Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 10 sie 2020, 15:56

Tomek pisze:
10 sie 2020, 12:29
A tutaj wrzucam pełny dokument na 500 stron, jakby ktoś szukał czegoś konkretnego w kwestii raportów od IB: https://www.dropbox.com/s/4ds97dnipotqx ... e.pdf?dl=0

Wersja PDF: https://www.interactivebrokers.com/down ... gguide.pdf
Wersja online: https://www.interactivebrokers.com/en/s ... tguide.htm


A tak kwestii offtopu, to nowe wersje TWS już NIE umożliwiają eksportu raportów (np Refinitiv, AltaVista) do plików PDF.
Możliwy jest tylko ich podgląd wewnątrz programu, co jest dużo mniej wygodne.

Dlatego każdemu komu zależy na raportach PDF, polecam pobranie i zachowanie starszych wersji Offline TWS - wersja Stable.
https://www.interactivebrokers.com/en/i ... s-software

Linki bezpośrednie:
Windows x64: https://download2.interactivebrokers.co ... ws-x64.exe
Windows x86: https://download2.interactivebrokers.co ... ws-x86.exe
Linux x64 https://download2.interactivebrokers.co ... nux-x64.sh
Linux x86: https://download2.interactivebrokers.co ... nux-x86.sh
MacOS: https://download2.interactivebrokers.co ... sx-x64.dmg

Lepiej sobie zrobić kopie, bo za jakiś czas te wersje mogą nie być dostępne, w tym sensie, że obecne wersje Latest staną się wersjami Stable.
Co oznacza, że nie będzie już możliwości eksportu raportów PDF w żaden sposób.
Warto dodać, że nic nie stoi na przeszkodzie by naprzemian używać różnych wersji TWS.

rebahas
Stały bywalec
Posty: 410
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 10 sie 2020, 16:28

Wojtas pisze:
10 sie 2020, 15:56
Co oznacza, że nie będzie już możliwości eksportu raportów PDF w żaden sposób.

Pisałem już kiedyś i nie tylko ja. Drukujesz ten raport po prostu do pliku PDF i tyle.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 10 sie 2020, 16:48

Drukowałem, ale (przynajmniej u mnie) wydruk wychodzi jako obraz rastrowy. Co oznacza brak możliwości skutecznego skalowania.
Oryginalne PDFy eksportowane ze starych wersji TWS są w formacie wektorowym, więc można je powiększać nawet 100x i są czytelne.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 10 sie 2020, 17:24

Dzięki za wyjaśnienie, czyli są dostępne w PLN szczegółowe raporty roczne, dostępne również za poprzedni rok (!) z notowaniami na dzień poprzedni w stosunku do daty księgowania zamknięcia. A więc można mieć wybraną walutę główną nawet USD, a mimo to taki raport w PLN uda się wygenerować tylko trzeba wówczas poczekać na niego 24h. Wielka ulga!

Czy mieliście taki objaw, że WTS zawieszał się (not responding) kiedy jednocześnie chodziła platforma Thinkorswim? Obydwie app otrzymały po 4098MB RAM każda i był duży zapas RAM w macOS catalina 64GB RAM, CPU i7 3,2 GHz? Kiedy thinkorswim przeniosłem na VM objawy zniknęły.
A przy okazji, jak oceniacie z praktyki, czy thinkorswim ma bardziej przejrzysty risk graph strategii opcyjnych, czy tylko mam takie złudzenie?

rebahas
Stały bywalec
Posty: 410
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 10 sie 2020, 22:49

Wojtas pisze:
10 sie 2020, 16:48
Drukowałem, ale (przynajmniej u mnie) wydruk wychodzi jako obraz rastrowy. Co oznacza brak możliwości skutecznego skalowania.
Oryginalne PDFy eksportowane ze starych wersji TWS są w formacie wektorowym, więc można je powiększać nawet 100x i są czytelne.

No możliwe jednak dla mnie jakoś była zadowalająca do poczytania bez powiększania. Wiesz może IB się zabezpiecza albo ma takie odgórne wymogi aby te raporty nie był łatwo dostępne.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 10 sie 2020, 23:11

Przypuszczam, że chodzi o to by te raporty były dostępne wyłącznie dla klientów IB, a nie żeby ktoś je sobie "wydobywał" i potencjalnie udostępniał dalej.

rebahas pisze:
10 sie 2020, 22:49
No możliwe jednak dla mnie jakoś była zadowalająca do poczytania bez powiększania.

Dla mnie, niektóre fragmenty są wysoce niezadowalające, pisane maciupeńką czcionką. Na wydruku też raster wychodzi gorzej niż oryginalny PDF, który wychodzi idealnie.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 15 sie 2020, 16:07

Próbuje oszacować koszty stałe prowadzenia rachunku dla polskiej Sp. z o.o.
i niby wszystko jest w cenniku tutaj ale nie łatwo się w tym połapać. Chodzi o inwestycje długoterminowe, czyli nie więcej jak 1-2 transakcje na miesiąc, wyłącznie na rynku USA i EU, dostęp do notowań real nie był by raczej potrzebny, wystarczył by request snapshot (czy na opcje też istnieje ta usługa?), aktywność to zasadniczo merried put, może jakieś covered call oraz obligacje.

Czy ww. wariancie w kwocie 50$/msc kosztów stałych, można by się wyrobić wliczając ewentualną opłatę za bezczynność?
Czy IB raportuje transakcje pochodne bezpłatnie (EMIR) czy trzeba by samemu to robić?

