Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 20 sie 2020, 17:12

A czy mógłby ktoś podać jaka jest prowizja od zakupu akcji z rynku Nasdaq dla spółki z o.o.?
Juz wiem, że opcji nie wolno polskiej spółce zoo kupować, bo będzie nękanie i szykanowanie przez urzędy, to w takim razie same akcje, jedna transakcja na długoterminowe trzymanie, bez żadnej spekulacji, kupowania/sprzedawania, sam zakup. Pytam bo widzę, że w cenniku jest opłata do 1% wartości transakcji. Czy są też jakieś koszty przechowania (tak jest w polsce)? I jaka jest minimalna opłata za utrzymanie rachunku, bez żadnych dodatkowych serwisów?
Dla porównania w polsce najlepsza oferta jaką udało się uzyskać to 0,28% prowizji i zero za prowadzenie rachunku i opłat przechowania.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 28 sie 2020, 18:27

interactivebrokers.com nie działa (otwiera się tylko pierwsza strona)
interactivebrokers.uk tu nic się już nie otwiera, a wcześniej działało wszystko

u Was podobnie?

może zrezygnowali z UK dla EU z powodu brexit?

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 28 sie 2020, 18:37

Działają obie.
Ale zauważyłem, że czasem wywala mi błąd (strona niedostępna) na Firefoxie pod Linuxem, a otwiera się na tym samym Firefoxie pod Windowsem w tym samym czasie.
Nie wgłębiałem się co jest przyczyną, czy to User Agent przeglądarki czy może biblioteki szyfrujące nie do końca kompatybilne.

Tak więc zmiana przeglądarki/systemu, może pomóc.

Apeks pisze:
20 sie 2020, 17:12
A czy mógłby ktoś podać jaka jest prowizja od zakupu akcji z rynku Nasdaq dla spółki z o.o.?


Zaloguj się na Paper Account, kup tą spółkę. Będziesz wiedział na pewno, bez liczenia.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 28 sie 2020, 19:04

paper mam IBKR PRO - nie wiem dlaczego PRO i czy to oznacza że będą warunki takie same jak dla podmiotu prawnego?
paper rejestrowałem na osobę prywatną

a www nie chodzą na macOS dzisiaj na chrome / firefox / safari

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 28 sie 2020, 23:06

Apeks pisze:
28 sie 2020, 19:04
paper mam IBKR PRO - nie wiem dlaczego PRO i czy to oznacza że będą warunki takie same jak dla podmiotu prawnego?
paper rejestrowałem na osobę prywatną

Jak masz zwykłe konto (konto live) to masz też i konto paper (testowe), na ten sam login i na to samo hasło. Przy logowaniu sobie wybierasz na które konto chcesz się zalogować (live czy paper).

Możesz sobie też utworzyć osobne konto paper, ale nie ma to sensu, z powodów jak wyżej.

PRO nie ma nic do pomiotu prawnego. Po prostu IB ma 2 typy kont PRO i LITE. Pro jest kontem podstawowym, a Lite został stworzony w odpowiedzi na konkurencję ze strony RobinHooda.
Jego zaletą jest brak prowizji od wielu transakcji, ale za to masz wyższe odsetki od pożyczek, no i transakcje kierowanie są na giełdę taką jaka jest w interesie brokera, a nie w twoim interesie. Krótko mówiąc zarabiają na Payment For Order Flow przy transacjach, zamiast na prowizjach.

To jednak i tak jest tylko ciekawostka, bo IBKR LITE tak samo jak jego konkurent RobinHood, jest dostępny tylko dla Amerykanów.

Apeks pisze:
28 sie 2020, 19:04
a www nie chodzą na macOS dzisiaj na chrome / firefox / safari

Wchodziłem dzisiaj jak ci odpisywałem i teraz też. Działa cały czas.
Czasem też może być tak, że mają zbyt duży ruch z danej podsieci i blokują. Wtedy trzeba spróbować innego operatora.
Z resztą nie tylko IB tak ma, ale wiele innych stron również tak działa, jak są przeciążone. A IB jest przeciążony dość często.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 29 sie 2020, 10:35

wielkie dzięki za wyjaśnienia Wojtas!
jeśli spółka z oo z polski zakłada tam konto to chyba ma stawki inne niż dla indywidualnego konta osobistego, problem w tym że z poziomu paper nie da się tych prowizji zobaczyć

a co do www to tym razem był mój błąd! pominąłem "co" w adresie UK
wpisywałem https://www.interactivebrokers.uk/
zamiast
https://www.interactivebrokers.co.uk/

btw: natomiast co do ich strony globalnej to osobna kwestia, bo tam można z EU tylko na 1szą wchodzić, a do podstron nie wpuszcza z IP euro - a powinno działać jakieś przekierowanie ale to inna kwestia i juz nie mam z tym problemu choć na początku była walka póki nie zorientowałem się że mają to skopane.

