
10 gru 2020, 13:04
glina pisze:
10 gru 2020, 11:59
IB nie wymienia waluty automatyczne. Jesli kupisz akcje w USD to automatycznie wejdziesz na margin w USD. Gotowka w PLN pozostanie jako zabezpieczenie pod Margin.
tak, rozumiem ale czy mogę kupić akcje rozliczając zakup w pln (czyli jako margin) mimo że posiadam również dolary na tym rachunku? A jeśli tak to w jaki sposób powinno wyglądać takie zlecenie zakupu akcji?

Wydaje mi sie to nielogiczne. Jesli chcesz miec wiekszy margin w USD to wymien USD na PLN.

mlubinski
Forumowy wyga
Posty: 802
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 10 gru 2020, 13:27

aha dobra po odpowiedzi @Besso zakumałem - potwierdzam, nie ma takiej możliwości.
podobnie jeśli np wystawisz opcję (np) PUT@5 a dodatkowo chciałbyś kupić opcję PUT@5 z tym samym terminem to ci sprzeda tą którą posiadasz (bo są to pozycje równoważące się)

dwoch.mezczyzn
Posty: 2
Rejestracja: 18 gru 2020, 10:26

Interactive Brokers - problemy z interfejsem Web

Post autor: dwoch.mezczyzn » 18 gru 2020, 10:44

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowy na forum, ale nie nowy w inwestycjach. Jednak dopiero niedawno postanowiłem szerzej wyjść poza Polskę (do tej pory inwestycje zagraniczne jedynie przez polskie BM). No i na wyborze brokera zeszło mi sporo czasu i energii, ale po przeczytaniu wielu artykułów (w tym na Tradingforaliving) oraz wszystkich FAQ u Lynxa, IBKR i Exante oraz większości u kilku innych (DeGiro, Trading 212, ...) chciałbym wybrać IBKR. ALE...

Założyłem sobie rachunek demo i moim zdaniem nic nie działa tak jak powinno. Uprzedzając pytania: tak, kontaktowałem się z supportem, ale odpowiedzi na pytania "opisowe" są niewystarczające do wyjaśnienia sprawy, a nie jestem w stanie wysłać "web ticket" z załącznikami - odrzuca mi twierdząc, że mój rachunek nie jest aktywny, mimo że suport twierdzi, że na rachunku demo powinienem móc to zrobić. Żeby już dłużej nie przynudzać (chodzi mi tylko o to, że naprawdę wiele opcji sam sprawdziłem, zanim zdecydowałem się tu napisać), oto moje pytanie:

Czy widok "portfolio" (załącznik) jest prawidłowy? Pośrodku pusta strona, co bym nie wybrał w opcji "Edit columns", to żadne dodatkowe kolumny się nie pojawiają. No, krótko mówiąc: NIE WIDAĆ MOICH PAPIERÓW. Nie mam pojęcia, jak sprawdzić, co mam w portfelu, ile gotówki, etc. Czy to jest normalne w tym widoku? Jeśli tak, to gdzie znaleźć te (banalnie podstawowe) informacje?

Dodatkowe pytanie: co to jest Mosaic? Bo z kontekstu raz się domyślam, że to to samo, co "Web Client Portal", a innym razem, że coś innego, ale cholera wie co, bo nigdzie to nie jest wyjaśnione.

Z góry dzięki za odpowiedzi od faktycznych użytkowników interfejsu webowego IBKR :)

PS. Support podejrzewa jakieś problemy z moim kompem, ale to samo zjawisko występuje na innych komputerach, przeglądarkach i w innych IP (sprawdziłem na kompach u dwojga różnych znajomych)
Załączniki
portfolio view.jpg
widok "portfolio"
order filled-shares in portfolio.jpg
potwierdzenie, że mam jakieś papiery w portfolio

Awatar użytkownika
Besso
Moderator
Posty: 258
Rejestracja: 29 wrz 2018, 11:21

Re: Interactive Brokers

Post autor: Besso » 18 gru 2020, 12:13

Cześć, podejrzewam, że to też wina okrojonego konta demo. Sam nie miałem dostępu do kilku funkcji z poziomu przeglądarki na koncie demo.

Zainstaluj sobie TWSa:
https://www.interactivebrokers.co.uk/en ... s-software

Osobiście z wersji webowej korzystam jedynie by wygenerować jakiś raport, zrobić przelew, zmienić ustawienia konta itp. Do samego handlu większość korzysta z platformy TWS. Prawdziwy kombajn swoją drogą.

Ekspata
Posty: 22
Rejestracja: 24 lut 2018, 16:11

Re: Interactive Brokers - problemy z interfejsem Web

Post autor: Ekspata » 18 gru 2020, 14:31

dwoch.mezczyzn pisze:
18 gru 2020, 10:44
Witam wszystkich serdecznie.
Czy widok "portfolio" (załącznik) jest prawidłowy? Pośrodku pusta strona, co bym nie wybrał w opcji "Edit columns", to żadne dodatkowe kolumny się nie pojawiają. No, krótko mówiąc: NIE WIDAĆ MOICH PAPIERÓW. Nie mam pojęcia, jak sprawdzić, co mam w portfelu, ile gotówki, etc. Czy to jest normalne w tym widoku? Jeśli tak, to gdzie znaleźć te (banalnie podstawowe) informacje?

Dodatkowe pytanie: co to jest Mosaic? Bo z kontekstu raz się domyślam, że to to samo, co "Web Client Portal", a innym razem, że coś innego, ale cholera wie co, bo nigdzie to nie jest wyjaśnione.

Tak jak kolega napisał na wersji demo to może nie działać. Jak dobrze pamiętam u mnie też nie działało. Na live koncie jest ok.
Mosaic/Classic TWS - to sposób wyświetlania na platformie TWS.
https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=5123
https://www1.interactivebrokers.com/en/ ... ntity%3Din

dwoch.mezczyzn
Posty: 2
Rejestracja: 18 gru 2020, 10:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: dwoch.mezczyzn » 18 gru 2020, 14:47

Dzięki za odpowiedzi. Czy ktoś mógłby wrzucić screen jak widok portfolio powinien prawidłowo wyglądać? Oczywiście wygumkowawszy kwoty/ liczby papierów. Ciężko się zdecydować na "spowiedź" w ramach MIFID II bez przekonania się, że na pewno oferta mi odpowiada. A skoro w demo brakuje tak podstawowej rzeczy jak przegląd portfela, to nie sposób wyrobić sobie na ten temat zdania.

TWS oczywiście mam, ale jednak interfejs webowy też chciałbym móc używać :)

A, i jeszcze coś: gdyby to była normalna cecha demo, to chyba suport by mi o tym napisał, zamiast stwierdzić, że "chyba coś nie tak z moim kompem".

Z góry dzięki.

ODPOWIEDZ