Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Wojtas
Stały bywalec
Posty: 410
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 31 paź 2020, 11:12

Ale to chyba PESEL z NIP powinien być odwrotnie. National Identification - PESEL, Tax Identification Number - NIP.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 147
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 31 paź 2020, 11:21

Wojtas pisze:
31 paź 2020, 11:12
Ale to chyba PESEL z NIP powinien być odwrotnie. National Identification - PESEL, Tax Identification Number - NIP.

tak, masz rację Wojas, przepraszam, źle opisałem (na czerwono), oczywiście chodziło o PESEL (zaraz to poprawię)

wydaje mi się, że tam gdzie jest pytanie o MiFIR może chodzić im o nr LEI, czyli ta część nie powinna dotyczyć osób fizycznych w ogóle chyba. Niestety jak próbowałem obejść tę sekcję to żądali wypełnienia. W tej ostatniej wersji mam dlatego wybrany kraj (Poland) i odp. "NO" dla tax ID

Apeks
Stały bywalec
Posty: 147
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 31 paź 2020, 11:32

Apeks pisze:
31 paź 2020, 11:21
Wojtas pisze:
31 paź 2020, 11:12
Ale to chyba PESEL z NIP powinien być odwrotnie. National Identification - PESEL, Tax Identification Number - NIP.

tak, masz rację Wojas, przepraszam, źle opisałem (na czerwono), oczywiście chodziło o PESEL.
czyli tak:
CapturePSL.PNG

wydaje mi się, że tam gdzie jest pytanie o MiFIR może chodzić im o NIP albo nr LEI, czyli ta część nie powinna dotyczyć osób fizycznych w ogóle chyba. Niestety jak próbowałem obejść tę sekcję to żądali wypełnienia. W tej ostatniej wersji mam dlatego wybrany kraj (Poland) i odp. "NO" dla tax ID

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 410
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 31 paź 2020, 14:04

Nie umiem sobie przypomnieć dokładnie, bo to był parę miechów temu, ale na 100% kombinowałem z PESELem i NIPem i jakoś przeszło.

Żadnego LEIa nie mam, nie miałem, a konto założyłem jako osoba fizyczna.
PESEL i NIP - z tymi dwoma numerami kombinuj, albo jednym z nich wpisanym 2x, zaznaczaj/odznaczaj. Musi przejść. Nic innego na pewno nie potrzeba.

PS. I upewnij się, że nie używasz żadnego AdBlockera, noScripta (lub coś w tym stylu) bo one też potrafią knocić.

PS2. Z tego co widzę, to w raportach teraz podają PESEL jako mój Tax ID.

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 151
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 31 paź 2020, 14:46

Mnie poszło łatwo, bo kiedyś w zamierzchłych czasach każdy miał NIP. Może warto zadzwonić ? Rozmowa z człowiekiem czyni cuda w każdym biznesie.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2561
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 31 paź 2020, 14:59

Nie trzeba podawać żadnego NIP-u, a LEI, jak sama nazwa wskazuje (Legal Entity Number), jest tylko dla podmiotów prawnych i podaje się go gdzie indziej.

Powiem to jeszcze raz: w pierwszym polu "Tax ID" wystarczy podać PESEL, natomiast w drugiej części, jeśli ktoś nie ma NIP-u, to na pytanie "Do you have a Tax Identification Number?" należy zaznaczyć odpowiedź "NO". Otwieram tych kont dla klientów po kilkanaście rocznie i taka kombinacja działa za każdym razem.

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 718
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 05 lis 2020, 18:58

Co myślicie o dzisiejszym mailu od IB odnośnie Brexitu. Może mi ktoś to potwierdzić że z tego wynika że będzie można handlować dalej opcjami w Delay Period ?

Enter into new orders in products for which you have previously traded.
- By products, we mean a financial or other instrument that IBUK makes available from
time to time.
- For example, if you have previously traded only in equities in your IBUK account, you
will be able to continue to trade all equities during the Delay Period but would not be
permitted to commence trading in futures products.

Enter into new trades in products for which you have existing permissions, but have not previously traded.
- For example, if you have previously been granted options trading permission, but have
not yet actually traded in options, IBUK will execute orders initiated by you, and
submitted to us for handling, on listed options.

mlubinski
Forumowy wyga
Posty: 787
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 05 lis 2020, 21:04

Na to wyglada Hubert, nawet jesli nie handlowales opcjami ALE masz uprawnienia do handlu nimi to bedziesz mogl to robic. To potwierdza ostatnie zdanie

rebahas
Stały bywalec
Posty: 454
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 06 lis 2020, 19:04

Czyli lepiej dla pewności włączać wszystko co się da i nie ucieka ;)

Ragzore
Posty: 1
Rejestracja: 09 lis 2020, 19:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ragzore » 09 lis 2020, 19:19

Cześć,

Jaka droga jest według Was lepsza:
1. Wymienić PLN ->USD na rynku (Revolut, Walutomat, cokolwiek) i przelewam USD do IB
2. Wpłacam PLN do IB i wymieniam na IB PLN -> USD. O jakich kosztach tutaj mówimy?

