Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
mlubinski
Stały bywalec
Posty: 222
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 09 wrz 2019, 07:38

Hmm, czy u was aplikacja IB na telefon tez pokazuje taki stan rzeczy? Generalnie nie widac ani ilosci, ani balansu...

restartowanie aplikacji nic nie daje

https://ibb.co/JCcrtmm

Awatar użytkownika
Rastignac
Ekspert
Posty: 843
Rejestracja: 05 sty 2018, 13:00

Re: Interactive Brokers

Post autor: Rastignac » 09 wrz 2019, 10:30

U mnie działa. Natomiast w piątek miałem podobną sytuację z klientem na desktop.

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 222
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 09 wrz 2019, 23:14

W sumie smiesznie, ale sprawa wyglada tak, ze jak klinkalem na te gwiazdki to zamirnilo mi na liczbt, czyli to co chcialem.

Najpierw myslalem, ze to kwestia update ios, potem ze cos maintenance IB, ale wychodzi na tonze po rpostu kliknalem i nie zauwazylem, zatem wazystko tereaz na zielono.

Łukasz
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2019, 23:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: Łukasz » 04 paź 2019, 23:55

Cześć, mam pytanie dotyczy tematu na blogu i tym samym brokera IB:
https://www.tradingforaliving.pl/konto-margin/
Jeżeli mój buying power wynosi 20000$ (10k cash i 10k margin) i nie zamierzam nabywać instrumentów bazowych czyli tylko konto opcyjne to mogę korzystać z 20000$ na depozyt zabezpieczający bez żadnych odsetek?

wujt
Stały bywalec
Posty: 201
Rejestracja: 08 sty 2018, 15:31

Re: Interactive Brokers

Post autor: wujt » 05 paź 2019, 14:52

Łukasz pisze:
04 paź 2019, 23:55
Cześć, mam pytanie dotyczy tematu na blogu i tym samym brokera IB:
https://www.tradingforaliving.pl/konto-margin/
Jeżeli mój buying power wynosi 20000$ (10k cash i 10k margin) i nie zamierzam nabywać instrumentów bazowych czyli tylko konto opcyjne to mogę korzystać z 20000$ na depozyt zabezpieczający bez żadnych odsetek?

Do handlu opcjami niestety tylko cash. Nie ma możliwości wzięcia 'pożyczki'. W razie assignmentu i przekroczenia twojego buying power masz kilka dni na uzupełnienie depozytu.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2187
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 30 paź 2019, 11:07

Wojna na prowizje brokerskie pełną gębą. W Interactive zaczęli już nawet płacić za dokonywanie transakcji na opcjach... :)

Zrzut ekranu 2019-10-30 o 11.04.47.png

kremat0r
Posty: 71
Rejestracja: 30 lis 2018, 10:07

Re: Interactive Brokers

Post autor: kremat0r » 30 paź 2019, 19:36

Potwierdzam, mi ostatnio również zapłacili, cale $0.01 :)

Zenek
Posty: 13
Rejestracja: 12 lut 2018, 14:19

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zenek » 04 lis 2019, 22:26

Witam,

Mam pewien problem. Inwestuje w IB wspólne pieniądze. Ale konto jest tylko na mnie. Mam problem bo moja żona słabo radzi sobie z komputerami. Mogę jej zrobić łopatologiczną instrukcję ale nie wiem jak mogłaby wypłacić fundusze z IB gdyby np. coś mi się stało. Logowanie jest na mój nr telefonu - jak to obejść? Można zmienić sposób logowania na kilka dni z potwierdzenia telefonicznego na inny? Ja Wy taki problem rozwiązujecie.

Z góry dzięki

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2187
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 05 lis 2019, 10:36

Możesz założyć do tego samego rachunku drugie konto dla drugiej osoby z oddzielnym loginem, hasłem i oddzielnymi tokenami. Potem do takiego konta przypisujesz cały zestaw dowolnie wybranych praw (np. handel, generowanie statementów, wypłaty pieniędzy).

Jednakże! Jeśli coś by Ci się stało, a Twoja żona wypłaciłaby te środki, to jest przestępstwo, ponieważ każde pełnomocnictwo wygasa z chwilą śmierci osoby, która tego pełnomocnictwa udzieliła. Dla współnego konta proponuję założyć po prostu rachunek typu joint (dwie osoby mają do niego równe prawa):

https://www.interactivebrokers.com/en/s ... ccount.htm

W przypadku tego konta typu joint, to gdy coś się stanie jednej osobie, całość praw do konta i do wszystkich środków automatycznie przechodzi na tą drugą osobę.

