Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Awatar użytkownika
CoinsMakingCoins
Stały bywalec
Posty: 133
Rejestracja: 23 mar 2020, 15:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: CoinsMakingCoins » 07 lip 2020, 18:45

Hubert pisze:
07 lip 2020, 18:06
Tak widzisz tylko ile jesteś w plecy lub zarobiłeś nic pozatym ja to mam wyłączane po co się denerwować :)

Nigdy nie włączalem tego przełącznika, i dopiero po rebahasa poście to zrobiłem i zdębialem. Dziękuję za uspokojenie :). Całkowicie rozumiem już jak nieznajomośc niuansów platformy może prowadzić do samobójstwa :)

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 07 lip 2020, 19:10

rebahas pisze:
07 lip 2020, 16:24
Pytanie: czy to jest rzeczywiście wirtualna pozycja i jak ją zamknę to zniknie i poniosę wirtualną stratę czy jednak strata będzie rzeczywista ;)
Rozumiem, że jeżeli to wirtualna pozycja to zakładana jest po to aby widzieć ewentualnie ile jesteśmy w plecy na wymianie?

Tak, to jest tylko informacja dla Ciebie żebyś wiedział jaki masz lub zysk stratę na handlu, jeśli handlujesz na forexie. To pozycja w rzeczywistości nie istnieje, bo albo masz USD albo PLN ale nigdy nie masz pary USD/PLN.
Para USD/PLN jest więc w tym sensie wirtualna i jako taka może przyjmować wartości długie lub krótkie, bo możesz grać na wzrosty lub spadki tej pary walutowej.


Jeśli natomiast nie chcesz tej pozycji to kieruj wymiany walut na FXCONV zamiast IDEALPRO. Efekt będzie taki sam, cena taka sama, ale pozycja wirtualna nie zostanie utworzona ani zmieniona.

A jeśli tą pozycję masz (bo omyłkowo puściłeś zlecenia na IDEALPRO) i chcesz ją wyzerować, to możesz to w każdej chwili zrobić w programie TWS Workstation.
Kliknij na Account, przejdź do FX Portfolio –> Virtual FX Position, a następnie klinij prawym przyciskiem myszy i wybierz Adjust position or Average Price i zmień jej wartość na 0.
To ją wyzeruje, a na drugi dzień zniknie ona całkiem.

rebahas
Stały bywalec
Posty: 388
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 07 lip 2020, 20:49

Wojtas pisze:
07 lip 2020, 19:10
A jeśli tą pozycję masz (bo omyłkowo puściłeś zlecenia na IDEALPRO) i chcesz ją wyzerować, to możesz to w każdej chwili zrobić w programie TWS Workstation.
Kliknij na Account, przejdź do FX Portfolio –> Virtual FX Position, a następnie klinij prawym przyciskiem myszy i wybierz Adjust position or Average Price i zmień jej wartość na 0.
To ją wyzeruje, a na drugi dzień zniknie ona całkiem.

Dzięki. Właśnie miałem zacząć szukać jak to wyłączyć. Mam wrażenie, że wszystkie trzy wymiany robiłem przez IDEALPRO (bo ustawiałem to przez www a tam jest tylko IDEALPRO) no ale mogę się mylić. Przestawiłem zlecenia zakupu na FXCONV to już problemu z tym nie będzie.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 07 lip 2020, 23:05

IDEALPRO zwykle było domyślnie. Choć w nowej wersji TWS pojawił mi się duży przełącznik IDEALPRO/FXCONV, bo widać wielu ludzi się myliło, a potem nie wiedzieli o co chodzi z tymi wirtualnymi pozycjami.

rebahas
Stały bywalec
Posty: 388
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 08 lip 2020, 10:31

To dorzucę jeszcze to:

https://betterspider.com/fx-conversion- ... e-brokers/

I tutaj jest napisane że ten FXconv jest trochę tańszy i jakby to ująć prostszy w działaniu.

"FXCONV is the alternative method to convert currencies on IB. It generally costs slighly less, and has a more immediate execution. You can find FXCONV on their Trader Workstation (TWS) platform."

