Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 21 paź 2020, 13:13

po zamknięciu pojedynczej odnogi spreada (np. short IC gdzie zamykam tylko jedną wewnętrzną odnogę, czyli bez obciążania margin) w portfolio wyświetla zerową wartość wszystkich pozycji tego spreada, tak jakby zostało zamknięte całe combo mimo, że parametry transakcji wyraźnie dotyczyły pojedynczej pozycji. Gdzie znalazły się pozostałe pozycje?

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2534
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 21 paź 2020, 13:18

Całe combo zostało zamknięte, bo po zamknięciu pojedynczej odnogi, to już nie jest pozycja typu combo IC, ale po prostu pojedyncze opcje teoretycznie nie powiązane ze sobą w żadną pozycję. One powinny być zatem widoczne jako LONG Options i SHORT Options.

mlubinski
Forumowy wyga
Posty: 712
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 21 paź 2020, 14:15

mlubinski pisze:
16 paź 2020, 17:39
Tomek pisze:
16 paź 2020, 17:08
Hmm, a no faktycznie, byłem przekonany, że w apce kiedyś dało się wybrać ten routing, ale teraz też faktycznie nie mogę tego znaleźć.

dzięki Tomek za hint! jak mi support odpisze, to im dam feedback, zeby moze wrzucili to w apke :)

ok dostałem odpowiedź od IB, trzeba posiłkować się sztuczną inteligencją :D :

Obrazek

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 21 paź 2020, 14:39

Tomek pisze:
21 paź 2020, 13:18
Całe combo zostało zamknięte, bo po zamknięciu pojedynczej odnogi, to już nie jest pozycja typu combo IC, ale po prostu pojedyncze opcje teoretycznie nie powiązane ze sobą w żadną pozycję. One powinny być zatem widoczne jako LONG Options i SHORT Options.
super, wielkie dzięki!
żeby jeszcze dało się ustawić "Ajust Average Price", jak to zostało pokazane w tym wątku , a niestety u mnie nie wyświetla się w menu (widać że u Ciebie Tomku jest w części menu recent/"for you" czyli gdzieś z submenu prawdopodobnie zostało to wyjęte na wierzch przez system) w podręczniku 859p. też jest opisane, czyżby usunęli razem z jakąś aktualizacją, że nie widać u mnie?

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 100
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 21 paź 2020, 15:56

Apeks pisze:
21 paź 2020, 14:39
żeby jeszcze dało się ustawić "Ajust Average Price", jak to zostało pokazane w tym wątku , a niestety u mnie nie wyświetla się w menu (widać że u Ciebie Tomku jest w części menu recent/"for you" czyli gdzieś z submenu prawdopodobnie zostało to wyjęte na wierzch przez system) w podręczniku 859p. też jest opisane, czyżby usunęli razem z jakąś aktualizacją, że nie widać u mnie?
U mnie się wyświetla, ale TYLKO w oknie "Account", na dole w części "Portfolio". Sądzę, że to własnie to okno Tomek pokazywał we wspomnianym wątku.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 26 paź 2020, 16:44

tak, dziękuję, działa to.

Natomiast nie wiem jak ustawić, aby AVG PRICE dla np. Iron Condora była pokazywana jako uzyskany spread netto, tak jak tu, czyli -3,06:
CaptureAmzn.PNG

a nie jako arytmetyczna średnia traktująca wszystkie ceny odnóg jako liczby dodatnie, co nie ma chyba żadnej wartości, jak mam tu, czyli +31,44:
Screen Shot 2020-10-26 at 16.25.51.png

Tomo
Posty: 12
Rejestracja: 14 cze 2018, 21:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomo » 27 paź 2020, 21:31

Chciałbym dopytać o routing w IB w przypadku opcji SMART dla ETF w eur.
Wpisująć ISIN np L&G Cyber Sec ETF dostajemy taką listę:

Zrzut ekranu z 2020-10-27 21-20-19.png

Załóżmy w pierwszej sytuacji, że mamy Fixed pricing w IB i chcemy kupić w EUR, stąd wybieramy SMART (BVME.ETF).
Czy dobrze rozumiem, że IB puści to zlecenie w najlepszej kombinacji spread i opłata giełdowa na dowolną z giełd w Amsterdamie, Niemczech lub Hiszpanii ?