Tomek_D
Posty: 7
Rejestracja: 09 paź 2019, 10:11

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek_D » 05 lis 2019, 15:35

Ogarneło mnie zdziwienie w momencie gdy po założeniu konta w IB na Spółkę OU, broker zaklasyfikował mnie jako Professional.
Poczułem się jakbym nie był już żółtodziobem :)
Do rzeczy. Czy ktoś może mi mocniej wytłumaczyć EMIR and LEI Information

Czy muszę to wypełniać ?? jeżeli już tak to jak to zrobić prawidłowo.

Dziękuje wszystkim dobrym duszom, którzy chcą mi pomóc :)

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2187
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 05 lis 2019, 17:23

Musisz zdobyć numer LEI dla firmy i jest na to bodajże 30 dni. Numer możesz wyrobić poprzez IB (koszt to jakieś 120 USD z tego, co pamiętam) lub poprzez polskie KDPW.

Wypełnianie tego wniosku o numer LEI jest dość proste, tylko trzeba zwrócić uwagę, żeby wszędzie gdzie to możliwe zaznaczać typ firmy: Active NFE (Active Non-Financial Entity). Oznacza to, że firma nie została powołana wyłącznie do czerpania zysków z dochodów pasywnych, a zatem broker nie musi raportować fizycznego beneficjenta rzeczywistego (Ciebie) do polskich organów.

PS. Bycie "Professional" wiąże się niestety z tym, że notowania kosztują 120 USD miesięcznie za USA, 70 EUR za Niemcy etc. Zawsze jakimś rozwiązaniem jest korzystanie z opcji "Snapshots", gdzie płacisz 0.01$ za jednorazowe "odświeżenie" aktualnej ceny bid/ask danego aktywa.

Zenek
Posty: 13
Rejestracja: 12 lut 2018, 14:19

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zenek » 06 lis 2019, 22:45

Tomek pisze:
05 lis 2019, 10:36
Dla współnego konta proponuję założyć po prostu rachunek typu joint (dwie osoby mają do niego równe prawa):

https://www.interactivebrokers.com/en/s ... ccount.htm

W przypadku tego konta typu joint, to gdy coś się stanie jednej osobie, całość praw do konta i do wszystkich środków automatycznie przechodzi na tą drugą osobę.

Dzięki Tomek za podpowiedź. Myślałem o tym ale jak w takiej sytuacji rozliczać podatek? Nie chcę rozliczać na połowę bo wtedy mogłaby się zestresować gdy zobaczy straty.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2187
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 07 lis 2019, 12:09

No to w takim razie jedynym rozwiązaniem jest wzięcie całości rozliczeń podatkowych na siebie i założenie, że całe zyski należą do Ciebie. Moim zdaniem to jest dopuszczalne w przypadku, gdy jesteś osobą faktycznie prowadzącą działalność giełdową, to znaczy Ty podejmujesz decyzje inwestycyjne i potencjalne zyski/straty są efektem wyłącznie Twoich działań i Twojej pracy. Głowy za to nie dam, ale wtedy wydaje mi się to logiczne, żeby cały wypracowany zysk rozliczać wyłącznie w Twoim zeznaniu podatkowym. Straty dla US to nie spowoduje żadnej, bo im żadna różnica kto deklaruje ten podatek, a więc nawet potencjalne konsekwencje były by znikome.

No ale to tylko takie moje dywagacje, żeby mieć pewność, to trzeba by wystąpić do Urzędu Skarbowego po interpretację indywidualną. Koszt to 40 zł, a przynajmniej będziesz miał stuprocentową pewność.

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 144
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 07 lis 2019, 15:03

Ja mam pytanko chodzi mi o wykres w TWS obligacji 30 letnich
Na zdjęciu widać wykres rentowności a czy jest możliwość zobaczenia wykresu ceny ? Za chiny nie mogę tego wyklikać :)
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-11-7 o 15.01.41.png

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2187
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 07 lis 2019, 15:11

Jak klikniesz prawym przyciskiem na wykres rentowności i wybierzesz polecenie "Chart parameters" to potem będziesz mógł zaznaczyć czy chcesz widzieć ceny bid/ask czy yield

Zrzut ekranu 2019-11-7 o 15.11.02.png

ODPOWIEDZ