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 08 lip 2020, 13:31

To są naprawdę marginalne różnice - używałem raz jednego, raz drugiego. O wiele, wiele ważniejszy jest kurs/moment po którym wymienisz niż te detale.

rebahas
Stały bywalec
Posty: 388
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 08 lip 2020, 14:59

Wojtas pisze:
08 lip 2020, 13:31
To są naprawdę marginalne różnice - używałem raz jednego, raz drugiego. O wiele, wiele ważniejszy jest kurs/moment po którym wymienisz niż te detale.

No też tak myślę. Ja mam na razie zlecenia limit, więc jak dojdzie to kupię według swojego planu, najwyżej trochę jeszcze sobie poczekam.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 11 lip 2020, 23:05

Ja żałuję, że w ogóle kupiłem dolary, kiedy były one drogie. Wiedziałem, że USD jest przewartościowany, bo lockdown, bo strach, a mimo to kupiłem z głupoty.

A mogłem po prostu jechać dolarowym debecie, zwłaszcza, że IB ma niskie odsetki (na główne waluty) a do tego stopy procentowe są teraz zerowe.
1,5% rocznie to naprawdę niedużo, wychodzi 1,5%/360 za każdy dzień debetu. Groszowe sprawy.

Dlatego czasem nie warto się spieszyć z zakupem waluty (pod akcje), bo można w ten sposób pożreć sobie zyski, kiedy waluta popikuje później w dół.


Niezależnie od powyższego, co do wirtualnych par walutowych to uważam, że jest to świetna sprawa. Możesz sobie zawierać pozycje długie i krótkie na dowolne pary (np USD/CHF, USD/JPY), uśredniać, a potem na bieżąco obserwować niezrealizowane jeszcze zyski/straty z uwzględnieniem średniej ceny nabycia/zbycia wraz z prowizją. Możesz łatwo zamykać taką parę przyciskiem CLOSE, jak kontrolować swoje zyski/straty automatycznymi zleceniami (take profit/stop loss).
Jeśli grasz na forexie, to jest to sprawa niezbędna, bo wtedy taka wirtualna para walutowa zachowuje się tak jak akcja, a tego się generalnie oczekuje. Bez wirtualnej pary walutowej musiałbyś zyski/straty na handlu walutami liczyć kalkulatorem a to głupota, kiedy masz do tego program.

A jeśli chcesz tylko wymienić walutę pod akcje, to oczywiście ta wirtualna pozycja tylko przeszkadza i najlepiej korzystać z FXCONV albo wyzerować parę walutową jeśli przez przypadek ją utworzysz zleceniem na IDEALPRO.

winnie-the-pooh
Posty: 19
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 16 lip 2020, 20:56

kuzik pisze:
18 cze 2020, 14:59
ok czyli podział firmy i w zamian każdy posiadający akcje otrzymał pakiet?
Tam nie było podziału. Były bonusowe akcje w stosunku 1:5 = za każde 5 posiadanych, dostajesz 1 extra. To jest w sprawozdaniu finansowym oraz w wynikach głosowań na WZA. Mnie się na tym mnożnik opcji rozmnożył oraz strike zmienił.

winnie-the-pooh
Posty: 19
Rejestracja: 19 lut 2020, 22:14

Re: Interactive Brokers

Post autor: winnie-the-pooh » 23 lip 2020, 21:26

winnie-the-pooh pisze:
16 lip 2020, 20:56
Były bonusowe akcje w stosunku 1:5
Czyli fakt, na jedno wychodzi, jakby był podział.

Wickedfox
Posty: 3
Rejestracja: 26 mar 2020, 20:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wickedfox » 24 lip 2020, 07:49

Reanoe pisze:
07 lip 2020, 18:27
Wickedfox pisze:
18 cze 2020, 12:21
ktoś robił transfer z lynxa do ib?
Pogadałeś już może z supportem jak to wygląda?
nie bo póki co nie potrzebuje tego robić.

pixel
Posty: 15
Rejestracja: 10 cze 2020, 15:17

Re: Interactive Brokers

Post autor: pixel » 31 lip 2020, 17:55

Hej!
Mam pytanko o konwersję walut w IB. Wydawało mi się, że temat prosty, bo kiedyś to na próbę już robiłem, ale...

Postanowiłem korzystając z niskiego kursu nabyć USD za 50k PLN
Zleciłem transakcję kupna USD.PLN z limtem ceny, dałem FXCONV i już po dwóch dniach transakcja się zrealizowała.

