Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 31 sie 2020, 20:44

znalazłem EUR.USD opcje, a cena ATM 0,005
rozumiem że wartość jednej opcji nie wynosi w tym przypadku 0,005x100 jak to jest w kalkulacji opcji na akcje?
czy wiecie gdzie znaleźć specyfikację takich opcji na TWS?
Załączniki
Screen Shot 2020-08-31 at 20.38.29.png

winnie-the-pooh
Posty: 60
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 31 sie 2020, 23:22

Nie ma jakiegoś "prawy klik->Description" ? Gdzie to znalazłeś ?

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 01 wrz 2020, 09:00

to nie jest opcja na eurusd. to jest opcja na kontrakt terminowy euro. w praktyce kurs kontraktu terminowego na euro jest zbieżny z kursem eurusd. są drobne różnice, ale kursy zachowują się praktycznie tak samo. w lewym górnym rogu jest to, czego opcja dotyczy i jaki termin wygasania ma sama opcja i jaki termin wygasania ma kontrakt terminowy. w tym przypadku to są opcje, które są handlowane na giełdzie cme.

tutaj jest dokładna specyfikacja tego kontraktu:
https://www.cmegroup.com/trading/fx/g10 ... tions.html

tutaj masz rozpiskę, jakie kontrakty terminowe na waluty cme kwotuje:
https://www.cmegroup.com/trading/fx/g10.html


Apeks pisze:
31 sie 2020, 20:44
znalazłem EUR.USD opcje, a cena ATM 0,005
rozumiem że wartość jednej opcji nie wynosi w tym przypadku 0,005x100 jak to jest w kalkulacji opcji na akcje?
czy wiecie gdzie znaleźć specyfikację takich opcji na TWS?

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 01 wrz 2020, 09:11

winnie-the-pooh pisze:
31 sie 2020, 23:22
Nie ma jakiegoś "prawy klik->Description" ? Gdzie to znalazłeś ?
u mnie (na paper trading i nie zamierzam szybko zacząć na realu) nie ma opcji na pary walutowe np. EUR.USD czyli - jak pisze Jack, mam dostęp tylko do opcji na kontrakt futures EUR, analogicznie jest z PLN. Jednak myk polega na tym aby nie wpisywac pary EUR.USD tylko samo EUR, ale oczekiwać EUR.USD, tak jakby inne pary EUR.GBP, EUR.YEN i inne w ogóle nie istniały

Po kliknięciu słynnym prawym myszy nie ma specyfikacji. Pewnie gdzieś jest w tej platformie i pewnie kiedyś znajdę.
To samo z opcjami na VIX, gdzie nawet nie wiem czy to są opcje europejskie, jak na SPX, czy ameryk. a przeczytałem już kilka artykułów, włącznie z tym opisem o handlu na VIX (pewnie nieuważnie czytałem).

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 01 wrz 2020, 09:45

I nie zapominajcie o mnożniku 125 tys EUR (ok 550 tys zł za jeden kontrakt). Sporo!

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 01 wrz 2020, 10:23

jak ktoś chce grać na opcjach walutowych, to saxo bank ma je w swojej ofercie. minimalna kwota transakcji to 10 000 jednostek danej waluty. ale warunki są dość średnie, raz spread jest spory, a dwa, dla transakcji poniżej 50 000 jednostek jest jeszcze dodatkowa opłata w kwocie 10 usd.
poniżej zrzut ekranu z okna tranakcyjnego:
Załączniki
Schowek02.jpg

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 01 wrz 2020, 10:47

jack pisze:
01 wrz 2020, 10:23
jak ktoś chce grać na opcjach walutowych, to saxo bank ma je w swojej ofercie. minimalna kwota transakcji to 10 000 jednostek

A nie lepiej po prostu użyć kontraktów Micro Futures? Np. M6E ma mnożnik 12.500 EUR, co wychodzi niemal na to samo.

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 01 wrz 2020, 11:03

tylko kontrakty micro na futures dostępne na cme nie mają opcji. a o tym była mowa. IB ma w swojej ofercie zarówno cfd a waluty i zwykłe kontrakty fx, więc nie trzeba nawet kombinować z kontraktami futures.

Wojtas pisze:
01 wrz 2020, 10:47
jack pisze:
01 wrz 2020, 10:23
jak ktoś chce grać na opcjach walutowych, to saxo bank ma je w swojej ofercie. minimalna kwota transakcji to 10 000 jednostek

A nie lepiej po prostu użyć kontraktów Micro Futures? Np. M6E ma mnożnik 12.500 EUR, co wychodzi niemal na to samo.

winnie-the-pooh
Posty: 60
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 01 wrz 2020, 12:17

Apeks pisze:
01 wrz 2020, 09:11
To samo z opcjami na VIX, gdzie nawet nie wiem czy to są opcje europejskie, jak na SPX, czy ameryk. a przeczytałem już kilka artykułów, włącznie z tym opisem o handlu na VIX (pewnie nieuważnie czytałem).
Opcje na VIX wyglądają na europejskie i wygasają zdaje się, że we wtorki (środy?) (z opisu wynika i gdzieś czytałem, że inne są inne niż zwykłe w USA).
Załączniki
vix.GIF

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 01 wrz 2020, 12:50

Wszystkie opcje na wirtualne twory, takie jak indeksy czy pogoda, są typu europejskiego, no bo jakby można wykonać taką opcję przed czasem i zażądać dostawy... no właśnie, dostawy czego? Indeksu? :)

PS. Napisałem kiedyś artykuł na temat handlu opcjami na VIX, jakby ktoś był zainteresowany: https://www.tradingforaliving.pl/co-to-jest-vix/

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 01 wrz 2020, 14:50

w intrukcji IB TWS jest pięknie i jasno pokazane gdzie poszukać specyfikacji danego intrumentu, o ile w oknie "monitor" mamy zakładkę "testing"

niestety nie mówią gdzie mają szukać ci którzy nie mają możliwości dodania takiej zakładki "testing" :-(
Załączniki
Screen Shot 2020-09-01 at 14.48.14.png
Screen Shot 2020-09-01 at 14.47.04.png

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 01 wrz 2020, 15:29

Apeks pisze:
01 wrz 2020, 14:50
niestety nie mówią gdzie mają szukać ci którzy nie mają możliwości dodania takiej zakładki "testing" :-(

Przecież Testing to zwykła Watchlist, którą ktoś sobie dodał, a później nazwał (opcją Rename) Testing.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 01 wrz 2020, 16:03

acha, dzięki, tyle że specyfikacja instrumentu (bo o to mi chodzi) nie działa w żadnej zakładce
sprawdziłem na webinarze Tomka i jest tam coś takiego jak "financial intrument" ale ta funkcja też nie działa w mojej wersji

mniejsza o to

a jak Wy odnajdujecie specyfikację danego instrumentu na TWS?
Załączniki
Screen Shot 2020-09-01 at 15.54.43.png

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 01 wrz 2020, 16:17

Kliknij żesz na to rozwinięte polecenie "Description".

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 01 wrz 2020, 16:23

Tomek, screen ww jest z Twojego webinara

niestety w mojej wersji menu wygląda tak:
ale już sobie poradziłem inaczej dzięki.
Załączniki
Screen Shot 2020-09-01 at 16.19.54.png

ODPOWIEDZ