Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 02 mar 2020, 17:30

Ja na poprzednim rachunku płaciłem bodajże 1.0 za NASDAQ I 1.5 za AMEX. Mnie interesują tylko ETFy ale i kursy akcji widziałem na żywo. Ponieważ zmieniłem rachunki, to mi to odcięli. Zasubskrybowałem jakąś inną opcję za 15 USD miesięcznie, ale potem się zorientowałem, że przepłacam. Pytałem pomocy technicznej, czy mogę włączyć te poprzednie opcje, powiedzieli że tak. Na to ja im, że ich nie widzę. Na to oni, że zobaczę po końcu miesiąca, jak mi ta poprzednia subskrybcja wygaśnie (wyłączyłem ją). No to dzis patrzę, subskrypcja wygasła, a dane nadal live :)

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 03 mar 2020, 09:52

To wszystko zależy od tego, z jakiej giełdy zostaną wykupione notowania. Można kupić za parę dolarów z samego NASDAQ, ale wtedy nie będzie notowań spółek z NYSE, można za parę dolarów kupić z NYSE, ale wtedy nie będzie z CBOE etc. Tych giełd jest kilkadziesiąt już teraz.

Paczka notowań wypychanych na platformę w czasie rzeczywistym ze wszystkich najpopularniejszych giełd kosztuje właśnie 15 USD i moim zdaniem to jest najrozsądniejszy wybór dla osób, które handlują często. Jak ktoś natomiast zawiera kilka transakcji w tygodniu, to wydaje mi się, że nie ma sensu wykupować notowań w czasie rzeczywistym, tylko spokojnie można korzystać z darmowych opóźnionych o 15 minut.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 03 mar 2020, 09:57

No ale wtedy, jak się składa zlecenia z limitem, to przecież mogą się nie zrealizować?

Ja byłem zadowolony z tych 2, za które płaciłem w sumie 2.5 USD o ile pamiętam (a może nawet 1.5 USD).

glina
Stały bywalec
Posty: 334
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 03 mar 2020, 10:04

W IB jest tez Snapshot. Koszt to 0.01$ za jednorazowy odczyt notowan na zywo. W moim przypadku sprawdza sie to doskonale

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 03 mar 2020, 10:09

Tylko, żeby mieć dostęp do Snapshota, to trzeba i tak wykupić ten Bundle za 10 USD, a potem dopiero każde kliknięcie zjada 0.01 USD, więc nie wiem czy nie lepiej dopłacić już wtedy tych 5 USD i mieć live w wersji push.

Reuptake, na IB/Lynx to i tak nie ma większęgo znaczenia, bo jeśli chcesz faktycznie kupić jakieś akcje podczas otwartego rynku, to wrzucasz zlecenie typu Market w wersji Smart Routing z odhaczonym algorytmem AdaptiveAlgo i on spróbuje kupić Ci te akcje po najlepszej możliwej cenie na najlepszej możliwej giełdzie. Często to jest cena niższa niż aktualnie widoczny Ask nawet przy notowaniach live.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 03 mar 2020, 10:13

Ja jednak zainwestuje te 2.5 USD jak mi się ta opcja pojawi w końcu, bo korzystam z Rebalance Portfolio gdzie także liczba sprzedawanych jednostek jest wyliczana z ceny, wolałbym, żeby to była cena aktualna.

