Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 17 mar 2020, 14:45

dzięki Panowie
działa

arku
Stały bywalec
Posty: 152
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 18 mar 2020, 15:31

Czy ktoś orientuje się czy można na platformie TWS wyłączyć kafelek w portfolio pokazujący zysk lub stratę całego konta w danym dniu? Szukam w opcjach ale nie znalazłem. Ewentualnie może da się wyłączyć info o kwocie i pozostawić tylko info o zmianie procentowej?

Tomek_D
Posty: 13
Rejestracja: 09 paź 2019, 10:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek_D » 19 mar 2020, 09:00

arku pisze:
18 mar 2020, 15:31
Czy ktoś orientuje się czy można na platformie TWS wyłączyć kafelek w portfolio pokazujący zysk lub stratę całego konta w danym dniu? Szukam w opcjach ale nie znalazłem. Ewentualnie może da się wyłączyć info o kwocie i pozostawić tylko info o zmianie procentowej?

Szukałem kiedyś i nie znalazłem..

kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 21 mar 2020, 22:10

Trochę ostatnio poświęciłem czasu i przestudiowałem youtuba żeby przejść na kolejny poziom i zacząć działać na opcjach.
Na koniec testowo wprowadziłem sobie ETFa - SDEM no i trochę się rozczarowałem bo myślałem, że opcje pozwolą na spokojny zakup a tu kolejne schody. Okazuje się że wyskakuje informacja że ten instrument finansowy nie jest dostępny. Testowałem dalej i na innym amerykańskim ETF'ie okazało się że można wejść w Option chain i jest lista opcji. Były też przypadki, że po wejściu w option chain pojawiał się komunikat że nie są opcje dostępne dla tego instrumentu. Domyślam się, że to nie jest kwestia uprawnień tylko po prostu nie ma na rynku opcji dla danego instrumentu - tak było chociażby dla akcji Gazpromu - chyba że coś źle zrobiłem??
Zastanawiam się w takim razie gdzie się kupuje takie ETFy skoro na interactive brokers tego nie ma nawet z wykorzystaniem opcji? Czy to znaczy, że na IB można tylko amerykańskie ETF'y kupować za pomocą opcji?

... ma szczęście na amerykańskich akcjach wygląda, że będzie ok.

pozd.
kuzik

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 21 mar 2020, 22:51

Na gazprom nie ma opcji
Jesli w IB mobilmym wyszukujesz firmy lub etf to tam masz zaznaczone czy tylko akcje (masz dostepne tylko Stock), czy akcje+cfd (stock+cfd) czy dodatkowo opcje (options) sa do wyboru.
Oczywiscie musi byc tez plynnosc, bo dla malo ciekawych spolek opcje sa do wyboru ale w ciulowych konfiguracjach, badz w minimalnych ilosciach.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 22 mar 2020, 12:24

Ćwiczę właśnie ten ból. To zabronione dla gamoni z Europy, na to nie ma opcji... Właściwie tylko najgłówniejsze instrumenty są dostępne w ETF europejskich. Ograniczenie na ETFy amerykańskiej to jest absurd jakich mało.
Czy Brexit nie jest nadzieją, że brokerzy z UK będą mogli olać ten głupi przepis?

Emil
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2019, 20:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: Emil » 22 mar 2020, 12:54

Orientuje się ktoś może jak często aktualizowana jest zakładka Fundamentals, Analysts forecasts? Nad poszczególnymi pozycjami jest informacja "As of August, 2019" - nie wiem już sam czy te dane są rzeczywiście tak stare? Target prices są przecież updatowane na bieżąco...

kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 23 mar 2020, 09:18

kupiłem Gazprom na giełdzie w Moskwie.
Nie miałem RUB więc mam teraz na minusie na koncie.
Czy jak zrealizuję sprzedaż USD.RUB to automatycznie mi to się zbilansuje?

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2317
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 23 mar 2020, 12:52

Emil, w teorii na bieżąco, a w praktyce z bliżej nieokreślonymi opóźnieniami. Po aktualne rewizje EPS-ów i przychodów spółek z całego świata zerknij tutaj: https://www.marketscreener.com/APPLE-IN ... revisions/

Kuzik, tak. Jeśli dokonasz transakcji SELL na parze USD.RUB to sprzedasz dolary i dostaniesz za to ruble. Warto tak postąpić, bo zaciągnięcie pożyczki w RUB kosztuje 9% rocznie.

Szeggy, miejsce rejestracji brokera nie ma nic do rzeczy. Liczy się to, na jakich rynkach świadczy on usługi. Żeby obejść ten problem, można:

1. Skorzystać z europejskich zamienników ETF (każdy z dopiskiem UCITS, wyszukowarka na justetf.com)
2. Użyć opcji do zakupu amerykańskiego ETF lub wykorzystać kontrakty CFD na ETF
3. Założyć konto u brokera, który nie respektuje przepisów UE (DIF, Sogotrade)

kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 23 mar 2020, 13:52

już raz miałem taką historię jak kupowałem YNDX na MOEX i póżniej przy zakupie RUB żeby pokryć dług w RUB system mnie pytał czy mam pokryć ten minus, teraz natomiast nie miałem takiego komunikatu stąd miałem wątpliwości. Niestety dla pokrycia poprzedniego zadłużenia kupiłem o kilka RUB za mało i dziwne bo po kilku dniach ten minus mi znikł, tak jakby broker sam sobie to dodatkowo wymienił z USD ( dosłownie ok 30 RUB). Czy to możliwe?

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2317
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 23 mar 2020, 14:04

Niemożliwe :)

matiasso
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2019, 03:57

Re: Interactive Brokers

Post autor: matiasso » 23 mar 2020, 15:34

Hej, miałem podobnnie z HKD. Wg info ze strony IB jest taka możliwość:

In the event a residual balance remains, it will be displayed within the Account window (e.g. MXN 7 equals approximately USD 0.56) until the following business day at which point it will be automatically converted to the Base Currency.
https://ibkb.interactivebrokers.com/ru/node/2059

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2317
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 23 mar 2020, 16:00

Ah, sorry, faktycznie jest taka możliwość, gdy ujemne saldo jest mniejsze niż równowartość 5 USD. Uznałem, że to niemożliwe, aby broker sam pokrywał ujemne saldo, bo to by oznaczało, że nie pozwala zaciągać margina, ale widać w przypadku kwot poniżej 5 USD broker uznaje, że to resztówka po transakcji, a nie celowe zaciągnięcie pożyczki. Nie wiedziałem o tym.

kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 23 mar 2020, 17:36

.. a już zwątpiłem i pomyślałem, że mam zwidy:-)
w moim przypadku to nawet im zależało bo RUB strasznie spadał i nie warto było im dłużej czekać:-)

paviko
Posty: 10
Rejestracja: 10 lut 2019, 13:37

Re: Interactive Brokers

Post autor: paviko » 24 mar 2020, 12:33

Jaka instytucja zabezpiecza inwestycje spoza rynku US? Ochrona SIPC w IB dotyczy chyba tylko instrumentów z giełd amerykańskich? Co np. z ETF'ami europejskimi albo giełdami azjatyckimi - co można odzyskać/stracić w wyniku bankructwa IB?

Kupując akcje na GPW w polskim biurze maklerskim jest się zarejestrowanym właścicielem. Jak to jest w IB dla np. ETF'ów europejskich (dla US znalazłem już wypowiedź Tomka o shareholder register i drugi shareholder list)?

ODPOWIEDZ