Problem mam taki, że nigdzie nie widzę jej efektu poza pozycją wykonaną na liście Trades w Activity.

Na podsumowaniu portfolio nadal mam tyle samo dodatnich PLN i taką samą ujemną pozycję w USD...
Transakcja wymiany dokonała się 30.07.2020 15:33.
Jak wejdę w Account Window widze to samo co w podsumowaniu portfolio. Pozycji "wirtualnych" nie mam.
Tu jest jakieś opóźnienie? Może winne jest to, że mam główna walutę konta na USD ustawioną? Gdzie szukać tych dolców?

Paweł.

Wojtas
Stały bywalec
Posty: 102
Rejestracja: 11 cze 2020, 17:42

Re: Interactive Brokers

Post autor: Wojtas » 01 sie 2020, 01:07

pixel pisze:
31 lip 2020, 17:55
Na podsumowaniu portfolio nadal mam tyle samo dodatnich PLN i taką samą ujemną pozycję w USD...

To transakcja nie jest wykonana. Bilanse powinny ci się zmienić natychmiast.
No koncie margin na pewno nie ma opóźnień, bo taka jest jego idea. Chyba, że masz konto kasowe, ale wtedy z kolei nie pozwoliliby ci na debet.

Sprawdź czy transakcja aby na pewno została zrealizowana, czy przypadkiem zamiast tego nie wygasła lub została z jakichś przyczyn odrzucona.
Ostatecznie, zaloguj się przez stronę WWW i sprawdź w raportach. Jeśli tam tej transakcji nigdzie nie ma, to jej nie ma (nie została wykonana).

pixel pisze:
31 lip 2020, 17:55
Może winne jest to, że mam główna walutę konta na USD ustawioną? Gdzie szukać tych dolców?

Ja mam złotówki, funty i dolary. Tych dwóch ostatnich już niewiele, ale to nic nie zmienia. Każda waluta ma osobne saldo.
To jaką masz główną ustawioną ma znaczenie tylko do rozliczeń pokazywanych w raportach.
Możesz mieć jako główną ustawioną PLN i nigdy nie mieć PLN. Ale dzięki temu, że masz główną PLN będziesz mógł łatwiej (bo automatycznie) policzyć sobie zyski/straty, wartość likwidacyjną netto itp w tej właśnie walucie.

pixel
Posty: 15
Rejestracja: 10 cze 2020, 15:17

Re: Interactive Brokers

Post autor: pixel » 01 sie 2020, 10:53

Wojtas pisze:
01 sie 2020, 01:07
To transakcja nie jest wykonana. Bilanse powinny ci się zmienić natychmiast.
No koncie margin na pewno nie ma opóźnień, bo taka jest jego idea. Chyba, że masz konto kasowe, ale wtedy z kolei nie pozwoliliby ci na debet.

Też o tym pomyślałem, ale do zakładki trades w activity trafiają tylko zrealizowane zlecenia. Mam konto margin.
Popatrz - zakładka trades:
Obrazek

i tutaj z zestawienia na www z danego dnia z sekcji trades:
Obrazek

już złapałem ;-)
Robię codziennie na zamknięciu zrzut Portfolio (pamięć już nie ta). Ostatnio przybyło pozycji i ucięło mi podsumowanie z cashem więc bazowałem na zrzutach z poprzednich dni. Tak się złożyło, że kupiłem 13,4k USD i następnego dnia dokonałem transakcji (obciążyłem margina) na 13,5kUSD co optycznie pokazało, że na podsumowaniu liczba się nie zmieniła...
Tak czy siak dzięki za pomoc - jednak warto analizować raporty z www. Zwłaszcza dzień po dniu jak można zestawić własne działania z tym co tam wpada, bo jest ich sporo.

Będę robił w sierpniu próbne rozliczenie podatkowe, aby załapać co jest czy i z jakiego raportu wyciągać to pewnie wrócę z pytaniami.

rebahas
Stały bywalec
Posty: 388
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:02

Re: Interactive Brokers

Post autor: rebahas » 03 sie 2020, 19:27

Takie ciekawe porównanie konta w IB z Degiro:

https://thepoorswiss.com/degiro-vs-inte ... _Portfolio

ODPOWIEDZ