Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 155
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 14 lis 2020, 21:17

prawoklik i polecenie "Flip..."

Apeks
Stały bywalec
Posty: 153
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 15 lis 2020, 18:52

winnie-the-pooh pisze:
14 lis 2020, 21:17
prawoklik i polecenie "Flip..."
rzeczywiście magia prawoklika, wielkie dzięki!!!

Apeks
Stały bywalec
Posty: 153
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 16 lis 2020, 19:22

a wie ktoś o co chodzi z tym różowym tłem kiedy próbuje się rolować odnogę? Wygląda jakby niektóre wartości strike były blokowane przez nich mimo że spełniają kryteria prawidłowego rolowania odnogi (dodatkowy kredyt i OTM)

CaptureRollroz.PNG

Apeks
Stały bywalec
Posty: 153
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 19 lis 2020, 14:06

ponawiam prośbę o sposób na włączenie live data dla rynku DAX (BMW, DAI, SAP), chodzi o akcje i opcje na nie.
subskrypcja "Europe Equity and Derivative Display Value Bundle" jest włączona ale to najwyraźniej nie jest właściwa. Obsługa IBKR najpierw pisała że to działa, ale po mojej reklamacji przyznali że nie działa i karzą teraz wybrać komendę "Stock Directed" - niestety takoważ nie istnieje, ani po prawoklikiem na stock, ani w całej tej platformie TWS.
z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 729
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 19 lis 2020, 14:10

Czy na aplikacji mobilnej też nie masz notowań ?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2566
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 20 lis 2020, 09:43

Stock Directed wybiera się jako routing dla zlecenia. W momencie, kiedy wpisujesz ticker akcji albo opcji i wciskasz enter, to do wyboru pojawia się Stock (SMART) albo Stock (Directed). Wybierz tę drugą wersję i wtedy ręcznie spróbuj posłać zlecenie na giełdę IBIS lub FWB.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 153
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 20 lis 2020, 10:17

Tomek pisze:
20 lis 2020, 09:43
Stock Directed wybiera się jako routing dla zlecenia. W momencie, kiedy wpisujesz ticker akcji albo opcji i wciskasz enter, to do wyboru pojawia się Stock (SMART) albo Stock (Directed). Wybierz tę drugą wersję i wtedy ręcznie spróbuj posłać zlecenie na giełdę IBIS lub FWB.
Rzeczywiście ta komenda ale pisana z nawiasem w słowie (Directed) nie tylko istnieje ale i działa. Dziękuję! Jeszcze tylko pozostało znaleźć, która to subskrypcja odpowiada za live data na daxie i jego spółek i będzie można coś podziałać :-) (wydaje mi się że do samych opcji niemieckich się dziś dokopałem ale wyszło drogo i jest to dodatkowa subskrypcja do ww nie dająca nawet dostępu do niemieckich akcji niestety. A może by tak zapytać u broka córki?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2566
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 20 lis 2020, 12:05

Akcje:

Screenshot 2020-11-20 at 12.06.42.png

Opcje:

Screenshot 2020-11-20 at 12.07.01.png

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 24 lis 2020, 16:03

Myślę nad otworzeniem konta, żeby mieć już wszystko aktywowane i ewentualnie tylko musieć wysłać przelew.

Aktualnie testuję TastyWorks, więc środki na IB wpłacę pewnie dopiero za 1-2 miesiące. Czy IB może "pobrać" w tym czasie jakieś opłaty za brak aktywności jeśli będzie na ich koncie 0 zł?

I drugie pytanie. Czy jeśli nie wpłacę 25 000 USD, to mnie to także dotyczy?
For a U.S. resident or a non-U.S. resident whose account is carried by IB LLC or IB UK to be a Pattern Day Trader, a minimum deposit of USD 25,000 (or the non-USD equivalent) is required by regulation. If you open a margin account with less than USD 25,000, you will be limited to 4 day trades in a rolling 5 day span. Non-U.S. residents whose accounts are carried by IBKR Australia, IB Canada, IBKR Luxembourg, IB Hong Kong, IBKR Singapore, IB Japan and IB India are not subject to the Pattern Day Trading Rule.

No i trzecie pytanie. Czy mogę do nich wysłać pieniądze w PLN tak, żeby były tam trzymane jako zabezpieczenie, a korzystać ze środków Margin w USD? Pytam, bo na TastyWorks chyba nie ma takiej możliwości.

kuba
Stały bywalec
Posty: 139
Rejestracja: 07 lip 2017, 13:19
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba » 24 lis 2020, 16:13

IB pobiera 10$ miesięcznie (opłata jest pomniejszana o wartość prowizji zapłaconych w danym miesiącu), więc pewnie tyle Co pobiorą.

Pattern Day Trading dotyczy wszystkich kont poniżej $25k, nie tylko w IB. Tylko to dotyczy obrotu w kółko tym samym instrumentem. Czyli nie możesz kupić-sprzedać-kupić-sprzedać tych samych akcji w ciągu 5 kolejnych dni roboczych, bo wtedy blokują konto na jakieś tam czas.

Tak, IB przyjmuje wpłaty w PLN i moim zdaniem jest to najlepsza opcja - tanio, szybko przelew, tanio, szybko przewalutowanie :-)

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 24 lis 2020, 17:25

Dopytałem ich na czacie i okazuje się, że $10 zaczynają pobierać dopiero od momentu pierwszej wpłaty. Z tym że na pierwszą wpłatę jest 45 dni. Po tym czasie konto całkowicie kasują jeśli nie nastąpiła wpłata.

Pani na czacie powiedziała też, że wpłata następuje w czasie od "natychmiast" do 4-5 dni. Czy z banku z Polski można liczyć na natychmiastową wpłatę, czy raczej będzie szło kilka dni?

Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga
Posty: 1498
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 24 lis 2020, 17:35

Jest natychmiast lub najpozniej na nastepny dzien. Maja polskie konto w PLN.

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 25 lis 2020, 08:50

Czy w takim razie przelew do nich jest całkowicie darmowy? Tj. mój bank, np. Santander nie pobierze prowizji?

kuba
Stały bywalec
Posty: 139
Rejestracja: 07 lip 2017, 13:19
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuba » 25 lis 2020, 09:00

To jest przelew krajowy w PLN do polskiego banku, więc albo masz w swoim banku za darmo albo za grosze

Zyggmunt
Posty: 29
Rejestracja: 15 lis 2020, 07:35

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zyggmunt » 25 lis 2020, 10:48

Jeszcze tak się zastanawiam, bo mam trochę pieniędzy w CHF, trochę w EUR, trochę w USD, a trochę w PLN. Chętnie bym wysłał tam te wszystkie waluty bez rozmieniania, żeby stanowiły zabezpieczenie dla konta margin. Podstawowa waluta mojego konta to PLN. Czy w związku z tym mogę w łatwy sposób wysłać im za darmo środki w różnych walutach, czy tylko w PLN będzie za darmo, a w przypadku pozostałych muszę coś płacić, bo idzie za granicę lub coś w tym stylu?

Jeszcze jedno pytanie. Czy oni generują jakiś raport dla polskiego Urzędu Skarbowego, czy muszę wszystko gdzieś zapisywać? Np. jeśli sprzedam akcje z zyskiem, to muszę wpisywać sobie w jakimś Excellu, że 5000 USD zysku, to 18 805 PLN według kursu z poprzedniego dnia, czy wygenerują mi sami cały raport w złotówkach (skoro podstawową walutą konta są złotówki)?

ODPOWIEDZ