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 31 sie 2020, 12:05

jak dokładnie przeprowadzić taką procedurę? trzeba zrobić transakcję buy lub sell na odpowiedniej parze walutowej w kwocie salda z konta?

Tomek pisze:
23 maja 2017, 10:24
No tak, IB działa trochę jak multicurrency account, możesz mieć wiele walut w ramach jedno konta. Jeśli na koncie masz tylko dolary amerykańskie, a kupisz instrument rozliczany w dolarach kanadyjskich, to najpierw USD zostaną wymienione na CAD, ale jak potem sprzedasz ten instrument, to na Twoje konto wracają dolary kanadyjskie, które nie są automatycznie zamieniane na dolary amerykańskie.

Można to zrobić ręcznie tak jak napisałeś po kursach międzybankowych, ale czemu od 1 mln? Interbank rate dostaniesz już przy zakupie 25 000 jednostek waluty. Mniejsze kwoty też można kupować i sprzedawać, tylko wtedy IB nie gwarantuje, że dokona tego po kursie międzybankowym.

Adako
Posty: 28
Rejestracja: 08 maja 2020, 15:31

Re: Interactive Brokers

Post autor: Adako » 31 sie 2020, 13:16

jack pisze:
31 sie 2020, 12:05
jak dokładnie przeprowadzić taką procedurę? trzeba zrobić transakcję buy lub sell na odpowiedniej parze walutowej w kwocie salda z konta?

Tomek pisze:
23 maja 2017, 10:24
No tak, IB działa trochę jak multicurrency account, możesz mieć wiele walut w ramach jedno konta. Jeśli na koncie masz tylko dolary amerykańskie, a kupisz instrument rozliczany w dolarach kanadyjskich, to najpierw USD zostaną wymienione na CAD, ale jak potem sprzedasz ten instrument, to na Twoje konto wracają dolary kanadyjskie, które nie są automatycznie zamieniane na dolary amerykańskie.

Można to zrobić ręcznie tak jak napisałeś po kursach międzybankowych, ale czemu od 1 mln? Interbank rate dostaniesz już przy zakupie 25 000 jednostek waluty. Mniejsze kwoty też można kupować i sprzedawać, tylko wtedy IB nie gwarantuje, że dokona tego po kursie międzybankowym.
Nie musi być wielkości salda, jeżeli konto jest typu margin to można do wysokości "siły nabywczej".

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 31 sie 2020, 13:46

no ok, ale jak to zrobić, żeby wymienić gbp na usd? zwykła transakcja na rynku fx na zadaną kwotę? wtedy saldo gbp się zmniejszy, a usd się zwiększy. ale zostaję z otwartą pozycja na sell gbpusd. a jak ją zamknę, to wracam do punktu wyjścia.

Adako pisze:
31 sie 2020, 13:16
jack pisze:
31 sie 2020, 12:05
jak dokładnie przeprowadzić taką procedurę? trzeba zrobić transakcję buy lub sell na odpowiedniej parze walutowej w kwocie salda z konta?

Tomek pisze:
23 maja 2017, 10:24
No tak, IB działa trochę jak multicurrency account, możesz mieć wiele walut w ramach jedno konta. Jeśli na koncie masz tylko dolary amerykańskie, a kupisz instrument rozliczany w dolarach kanadyjskich, to najpierw USD zostaną wymienione na CAD, ale jak potem sprzedasz ten instrument, to na Twoje konto wracają dolary kanadyjskie, które nie są automatycznie zamieniane na dolary amerykańskie.

Można to zrobić ręcznie tak jak napisałeś po kursach międzybankowych, ale czemu od 1 mln? Interbank rate dostaniesz już przy zakupie 25 000 jednostek waluty. Mniejsze kwoty też można kupować i sprzedawać, tylko wtedy IB nie gwarantuje, że dokona tego po kursie międzybankowym.
Nie musi być wielkości salda, jeżeli konto jest typu margin to można do wysokości "siły nabywczej".

Adako
Posty: 28
Rejestracja: 08 maja 2020, 15:31

Re: Interactive Brokers

Post autor: Adako » 31 sie 2020, 15:28

jack pisze:
31 sie 2020, 13:46
no ok, ale jak to zrobić, żeby wymienić gbp na usd? zwykła transakcja na rynku fx na zadaną kwotę? wtedy saldo gbp się zmniejszy, a usd się zwiększy. ale zostaję z otwartą pozycja na sell gbpusd. a jak ją zamknę, to wracam do punktu wyjścia.

Adako pisze:
31 sie 2020, 13:16
jack pisze:
31 sie 2020, 12:05
jak dokładnie przeprowadzić taką procedurę? trzeba zrobić transakcję buy lub sell na odpowiedniej parze walutowej w kwocie salda z konta?