To jeszcze przy okazji spytam: czy wiecie jak zmienić na stałe domyślny sposób składania zleceń? Jak zmieniam w konfiguracji, to działa w czasie jednej sesji, ale po kolejnym uruchomieniu muszę znowu zmieniać np. na Adaptive.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 03 mar 2020, 11:04

I jeszcze jedno pytanie: czy da się tam (i jak?) ustawić, żeby wszystkie/większość informacji przychodziła normalnie mailem? Nie znoszę się logować tylko po to, żeby zobaczyć, że dostałem jakąś wiadomość o ustaleniu dnia dywidendy.

szadow
Posty: 5
Rejestracja: 03 mar 2020, 12:41

Re: Interactive Brokers

Post autor: szadow » 03 mar 2020, 12:54

Czy w Polsce dostępne jest konto IBKR Lite czy tylko PRO? Zacząłem rejestrację i od razu miałem jakby wybraną wersję PRO i nie widziałem opcji aby to zmienić, a szukam czegoś z możliwie małymi kosztami, żeby spróbować z niedużymi kwotami "pobawić się w rynek amerykański.

Ekspata
Posty: 18
Rejestracja: 24 lut 2018, 16:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ekspata » 07 mar 2020, 14:46

Wymieniłem 8 RAM na 16 i przydzieliłem na razie 6 RAM do Platformy TWS. Od razu lepiej, łańcuch opcji się wyświetla poprawnie, ale szybkość działania platformy jeszcze pozostawia wiele do życzenia. Obserwowałem trochę w menadżerze zadań RAM i w normalnej pracy komputera z włączoną platformą i kilkoma zakładkami w chrome pokazuje mi około 8-9 RAMu w użyciu.

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 07 mar 2020, 18:20

Zabrałem się do rozliczeń podatku i mam taką zagwozdkę:

Zrobiłem raport za 2019. W części Witholding Tax pojawiły się pozycję z datą 2018. Co jeszcze dziwniejsze, są (głównie, bo nie zawsze) to pozycje dodatnie (tak, jakby jakiś podatek został mi zwrócony). Szczerze mówiąc, zupełnie nie wiem, co z tym zrobić. Rok temu też chyba tak było.

W ogóle tam się mało co zgadza, suma dywidend też jest inna w tym raporcie w porównaniu z sumą z raportu Dividend Report.

Thorwald
Stały bywalec
Posty: 339
Rejestracja: 04 mar 2018, 09:29

Re: Interactive Brokers

Post autor: Thorwald » 08 mar 2020, 14:48

reuptake pisze:
07 mar 2020, 18:20
W części Witholding Tax pojawiły się pozycję z datą 2018.

A nie jest tak, że najpierw pobierali Ci podatek w wyższej kwocie (przed złożeniem W8BEN), a potem złożyłeś W8BEN i coś Ci zwrócili ?

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 08 mar 2020, 16:10

Miałem cały czas złożony W8BEN. Musiałem go ponownie złożyć, ale chyba nie było żadnego momentu, że był on nie złożony. Co ciekawe, w 2018 też miałem takie coś w raporcie.

Ogólnie jak patrzę na sumę dywidend za 2019 rok i pobrany podatek (tylko z 2019), to prawie się zgadza (15% pobrano).

kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 17 mar 2020, 08:33

cześć
Wczoraj próbowałem zakupić LSG a także Mowi Asa i niestety wyskakuje mi komunikat "currently do not have trading permission for this instrument type". dziwne jest to że już kupiłem kiedyś LSG jakieś 2 miesiące temu i poszło bez problemu. Czy coś się zmieniło od tego czasu? Jakie trzeba zmienić uprawnienia żeby nie było z tym problemu?

z góry dzięki za pomoc
kuzik

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 348
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 17 mar 2020, 08:50

Ja mialem podobnie kupujac NHY z gieldy Oslo. Okazalo sie ze nie moge kupowac bezposrednio na OSE ale na tej drugiej moge kupic. Moze u ciebie tak samo jest?

Sprawdzilem i masz tak samo. Wybierz Omxno

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 17 mar 2020, 09:54

Tak jak Marek pisze, IB faworyzuje norweskiego NASDAQ, czyli OMXNO; więc mamy taką sytuację, że notowania są dostępne z OSE, ale możliwość zakupu akcji istnieje tylko na OMXNO, więc tam trzeba ręcznie routować zlecenie.

ODPOWIEDZ