Jak to się ma to Tiered Pricing w IB ? Czy tutaj również algorytm weźmie pod uwagę dodatkowe opłaty z każdej z giełdy i wyśle tam, gdzie będzie dla nas najbardziej korzystnie ?

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 30 paź 2020, 15:24

Proszą o podanie TAX ID (MiFIR) - ale PESEL nie przyjmują, a to jest jedyny TAX ID jaki posiadam! to co należy podać aby się odczepili (ostrzegają ze zablokują konto)?
Capturemifir.PNG

w polu niżej jeszcze raz o TAX ID proszą ale w kontekście Tax Residency i tu PESEL został zaakceptowany
Capturetax.PNG

winnie-the-pooh
Stały bywalec
Posty: 100
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 30 paź 2020, 16:02

NIP ?

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 341
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 30 paź 2020, 16:13

Ja chyba podawałem wtedy NIP, bo pamiętam, że miałem ten sam problem. A miałem NIP bo prowadziłem działalność (kiedyś) i mi nadali.
Ale oni chyba później ten NIP olewają i używają PESELu dla osób fizycznych tak czy siak.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 30 paź 2020, 16:55

"Z dniem 1 stycznia 2012 r. zniesiono numer identyfikacji podatkowej (NIP) nadany osobom fizycznym objętym rejestrem PESEL, nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług (VAT). Identyfikatorem podatkowym takich osób jest od tego dnia numer PESEL. Numer NIP pozostał jednak identyfikatorem osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą lub będących zarejestrowanymi podatnikami VAT."

więc jeśli ktoś - jak ja - "jest nieprowadzącym działalności gospodarczej lub niebędącym zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług (VAT)", nie posiada NIP.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2534
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 30 paź 2020, 17:08

PESEL przechodzi na 100%, może zrobiłeś jakąś literówkę?

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 30 paź 2020, 18:05

Tomek pisze:
30 paź 2020, 17:08
PESEL przechodzi na 100%, może zrobiłeś jakąś literówkę?
i u mnie przeszedł, tak jak pisałem, ale system nie akceptuje duplikowania tego samego nr w dwóch różnych polach - walczę z tym już od miesiąca, ze trzy razy przechodziłem to. Odpuszczam więc, póki konta nie blokują, a może z czasem coś naprawiają i dadzą spokój, bo jak rozumiem powinno przyjąć ten sam nr w dwóch różnych miejscach. Dziekuję za sugestie.

Awatar użytkownika
Tomek
Money talks
Posty: 2534
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 30 paź 2020, 18:34

Ale w tym drugim polu wystarczy zaznaczyć, że nie posiadasz dodatkowego numeru. Wtedy samo podanie numeru PESEL w pierwszym polu też będzie OK.

Apeks
Stały bywalec
Posty: 117
Rejestracja: 04 lip 2020, 13:09

Re: Interactive Brokers

Post autor: Apeks » 31 paź 2020, 10:25

Tomek pisze:
30 paź 2020, 18:34
Ale w tym drugim polu wystarczy zaznaczyć, że nie posiadasz dodatkowego numeru. Wtedy samo podanie numeru PESEL w pierwszym polu też będzie OK.
nie wiem jak wyświetla się to u innych ale u mnie jedyne co jako tako zadziałało to odpowiedź "NO" w sekcji "MiFIR National Client Identifiers" na pytanie: " do you have the the requested national identification?" (literówka formularza - 2x "the")
Jest to po raz pierwszy zadane pytanie o TAX ID w moim formularzu...
jeżeli zaznaczałem "YES" i usiłowałem podać mój PESEL to otrzymywałem komunikat o nieprawidłowym formacie:
CapturePSL.PNG

natomiast poniżej tej sekcji jest kolejna o nazwie Tax Residency, gdzie po raz drugi występuje pytanie o tax ID - i tam podałem PESEL.
Na razie dostałem od nich info że będą rozpatrywać (tak jak wcześniej) czyli na razie nie blokują.

ODPOWIEDZ