Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
glina
Stały bywalec
Posty: 334
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 28 lut 2020, 06:33

Chrome i TWS bez problemu pracuje takze na laptopie z 4GB RAMu. Obawiam sie, ze twoj problem lezy gdzie indziej.

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 28 lut 2020, 08:47

Problem z TWS leży chyba w karcie graficznej. U mnie TWS zamula nawet na najnowszym i najwyższym MacBooku Pro, za to płynnie działa na starym stacjonarnym Maku z gorszym procesorem i mniejszym RAM-em, ale z lepszą kartą graficzną.

glina
Stały bywalec
Posty: 334
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 28 lut 2020, 08:50

Nie wydaje mi sie aby TWS w jakikolwiek sposob korzystal z shaderow na GPU (karcie graficznej).
Tu oficjalne wymagania, nie sa wysokie:

https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1658

arku
Stały bywalec
Posty: 154
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 28 lut 2020, 23:53

Tomek pisze:
28 lut 2020, 08:47
Problem z TWS leży chyba w karcie graficznej. U mnie TWS zamula nawet na najnowszym i najwyższym MacBooku Pro, za to płynnie działa na starym stacjonarnym Maku z gorszym procesorem i mniejszym RAM-em, ale z lepszą kartą graficzną.

to chyba nie to - mam surface book z grafiką GTX1060 i też zamula. Pozostałe parametry to i7 i 16 gb ramu wiec chyba problem nie leży w konfiguracji sprzętu.

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 29 lut 2020, 08:03

No to może ta platforma już po prostu jest taka ociężała. U mnie konkretnie to chyba jednak grafika nie wyrabia, ale ja mam podłączone dwa duże ekrany 4K do laptopa i widzę, ze najbardziej zamula przy przeciąganiu okienek albo przy częstym odświeżaniu widoków (newsy, łańcuch opcyjny), stad wywnioskowałem, ze problem leży w grafice.

Ryszard Wielkouch
Forumowy wyga
Posty: 649
Rejestracja: 12 mar 2017, 12:22

Re: Interactive Brokers

Post autor: Ryszard Wielkouch » 29 lut 2020, 08:50

Jak dzieci we mgle, który to już raz powtarzam, że karta graficzna nie odgrywa żadnej roli w działaniu TWSa. Czytajcie specyfikacje platformy i tam nie ma nic nawet wspomniane o karcie graficznej. Sprawdźcie co jest najbardziej obciążone na pewno coś z grupy ram, procesor, dysk. Ewentualnie połączenie internetowe.

Jeśli dysk to jak wasza płyta na to pozwala kupcie coś na interfejsie m2, tam są prędkości ok. 3000 MB/s, a zwykły dysk ssd daje 500MB/s.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 01 mar 2020, 18:10

Jeśli chodzi o platformę TWS to używa ona maszyny wirtualnej Java. Jest ona badzo czuła na ilość pamięci RAM, przy czym chodzi o RAM udostępniony tej aplikacji a nie cały RAM dostępny na komputerze. W wolnej chwili zobaczę jak to wygląda przy standardowej instalacji platformy TWS. Być może da się łatwo zmienić ustawienia.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 01 mar 2020, 18:14

Drodzy Inwestorzy, krótkie pytanie.
Chcę założyć sobie nowe konto maklerskie. Lynx czy bezpośrednio Interactive Brokers?
W założeniu raczej spokojne długoterminowe inwestycje, czyli niewiele transakcji. Ewentualnie wystawianie od czasu do czasu opcji.
Wielkość konta > 20 tys euro.

glina
Stały bywalec
Posty: 334
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 01 mar 2020, 20:08

Musisz sobie przeliczyc. IB dla kont ponizej 100k$ pobiera oplate 10$ ktora mozna wykorzystac na prowizje. Mozna zakladac, ze dla wiekszosci dlugoterminowych inwestorow to maksymalna kwota jaka zaplaca za rachunek inwestycyjny.

Z tego co mi wiadomo, Lynx nie pobiera sztywnej oplaty ale pojedyncze transakcje wychodza drozej. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze kupuje sie i sprzedaje troche wiecej niz sie poczatkowo zakladalo ;-)

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 01 mar 2020, 20:22

Mam 24 GB RAM i TWS demonem szybkości na OS X zdecydowanie nie jest. Problemem może też być konkretna maszyna wirtualna Javy jaka tam jest używana.

