Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Zenek
Posty: 11
Rejestracja: 12 lut 2018, 14:19

Re: Interactive Brokers

Post autor: Zenek » 23 sty 2019, 14:11

Tomek pisze:
23 sty 2019, 14:08
One się zawsze będą różniły, ponieważ IB bierze inny kurs USD/PLN niż powinieneś brać Ty do rozliczeń podatkowych.

Porównuje tylko w walutach.

elstee
Posty: 4
Rejestracja: 29 cze 2018, 13:53

Re: Interactive Brokers

Post autor: elstee » 18 lut 2019, 16:43

Hej,
apropos naszego softu do przeliczeń podatkowych, to przelicza on dla nas wszystko: akcje z dowolnych rynków, opcje, waluty (wszystkie dla których kursy średnie podaje nbp). Na końcu generuje raporty do wygodnego sprawdzenia poprawności przeliczeń. Cały czas rozwijamy ten soft, bo jego zastosowania widzimy znacznie szerzej niż tylko przeliczenie i optymalizacja podatkowa.

Pozdrawiam
Łukasz Stępień

arku
Stały bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 18 lut 2019, 17:52

Witam,
Mam nowe konto w IB i logując się do panelu zarządzania kontem (nie do platformy transakcyjnej) otrzymuję komunikat o konieczności uzupełnienia danych w związku z MiFIR. Konkretnie system pyta o nr dokumentu tożsamości (National ID) ale po wpisaniu nr dowodu osobistego otrzymuję komunikat że format jest nieprawidłowy. Pytanie czy ktoś miał podobną sytuację i podobne problemy?
Dodam tylko że w/w komunikat pojawił się po złożeniu wniosku o rozszerzenie innstrumentów dostępnych do handlu o opcje, futy itp.
W razie potrzeby mogę dołączyć screen.

kremat0r
Posty: 53
Rejestracja: 30 lis 2018, 10:07

Re: Interactive Brokers

Post autor: kremat0r » 18 lut 2019, 18:28

Pytaj support, pomogą. Też miałem lekki "problem" z dokumentami i pomogli raz dwa.

Awatar użytkownika
Tomek
Człowiek na wakacjach
Posty: 2126
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 19 lut 2019, 17:26

Spróbuj jako national ID podać PESEL :)

arku
Stały bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 11 mar 2019, 19:53

Po dłuższej przerwie postanowiłem ponownie powalczyć z tematem i dziwna sprawa ale system zaakceptował nr pesel ( wcześniej nie akceptował ani nr DO, ani peselu, ani NIPu)
Dodatkowo pojawiło się pytanie: "czy Twój ID ma datę ważności" więc ewidentnie chodziło o nr dowodu i widać że coś w systemie zostało zmienione (wcześniej nie było tego pytania)
Po zaakceptowaniu nr pesel przez system pojawiło się potwierdzenie moich danych i w polu National ID znajdował sie mój poprawny nr dowodu (którego system nie chciał wcześniej przyjąć z powodu formatu). Nie dziwi mnie to bo dowód przesyłałem przy zakładaniu konta więc broker posiadał wszystkie dane.
Natomiast mam jeszcze jedno pytanie bo po akceptacji formatki z danymi wyświetlił się komunikat "Twoje konto zostało otwarte" i mam teraz dwa konta - jedno zakładane wcześnie i drugie nowe z tym samym numerem i literką F na końcu.
I teraz pytanie czy to normalna praktyka w IB czy coś się namieszało?
Przypominam tylko że cała sytuacji wystąpiła w związku z rozszerzeniem instrumentów dostępnych do handlu o opcje, futy, cfd itp.

kremat0r
Posty: 53
Rejestracja: 30 lis 2018, 10:07

Re: Interactive Brokers

Post autor: kremat0r » 12 mar 2019, 09:05

To normalne, tez mam "drugie" konto z "F".

arku
Stały bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 12 mar 2019, 09:56

Dzięki za informację, mam też rachunek w LYNX i tam mimo rozszerzonego dostępu do instrumentów mam tylko jedno konto stąd moje wątpliwości.

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 12 mar 2019, 17:29

Arku czyli normalnie można mieć konto w Lynx i w IB i nie ma problemu tak?

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 12 mar 2019, 17:48

A jeszcze mam pytanie odnośnie pożyczania akcji dla short selling. Korzystacie z tej opcji w IB? Jeżeli tak napiszcie czy można dane akcje sprzedać w każdej chwili czy trzeba się umawiać na jakiś termin i po drugie czy jak pożyczamy akcje to czy dostajemy dywidendę czy nie ?

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 181
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 12 mar 2019, 18:17

tak - korzystam
nie - nic nie trzeba robic - to sie dzieje z automatu w tle
tak - dywidenda Ci przysluguje oczywiscie.

arku
Stały bywalec
Posty: 129
Rejestracja: 03 sie 2018, 16:32

Re: Interactive Brokers

Post autor: arku » 12 mar 2019, 19:58

Hubert pisze:
12 mar 2019, 17:29
Arku czyli normalnie można mieć konto w Lynx i w IB i nie ma problemu tak?

Tak można, jakiś czas temu założyłem konto w Lynx a teraz drugie w IB i nie było z tym problemu.

Caer
Posty: 16
Rejestracja: 25 lis 2018, 12:56

Re: Interactive Brokers

Post autor: Caer » 12 mar 2019, 21:49

Czy ktoś przenosił z was konto z Lynx do IB? Zastanawiam się jak wygląda procedura i czy da się łatwo przenieśc konto ze wszystkimi otwartymi pozycjami.

mlubinski
Stały bywalec
Posty: 181
Rejestracja: 07 cze 2018, 21:26

Re: Interactive Brokers

Post autor: mlubinski » 12 mar 2019, 22:16

Caer pisze:
12 mar 2019, 21:49
Czy ktoś przenosił z was konto z Lynx do IB? Zastanawiam się jak wygląda procedura i czy da się łatwo przenieśc konto ze wszystkimi otwartymi pozycjami.
tu masz info odnosnie tego procesu: https://www.lynxbroker.fi/media/doc/LYNX_Transfer.pdf

Awatar użytkownika
Hubert
Stały bywalec
Posty: 106
Rejestracja: 21 gru 2018, 12:20

Re: Interactive Brokers

Post autor: Hubert » 13 mar 2019, 08:23

Tam jest napisane jak chcesz przenieś konto do Lynx a nie do IB :)

ODPOWIEDZ