Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Wojtas
Stały bywalec
Posty: 494
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 19 sty 2021, 17:54

Tych serwisów jest dużo, np.:

https://www.marketbeat.com/
https://www.marketwatch.com/
https://www.morningstar.com/

PS. W sumie wszystko znalazłem, włącznie z raportami analitycznymi. Ale jednak Fundamental Explorer był po prostu wygodny.
Mam tylko nadzieję, że zaczną przywracać wykastrowane funkcje, jak ktoś pisał parę postów wyżej.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 212
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 19 sty 2021, 18:00

Wielkie dzięki Wojtas za linki, przez jakiś czas mogą okazać sie niezbędne!
A co do przyszłości to widać że oni tam pracują nad poprawą działania wszystkiego - zauważyłem że można już np. wygenerować charty dla zaawansowanych strategii opcyjnych, czego wcześniej, przynajmniej u mnie, nie dawało się uzyskać. Jak dla mnie to duży krok na przód!

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 494
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 19 sty 2021, 18:15

To masz następne:
https://finviz.com/
https://www.marketscreener.com/
https://www.gurufocus.com/
https://simplywall.st/
https://www.teletrader.com/

A tutaj masz np krótkie newsy:
http://aheadsup.com/twitter/newsentimen ... usequities

Na dwóch pierwszych z mojego poprzedniego posta oraz pierwszego tutaj masz ratingi.
Natomiast co do reszty to one się trochę uzupełniają, np na GuruFocus masz wskaźnik takie jak AltMan Z-Score, których czasem brakuje gdzie indziej.

PS. Raporty analityczne też można uzyskać za darmo, ale nie wiem czy o tym tu pisać, bo będą poprawiać bugi.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 212
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 19 sty 2021, 18:36

Wojtas pisze:
19 sty 2021, 18:15
PS. Raporty analityczne też można uzyskać za darmo, ale nie wiem czy o tym tu pisać, bo będą poprawiać bugi.
a to nic, na priva poproszę w takim razie ;-)
a tak na serio, jeszcze raz wielkie podziękowania, teraz mogę spokojnie poczekać na przywrócenie FE bez żadnego uszczerbku!

klojtex
Posty: 2
Rejestracja: 19 sty 2021, 20:31

Re: Interactive Brokers

Post autor: klojtex » 19 sty 2021, 20:42

Jako, że ledwo dołączyłem do Szanownego Grona, to wypada rzucić "Czołgiem!".

A teraz do rzeczy - trochę pogrzebałem i po ostatnich awariach w rodzimych domach maklerskich postanowiłem się wynieść i przy okazji skorzystać z szerszej oferty instrumentów w IB.
Co ciekawe, po lekturze spodziewałem się, że nowe konto wyląduje w IBCE, ale ostatecznie wygląda na to, że wylądowałem jednak w IE, patrząc na dane do przelewu.

A teraz pytanie techniczne - czy ktoś z kolegów wykonywał transfer papierów z polskiego DM do IB?
Domyślam się typu transferu, jaki tutaj wchodzi w grę i wiem, że osobno będę się kontaktował z obecnym DM po swojej stronie, natomiast nie jestem absolutnie pewien co do części danych do uzupełnienia w formularzu (głównie kontakt, choć zakładam, że to będą dane moje, prawda?) i póki co nie doszukałem się tego, co by mi wątpliwości rozwiało.
Pytać supportu IB/obecnego DM czy ktoś jest w stanie wesprzeć doświadczeniem/kopnąć w tyłek do dalszych poszukiwań?

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

PS: Co jest dla mnie dość interesujące, to fakt, że zarówno aplikacja mobilna jak i TWS logują się do konta demo, założonego przed właściwym. Podejrzewam, że może to być związane z faktem, że przelew na konto realne jeszcze nie dotarł, ale jeśli ktoś jest w stanie mnie wyprowadzić z błędu, to również będę wdzięczny.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 494
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 20 sty 2021, 02:15

klojtex pisze:
19 sty 2021, 20:42
A teraz pytanie techniczne - czy ktoś z kolegów wykonywał transfer papierów z polskiego DM do IB?

Ja wykonałem z Alior Banku (mała ilość, ale to bez znaczenia) i poszło bez problemu.
Najpierw w systemie IB zgłaszasz transfer ogólny, wybierając dotychczasowego brokera, rodzaj akcji, ilość. Tam jest przeznaczony do tego formularz.
IB karze ci się skontaktować z dotychczasowym brokerem i podaje też specjalny kontakt (dla dotychczasowego brokera) do siebie.
Ja zrobiłem to wysyłając wiadomość do dotychczasowego brokera w ich systemie, informując ich o transferze oraz podając kontakt (specjalny do przeprowadzenia transferu) do IB.
Dotychczasowy broker inicjuje transfer po autoryzacji (ja musiałem podać przez tel nazwisko panieńskie matki i takie tam bzdury) oraz zapewniania środków na opłatę.
Z parę dni będziesz miał akcje na koncie IB.