Jaką walutę generalnie najlepiej mieć według Was chcąc inwestować na rynku globalnie przy jednoczesnym zachowaniu dywersyfikacji walutowej? USD, EUR, obie, jeszcze jakieś?

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 718
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 09 lis 2020, 19:42

Ragzore pisze:
09 lis 2020, 19:19
Cześć,

Jaka droga jest według Was lepsza:
1. Wymienić PLN ->USD na rynku (Revolut, Walutomat, cokolwiek) i przelewam USD do IB
2. Wpłacam PLN do IB i wymieniam na IB PLN -> USD. O jakich kosztach tutaj mówimy?

Jaką walutę generalnie najlepiej mieć według Was chcąc inwestować na rynku globalnie przy jednoczesnym zachowaniu dywersyfikacji walutowej? USD, EUR, obie, jeszcze jakieś?

Lepiej w IB rynkowe kursy prowizja za wymianę 2 USD, najlepiej mieć koszyk walut wtedy nie masz ryzyka walutowego .

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 410
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 09 lis 2020, 23:55

Ragzore pisze:
09 lis 2020, 19:19
Jaka droga jest według Was lepsza

Revoluty, Walutomaty i inne bzdury są dobre jak chcesz walutę na zakup nowego smartphone'a albo wycieczkę do Egiptu.
Do inwestycji wymieniasz bezpośrednio u brokera za 2 dolary i szkoda czasu na jakiekolwiek kombinowanie.

Ragzore pisze:
09 lis 2020, 19:19
Jaką walutę generalnie najlepiej mieć według Was chcąc inwestować na rynku globalnie przy jednoczesnym zachowaniu dywersyfikacji walutowej? USD, EUR, obie, jeszcze jakieś?

Najmocniejszą walutę świata czyli PLN.
A tak poważnie, to liczy się tylko ta waluta w której chcesz realizować zyski, czyli jak wyżej.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 147
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 10 lis 2020, 15:13

może ktoś korzysta z subskrypcji dającej dostęp do giełdy niemieckiej (IBIS)? Chodzi głównie o SAP, DAI, BMW i kilka innych spółek z DAXa.

wykupiłem już subskrypcję: "Europe Equity and Derivative Display Value Bundle - Trader Workstation"
CaptureEU.PNG
niestety dostępu do ww. spółek brak

podobnie z: "Real-time and end of day index prices from Deutsche Borse STOXX" (bo nic innego nie było z "Deutsche")
CaptureEU3.PNG

Awatar użytkownika
Hubert
Forumowy wyga
Posty: 718
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 10 lis 2020, 15:43

Ja mam i działa ten bundel .

Apeks
Stały bywalec
Posty: 147
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 14 lis 2020, 20:08

Hubert pisze:
10 lis 2020, 15:43
Ja mam i działa ten bundel .

no mnie sie na razie nie udało. przez ponad godzinę próbując się do nich dodzwonić, nikt nie odebrał za to dostałem pod każdym z wydzwanianych nr (UK, Swiss, USA) potężną dawkę muzyki poważnej, więc potraktowano mnie bardzo "poważnie" :-) Nie pomógł też ticket, po wystawieniu którego otrzymałem zagadkowego maila, jakobym został obsłużony przez (you were assisted by) pana X i proszą abym wypełnił ankietę jak oceniam Jego pomoc - sęk w tym że ich mail przyszedł dokładnie w chwili wysłania ticketa więc gdyby nawet chciał ktoś się tym zająć nie miałby kiedy zapoznać się ze sprawą. Nikt się ze mną nie skontaktował póki co. Na szczęście pozostałe subskrypcje działają (tylko z europejskimi jest problem).

BTW: zauważyłem, że w Portfolio w kolumnie "financial instrument" potrafią grupować w różne kategorie te same rodzaje wystawionych spraedów - np. wystawiony IC może być dla nich "long combo"

CaptureLongC.PNG

albo "short combo"?

CaptureShortCombo.PNG

ale już się po woli przyzwyczajam do sposobu w jaki oni wyświetlają różne rzeczy ;-)

ODPOWIEDZ