Nie musi być wielkości salda, jeżeli konto jest typu margin to można do wysokości "siły nabywczej".
Było chyba nawet kilka razy min. na forum. Szczerze też mam z tym problemy i nawet "polecili" mi w Lynx robienie tego w portfelu z "LYNX Basic", wtedy fajnie co do centa można wymienić to co się ma w portfelu. W TWS, cały szkopuł polega na odpowiednim ustawieniu zlecenia, żeby nie była to wymiana "wirtualna", operacja Forex, tylko rzeczywista zmiana walut w portfelu. Domyślnie ustawia się "Idelapro" i to jest źle, trzeba zmienić na "FXCONV". Ale nie jestem pewien, zaznaczam, że chyba i równie dobrze może być odwrotnie. :)

Polecam dokładnie sprawdzić. :) Najlepiej na koncie "paper", wtedy można symulować co się chce.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 31 sie 2020, 16:33

jack pisze:
31 sie 2020, 13:46
(...) ale zostaję z otwartą pozycja na sell gbpusd. a jak ją zamknę, to wracam do punktu wyjścia.

Nie ma czegoś takiego, jak otwarta pozycja "SELL GBP.USD". To jest wskazanie wyłącznie wirtualne. Dokonując transakcji SELL na parze GBP.USD sprzedajesz funty i dostajesz za to dolary. Transakcja jest zakończona. System natomiast pokazuje Ci potem tylko wirtualny zysk/stratę z tej transakcji na zasadzie: "A co by było, gdybym teraz dokonał transakcji odwrotnej, czyli sprzedał dolary i odkupił funty"?

Można wyłączyć (polecam) wyświetlanie tych wirtualnych zysków i strat na walutach, żeby nie wprowadzały w błąd. Trzeba w Portfolio kliknąć w zakładkę +ACCOUNT, potem zjechać na dół i odnaleźć pole "Virtual FX positions", a następnie kliknąć przycisk zwinięcia (zamknięcia) tego pola. Tadam.

PS. Routing przez IdealPro to jest właśnie skierowanie zlecenia na rynek międzybankowy, więc zawsze gdzie to możliwe, trzeba wybierać tę drogę. To dotyczy jednak transakcji powyżej 25k.

PS 2. W tym cytacie ze mnie znalazłem swój błąd. Jeśli kupujesz akcje w walucie, której nie masz, to IB nie "wymieni" Ci najpierw Twojej waluty na walutę docelową, tylko "pożyczy" Ci walutę docelową potrzebną do zakupu danych akcji. Nie wiem czemu napisałem, że "wymieni", sorry za wprowadzanie w błąd. Ta automatyczna wymiana często dotyczy innych brokerów, np. krajowych, ale nie IB.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 31 sie 2020, 16:33

Już to było wyjaśnione (przeze mnie), 2 strony wcześniej: viewtopic.php?p=30825#p30825


Tomek pisze:
31 sie 2020, 16:33
...tylko "pożyczy" Ci walutę docelową potrzebną do zakupu danych akcji....

Można też przypiąć zlecenie wymiany do zlecenia zakupu, które to następnie zostaną zrealizowane razem. I wtedy IB wymieni walutę potrzebą do zakupu.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 31 sie 2020, 16:43

Tak jest. W ogóle IB ma o wiele więcej różnych typów zleceń niż te znane z naszego podwórka (np. zlecenia warunkowe): https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=4985

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 31 sie 2020, 16:48

Albo zabawa z Alertami, gdzie można ustawić warunek, że jak cena np instrumentu bazowego spadnie poniżej ileś, to wystawi opcje albo coś innego zrobi. Albo nas tylko o tym powiadomi.
Platforma jest ogólnie świetna i ma spore możliwości automatyzacji, bez potrzeby pisania programów.

PS. Choć jak ktoś jest bardzo zaawansowany i zaangażowany, to i to jest możliwe.

jack
Posty: 48
Rejestracja: 06 lut 2018, 08:36

Re: Interactive Brokers

Post autor: jack » 31 sie 2020, 18:19

działa. rzeczywiście po wyłączeniu pozycji wirtualnych w +ACCOUNT, znikają one z portfolio. magia
dzięki za pomoc

Tomek pisze:
31 sie 2020, 16:33
jack pisze:
31 sie 2020, 13:46
(...) ale zostaję z otwartą pozycja na sell gbpusd. a jak ją zamknę, to wracam do punktu wyjścia.

Można wyłączyć (polecam) wyświetlanie tych wirtualnych zysków i strat na walutach, żeby nie wprowadzały w błąd. Trzeba w Portfolio kliknąć w zakładkę +ACCOUNT, potem zjechać na dół i odnaleźć pole "Virtual FX positions", a następnie kliknąć przycisk zwinięcia (zamknięcia) tego pola. Tadam.


ODPOWIEDZ