Ale cała procedura jest niewarta świeczki, bo opłaty za transfer (nakładane przez dotychczasowego brokera) są często iście złodziejskie. I warto się zastanowić czy nie lepiej po prostu sprzedać i odkupić, bo za transfer pieniędzy nie zapłacisz nic.
Przykładowo masz akcje o wartości 100 tys i niech tam dotychczasowy broker ci policzy te 1% za transfer, to zapłacisz 1000 zł. Czy warto ? Skoro można po prostu przelać te pieniądze za darmo ?

klojtex
Posty: 2
Rejestracja: 19 sty 2021, 20:31

Re: Interactive Brokers

Post autor: klojtex » 20 sty 2021, 02:35

Dzięki serdeczne!
Co do opłat - zdaję sobie z tego sprawę, natomiast cały figiel polega na tym, że DM zobowiązał się do załatwieniu transferu bez ciągnięcia prowizji, z racji wpadki jaką zaliczyli w pewnym momencie.
Oczywiscie muszę się upewnić, że to nie taka sobie marketingowa gadka, ale jednak. No i nie będzie ryzyka mniejszych lub większych strat kursowych + opłaty za przelew (obecnie IBIE nie obsługuje wpłat w PLN, więc trzeba międzynarodowy puścić, co wiąże się z dodatkowymi opłatami).

Natomiast, żeby uściślić, w zasadzie chciałem się upewnić tylko, że "Contact Name/Mail/Phone" w tym formularzy odnoszą się do właściciela rachunku. Wydaje się to całkowicie logiczne, ale to pierwszy raz, jak transferuję pozycje, a widziałem już tyle dziwactw, że nie chcę sobie życia utrudniać, jeśli ktoś jest w stanie rzucić szybkim "tak" :P

Raz jeszcze dzięki za pomoc i wyjaśnienia!

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 494
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 20 sty 2021, 03:54

klojtex pisze:
20 sty 2021, 02:35
obecnie IBIE nie obsługuje wpłat w PLN, więc trzeba międzynarodowy puścić, co wiąże się z dodatkowymi opłatami

Przelewy europejskie (SEPA) to koszt max 5 zł.

klojtex pisze:
20 sty 2021, 02:35
Natomiast, żeby uściślić, w zasadzie chciałem się upewnić tylko, że "Contact Name/Mail/Phone" w tym formularzy odnoszą się do właściciela rachunku.

Ja tam chyba podawałem dane brokera (nie swoje), bo uznałem, że moje dane oni i tak już mają. Z resztą cały formularz jest zatytułowany "Enter Broker Information".
Natomiast kazali mi tylko potem potwierdzić w wiadomości, że nie będzie zmiany właściciela papierów wartościowych.

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 161
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 20 sty 2021, 08:38

Z tymi przelewami to nie przesadzajmy. Oprócz SEPA w EUR, gdzie prowizje są chyba uregulowane na poziomie EU jest np. kantor Alior, gdzie jeśli wymienisz o nich to przelew w tejże walucie od nich wyjdzie gratis. Kurs mają w miarę ale przy większych ilościach trzeba sobie przeliczyć, czy nie lepiej zapłacić prowizję i wymienić w IB (o ile dopuszczają u siebie rachunek w PLN).

orzech
Wschodząca gwiazda
Posty: 65
Rejestracja: 04 mar 2020, 16:10

Re: Interactive Brokers

Post autor: orzech » 20 sty 2021, 09:30

mlubinski pisze:
19 sty 2021, 09:42
orzech pisze:
19 sty 2021, 09:24
Tak tylko wtrącę, że mam na IB konto demo, którego używam do raportów, fundamentals explorera itp. i jak do tej pory nic się nie zmieniło i wszystko jest -i raporty Refinitive i explorer.

no tak, ale:

1. czy Twoje konto zostało już zmigrowane (zakończona migracja)?
2. czy jesteś w węgierskim IB, czy w Luksemburgu, czy w Irlandii ?

Nie mam pojecia i nie wiem gdzie to sprawdzic. Mam wersje 'trial', bo z tego co pamietam nie przeszedlem w rejestracji do podawania jakis dokladniejszych danych osobowyh.

mlubinski
Forumowy wyga
Posty: 813
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 20 sty 2021, 09:38

dzięki @orzech no spoko, pewnie wersja trial nie jest limitowana (jak to zwykle bywa :) ) w przeciwieństwie do prawdziwych kont :-)

Apeks
Stały bywalec
Posty: 212
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 20 sty 2021, 13:39

A czy znacie jakiś serwis, gdzie można by wygenerować chart'y dla opcji ale na indexy (spx,nq, dax)? Na TWS jest loteria, są dni, że pokazuje bez problemu ale bardzo często pojawia się komunikat: "No historical market data available..."
CaptureNQhist.PNG

co ciekawe w przypadku spółek nie ma problemu z generowaniem takich chartów:
CaptureSEhist.PNG

RayDalio
Stały bywalec
Posty: 207
Rejestracja: 23 kwie 2020, 11:27

Re: Interactive Brokers

Post autor: RayDalio » 21 sty 2021, 17:10

No i tyle było z żonglowania walutą. A teraz kochane dzieci, pocałujcie misia w trąbkę.
Obrazek

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 494
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 21 sty 2021, 20:14

Nie narzekaj, bo na każdy problem jest jakieś obejście.

kremat0r
Wschodząca gwiazda
Posty: 84
Rejestracja: 30 lis 2018, 10:07

Re: Interactive Brokers

Post autor: kremat0r » 22 sty 2021, 10:33

RayDalio pisze:
21 sty 2021, 17:10
No i tyle było z żonglowania walutą. A teraz kochane dzieci, pocałujcie misia w trąbkę.
Obrazek

Zostaje wymiana realnej waluty :) a jak chcesz sie hedgowac to trzeba uzyc CFD niestety.

ODPOWIEDZ