Faktycznie nie powinno być to uzależnione od karty graficznej, ale może jest uzależnione od rozdzielczości? W tym sensie, że właśnie nie wykorzystuje za bardzo możliwości nowoczesnych kart graficznych i muli przy ekranie 5K.

Awatar użytkownika
Tomek
Gone away
Posty: 2327
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 02 mar 2020, 11:21

szeggy pisze:
01 mar 2020, 18:10
Jeśli chodzi o platformę TWS to używa ona maszyny wirtualnej Java. Jest ona badzo czuła na ilość pamięci RAM, przy czym chodzi o RAM udostępniony tej aplikacji a nie cały RAM dostępny na komputerze. W wolnej chwili zobaczę jak to wygląda przy standardowej instalacji platformy TWS. Być może da się łatwo zmienić ustawienia.

Jasne, że da się to łatwo zmienić. Tutaj jest instrukcja: http://www.tradinggeeks.net/2014/05/int ... tmization/

U mnie to kiedyś nieznacznie pomogło, dopóki nie uruchamiam platformy na trzech ekranach.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 02 mar 2020, 13:05

Tomek pisze:
02 mar 2020, 11:21
U mnie to kiedyś nieznacznie pomogło, dopóki nie uruchamiam platformy na trzech ekranach.
Może to rzeczywiście problem z obsługą takiej ilości pixeli przez kartę graficzną lub bibliotekę do wyświetlania. Ja mam 1-2 ekrany w rozdzielczości HD i niezłą kartę graficzną.

Proponuję spróbować zmiany w pliku tws.vmoptions (u mnie na Linuxie w katalogu domowy/katalog programu Jts)
Zwiększenie ilości dostępnego dla aplikacji RAMu:
-Xmx768m -> -Xmx4g

Zmiana opcji graficznych - poniższe oryginalne opcje wyłączają akcelerację sprzętową wyświetlania w Javie
-Dsun.awt.nopixfmt=true -> -Dsun.awt.nopixfmt=false
-Dsun.java2d.noddraw=true -> -Dsun.java2d.noddraw=false

Ta druga opcja wydaje się być ważniejsza. W przypadku problemów z wyświetlaniem należy wrócić do "true".
Ostatnio zmieniony 02 mar 2020, 13:28 przez szeggy, łącznie zmieniany 2 razy.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 02 mar 2020, 13:07

glina pisze:
01 mar 2020, 20:08
Musisz sobie przeliczyc. IB dla kont ponizej 100k$ pobiera oplate 10$ ktora mozna wykorzystac na prowizje. Mozna zakladac, ze dla wiekszosci dlugoterminowych inwestorow to maksymalna kwota jaka zaplaca za rachunek inwestycyjny.

Z tego co mi wiadomo, Lynx nie pobiera sztywnej oplaty ale pojedyncze transakcje wychodza drozej. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze kupuje sie i sprzedaje troche wiecej niz sie poczatkowo zakladalo ;-)
Tak, trudno mi teraz zgadnąć jak będzie. Ale nawet te 5$ przy większych niż minimalne pakietach nie będzie wielkim problemem jeśli się nie robi day tradingu myślę.
Opłaty za dane US stocks 10$ miesięcznie tak samo w IB jak i Lynx widzę. Płacicie ?

reuptake
Stały bywalec
Posty: 170
Rejestracja: 18 sty 2020, 12:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: reuptake » 02 mar 2020, 16:01

Ja płacę 1.5 USD o ile pamiętam. Zaraz zresztą będę to ponownie ustawiał, to sobie przypomnę.

szeggy
Posty: 6
Rejestracja: 01 mar 2020, 17:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: szeggy » 02 mar 2020, 17:19

reuptake pisze:
02 mar 2020, 16:01
Ja płacę 1.5 USD o ile pamiętam. Zaraz zresztą będę to ponownie ustawiał, to sobie przypomnę.

1.5 USD jest za opcje.
10 USD za akcje, inaczej 15 minut opóźnienia. Albo czegoś nie kumam.

ODPOWIEDZ