Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
kuzik
Posty: 9
Rejestracja: 12 gru 2019, 19:13

Re: Interactive Brokers

Post autor: kuzik » 24 mar 2020, 14:02

dalej walczę z opcjami i kolejne kłody pod nogi.
dzisiaj chciałem zakupić akcje przy pomocy opcji i po wejściu w chain option mam tabelę całkowicie pustą oprócz kolumny strike dla różnych dat. Sprawdzałem również dla pozycji dla której już mam opcje i sytuacja jest podobna. Z czego to może wynikać?

z góry dzięki
kuzik

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 353
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 24 mar 2020, 14:04

poczekaj do otwarcia giełdy i wtedy zobacz. ja miałem podobnie na aplikacji mobilnej, a po otwarciu giełdy było już OK. może to związane być z notowaniami (ja wyłączyłem u siebie).

arku
Stały bywalec
Posty: 154
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 25 mar 2020, 12:07

Czy ktoś orientuje się z jakimi kosztami wiąże się przelew USD z konta IB do polskiego banku? Nie chodzi mi o prowizję za przelew pobieraną przez IB tylko o koszty banków pośredniczących w przelewie walutowym. Do IB przelewałem złotówki i zamieniałem na platformie na USD, teraz chcę wycofać część środków i wolałbym przelać USD na konto walutowe zamiast przewalutowywać na PLN.

glina
Stały bywalec
Posty: 334
Rejestracja: 22 lis 2019, 19:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: glina » 25 mar 2020, 20:51

Jeden przelew w miesiacu jest darmowy, takze na konta walutowe.

Emil
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2019, 20:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: Emil » 26 mar 2020, 14:17

Tomek pisze:
23 mar 2020, 12:52
Emil, w teorii na bieżąco, a w praktyce z bliżej nieokreślonymi opóźnieniami. Po aktualne rewizje EPS-ów i przychodów spółek z całego świata zerknij tutaj: https://www.marketscreener.com/APPLE-IN ... revisions/

Kuzik, tak. Jeśli dokonasz transakcji SELL na parze USD.RUB to sprzedasz dolary i dostaniesz za to ruble. Warto tak postąpić, bo zaciągnięcie pożyczki w RUB kosztuje 9% rocznie.

Szeggy, miejsce rejestracji brokera nie ma nic do rzeczy. Liczy się to, na jakich rynkach świadczy on usługi. Żeby obejść ten problem, można:

1. Skorzystać z europejskich zamienników ETF (każdy z dopiskiem UCITS, wyszukowarka na justetf.com)
2. Użyć opcji do zakupu amerykańskiego ETF lub wykorzystać kontrakty CFD na ETF
3. Założyć konto u brokera, który nie respektuje przepisów UE (DIF, Sogotrade)

Dzięki Tomek. Napisałem do supportu również ale wysłali mi jakąś ogólną instrukcję korzystania z TWS. Jak się w końcu ustosunkują do tego to dam znać.

Nomad
Posty: 67
Rejestracja: 26 lis 2018, 13:03

Re: Interactive Brokers

Post autor: Nomad » 27 mar 2020, 20:19

Swego czasu IB wprowadził nowy layout dla zakładki Fundamentals. Po czym, przywrócił do starego wyglądu. Wyglądało to trochę jak błąd techniczny.

Czy nowa wersja została wprowadzona i należy jak włączyć? Czy wycofano nową wersję na stałe?

t0m3k
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2020, 17:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: t0m3k » 04 kwie 2020, 00:38

Witam,
podejrzewam, że rozwiązanie mojego problemu jest banalne. Nie wiem jak w TWS dodać stoploss i takeprofit do już istniejącej pozycji.

Nigdzie też w client portal i webtrader nie znalazłem opcji dodawania takich zleceń. Czy jestem skazany na TWS jeśli chcę ich używać?

Czy istnieje jakiś porządny tutorial uczący obsługi tej przedpotopowej platformy?

Slawer
Posty: 9
Rejestracja: 08 cze 2019, 22:44

Re: Interactive Brokers

Post autor: Slawer » 04 kwie 2020, 10:46


t0m3k
Posty: 2
Rejestracja: 03 kwie 2020, 17:12

Re: Interactive Brokers

Post autor: t0m3k » 04 kwie 2020, 11:04

No tak ten link prowadzi do opisu wszystkich zleceń ale nie ma tam nic na temat dodawania stop lossa czy jeszcze lepiej całego bracet order do już istniejącej pozycji.

Przy tworzeniu zlecenia kupna lub sprzedaży jego modyfikacja lub dodanie zleceń warunkowych jest banalnie prosta, ale nigdzie nie widzę opcji dodania zleceń warunkowych do otwartej pozycji.

Mimo wszystko dzięki za pomoc.

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 353
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 04 kwie 2020, 11:19

musisz wbic nowe zlecenie SELL z odpowiednia opcja (nie pamietam teraz jaka) potem jak bede mial chwile to lukne na tws i ci powiem.

Slawer
Posty: 9
Rejestracja: 08 cze 2019, 22:44

Re: Interactive Brokers

Post autor: Slawer » 04 kwie 2020, 11:22

Klikasz prawym przyciskiem myszy na pozycji i wybierasz BUY SELL CLOSE przenosi Cię do formatki
Załączniki
comic_limit_order_01-Mosaic.png
Pkt 4 masz rozwijaną listę i tu wybierasz rodzaj zlecenia.

ODPOWIEDZ