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 16 sie 2020, 01:12

Apeks pisze:
15 sie 2020, 16:07
Czy ww. wariancie w kwocie 50$/msc kosztów stałych, można by się wyrobić wliczając ewentualną opłatę za bezczynność?

Spokojnie. Tym bardziej, że market data sobie włączasz i wyłączasz w miarę potrzeb. Nie ma sensu kupować dużych pakietów pro-forma.
Kupujesz to co ci jest potrzebne do handlu, który faktycznie wykonujesz.

Apeks pisze:
15 sie 2020, 16:07
Czy IB raportuje transakcje pochodne bezpłatnie (EMIR) czy trzeba by samemu to robić?

Tak: https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=6146

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 18 sie 2020, 18:56

Czy wie ktoś ile wynosi prowizja od zakupu akcji na GPW dla konta PRO?

Warsaw Stock Exchange (L1) N/A czyli nie dostępne?
Warsaw Stock Exchange (L2) 211PLN? od 1 akcji tyle?
L1 co to? WIGu 20 a L2 WIG 40?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2454
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 18 sie 2020, 21:31

To nie jest prowizja, tylko dostęp do notowań w wersji Level 1 i Level 2 (pierwsza linijka arkusza lub pełny arkusz zleceń). N/A dla Pro oznacza, że podstawowa wersja notowań nie jest dostępna dla kont korporacyjnych (Pro). Ty jesteś Non-Pro, więc notowania w podstawowej wersji kosztują 11 PLN miesięcznie.

Prowizje od transakcji to zupełnie inna rzecz i wynoszą 0.1% wartości transakcji, minimum 15 PLN: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... &p=stocks1

Mówiąc inaczej – nie opłaca się handlować na GPW za pośrednictwem IB.

Online
Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga
Posty: 751
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 18 sie 2020, 21:43

A czemu Fixed-Fee? W strukturze Tiered koszta sa o wiele nizsze
https://www.interactivebrokers.com/en/i ... 6172&nhf=T

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 18 sie 2020, 22:25

Już o tym pisałem: viewtopic.php?p=30370#p30370
Trzeba ustawić sobie taryfę, która jest korzystniejsza. Zwykle Tiered wychodzi lepiej.
Nie jest tak jednak zawsze, bo ja np na giełdzie w Londynie płaciłem więcej a ETFy.

Apeks
Posty: 95
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 18 sie 2020, 22:34

Tomek pisze:
18 sie 2020, 21:31
Prowizje od transakcji to zupełnie inna rzecz i wynoszą 0.1% wartości transakcji, minimum 15 PLN: https://www.interactivebrokers.com/en/i ... &p=stocks1

Mówiąc inaczej – nie opłaca się handlować na GPW za pośrednictwem IB.

Tomek, ale jak to? kosmiczne prowizje polskich brokerów to 0,38% na polskie spółki (tak jest w oficjalnych cennikach, mbank, bossa, santander, aliorbank). Po długich negocjacjach dla naprawdę dużych transakcji potrafią zejść max. do 0,20% i nic więcej się nie uzyska (sprawdzone!). Spotyka się nawet 0,15% ale to wyłącznie na rynku pakietowym, gdzie trzeba im wskazać drugą stronę transakcji, czyli wszystko zrobić za nich. Natomiast 0,1% IB byłoby najbardziej konkurencyjną ofertą o jakiej kiedykolwiek osobiście słyszałem dla spółek GPW.
Chyba, że chodziło o 1% prowizji w IB, wtedy rzeczywiście byliby bardzo drodzy.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2020, 22:35 przez Apeks, łącznie zmieniany 1 raz.

Online
Awatar użytkownika
glina
Forumowy wyga
Posty: 751
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 18 sie 2020, 22:35

Latwo policzyc, dla Londynu fixed fee to 6 GBP. W taryfie Tiered, aby zaplacic 6 GBP lub wiecej, trzeba kupic aktywow za minimum 12000 GBP (prowizja 0.05%).

Dla GPW prowizja to 0.0325% + 0.35 PLN, czyli innymi slowy np. 32.85 PLN przy zakupie za 100000 PLN.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 234
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 18 sie 2020, 23:28

glina pisze:
18 sie 2020, 22:35
Latwo policzyc, dla Londynu fixed fee to 6 GBP. W taryfie Tiered, aby zaplacic 6 GBP lub wiecej, trzeba kupic aktywow za minimum 12000 GBP (prowizja 0.05%).

ETFy denominowane w dolarach, nie w funtach. Natomiast pamiętam, że trzaskało mi w Londynie sporo większe kwoty niż te 6$ (bo dwucyfrowe), co widziałem wyraźnie w kolumnie Commission.
Nie chciało mi się wtedy robić dochodzenia, ale pamiętam, że na giełdzie w USA miałem taniutko, a w Londynie spore prowizje na planie Tiered.
Na planie Fixed było dokładnie na odwrót.
Jak będę miał czas to posprawdzam ponownie z czego to wynikało. Zwracam tylko uwagę, że lepiej sprawdzać takie rzeczy na koncie testowym (paper), żeby później się nie okazało, że czegoś się nie podliczyło.

PS. Do prowizji jeszcze doliczają osobno Exchange Fee i Clearing Fee przy planie Tiered. Przy planie Fixed masz to już wliczone.

ODPOWIEDZ