Interactive Brokers

Miejsce do prowadzenia jałowej i starej jak świat dyskusji na temat tego, który broker jest lepszy od którego, a który nie.
Andrzej
Posty: 30
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:17

Interactive Brokers

Post autor: Andrzej » 15 mar 2017, 13:45

Czy ja dobrze przeczytałem, że od dzisiaj Interactive Brokers zakłada konta Polakom? Tylko nie w tym IQ-Trade ale w prawdziwym IB? Ktoś tam ma już konto może? https://strefainwestorow.pl/artykuly/20 ... owie-marca

MariuszW
Posty: 95
Rejestracja: 12 mar 2017, 18:05

Re: Interactive Brokers

Post autor: MariuszW » 15 mar 2017, 14:07

Ale z tego co się orientuje to konto polacy już dawno mogli tam otwierać.
Bardziej tu chodzi o udzieleniu zgody KNF na działalność w Polsce

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2146
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 15 mar 2017, 14:45

Tak jak pisze Mariusz. Tylko nie wiem po co nam na GPW kolejny broker...

(...)

Spróbuję w IB otworzyć indywidualne konto dla siebie i jak się uda, to napiszę jakąś notkę na blogu jak to wygląda. Ceny dla indywidualnych osób mają super, akcje US min. 1 USD za transakcję, a potem 0.005 USD na papier(!), a opcje średnio po 0.70 USD za kontrakt.

Andrzej
Posty: 30
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:17

Re: Interactive Brokers

Post autor: Andrzej » 15 mar 2017, 15:38

Rzeczywiście, teraz widzę, że Polska jest na liście. Ja już bardziej ufałbym Interactive Brokers (przynajmniej są na giełdzie więc obowiązują ich jakieś standardy) niż na przykład DEGIRO. Rozumiem, że to co jest pod adresem www.interactivebrokers.pl to nie ma nic wspólnego z prawdziwym amerykańskim Interactive Brokers? Dobrze rozumiem, że jak miesięcznie nie zrobię transakcji na 10$ to tych 10$ i tak zostanie pobranie z konta jako opłata za prowadzenie rachunku?

TomekSerafin
Posty: 47
Rejestracja: 15 mar 2017, 15:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: TomekSerafin » 15 mar 2017, 16:16

Ze strony wynika, że 10$ miesięcznie to muszą być same prowizje chociaż to się zwraca przy dwóch transakcjach miesięcznie na Sogotrade gdzie jedna jest po 5$. Ja to czytam tak, że jak prowizje przekroczą miesięcznie 10$ to nic nie płacisz a jak nie przekroczą to płacisz różnicę.

Tomku daj znać czy nie było żadnych problemów z otwarciem konta dla indywidualnej osoby, to wtedy też chętnie dołączę, chociaż minimalna wpłata trochę odstrasza, ale może uzbieram :mrgreen: Byłem już bardzo bliski złożenia aplikacji do Sogotrade wczoraj ale dzisiaj jeszcze poczytałem i teraz zastanawiam się nad tym Interactive.

Andrzej
Posty: 30
Rejestracja: 12 mar 2017, 20:17

Re: Interactive Brokers

Post autor: Andrzej » 15 mar 2017, 16:32

Z ich strony wynika jeszcze, że trzeba mieć minimalny dochód 20 albo 100 tyś rocznie i jakąś płynność dodatkową? Oni to jakoś weryfikują?

MariuszW
Posty: 95
Rejestracja: 12 mar 2017, 18:05

Re: Interactive Brokers

Post autor: MariuszW » 15 mar 2017, 17:45

Jedną z weryfikacji może być wyciąg z rachunku z jakąs min kwotą np 10 000 zł ( w LMAX tak jest ) ale często to jest opcjonalne.
Generalnie bazują na oświadczeniu ;) i ankiecie, która wypełnia się podczas otwierania rachunku.

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2146
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 16 mar 2017, 14:55

Hej, no to przetestowałem na własnej skórze. Wczoraj wieczorem jak wsiadałem do samolotu, to wysłałem przez internet aplikację o założenie konta, a dzisiaj rano jak wylądowałem moim oczom ukazała się dostępna ta oto piękna platforma transakcyjna:

Obrazek

Konto otworzone błyskawicznie na prywatną osobę. Wystarczył skan paszportu i wyciąg z karty kredytowej, na którym był adres zamieszkania. W ankiecie rzeczywiście pytają o dochody, posiadane aktywa, doświadczenie w handlu itd., ale wszyscy amerykańscy brokerzy o to pytają. Odpowiedzi mają formę oświadczenia, nikt tego nie weryfikuje. Chodzi o zgodność z przepisami, na podstawie których, np. derywaty mogą być dostępne tylko dla osób, które posiadają już jakieś doświadczenie na giełdzie itp.

Jak ktoś ma minimum $10k na pierwszą wpłatę to naprawdę polecam IB, bo przede wszystkim jest to przepotężna platforma, która pozwala się dowolnie skonfigurować i wyciągnąć wszelkie możliwe dane z giełdy, no a poza tym oferuje dostęp do wielu rynków na całym świecie, od USA, przez Europę po Hongkong i Singapur. A wisienka na torcie to prowizje 1 USD za zakup akcji z US i 0.70 USD za kontrakt opcyjny. Hit hitów :)

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1833
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 16 mar 2017, 20:56

Oni właśnie są na mojej liście, ale 10tyś $ jakoś mnie nie przekonało, szczególnie, że nie jestem aktywnym inwestorem na dzień dzisiejszy.
Dobrze, że temat został poruszony powinniśmy porozmawiać o różnych brokerach.
Lepiej konto założyć przez USA czy jak będą w PL?

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2146
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 17 mar 2017, 08:04

Nie musisz wpłacać tych 10 000 USD w gotówce, możesz też przenieść do IB swoje papiery od innego brokera. Tylko wartość przenoszonych pozycji tak samo musi przekraczać 10 000 USD. W USA jest taka procedura ACATS (Automated Customer Account Transfer Service) – składasz przez platformę u nowego brokera dyspozycje przeniesienia wszystkich, albo tylko niektórych, swoich pozycji od starego brokera; podajesz ilości, nazwy instrumentów i tak dalej. Czekasz kilka dni i potem dzieje się magia, bo wszystkie twoje pozycje (łącznie z opcjami) znikają u jednego i pojawiają się u drugiego brokera. Jest to darmowa procedura i trwa 4-6 dni. Ja swoją uruchomiłem wczoraj, żeby przenieść część akcji z Sogo na IB, zobaczymy czy obędzie się to bez problemów.

Nie znam się na przepisach, ale obawiam się, że nawet jak IB otworzy oddział w Polsce, to i tak nie będzie mógł udostępnić tutaj wszystkiego co ma w ofercie, czyli np. obligacji korporacyjnych z US, firm z pink sheets, opcji, czy innych dziwnych derywatów. Ja zawsze namawiam, żeby takie rzeczy załatwiać za granicą, bo tam rynek instrumentów pochodnych funkcjonuje już od kilkudziesięciu lat i wypracowane zostały przez ten czas jakieś standardy, na których można polegać.

No i jak założysz konto w polskim oddziale to zaraz będzie o tym wiedziało pięćset różnych służb, ze strażą kolei i służbą leśną włącznie. Nie wspominając o organach podatkowych :/ Dopóki w Polsce pracujesz na stałym etacie i zarabiasz 3600 zł to jest git i nikt się nie czepia, ale jak tylko wyłamiesz się z tego schematu, to od razu wzbudzasz niezdrowe zainteresowanie. Reasumując, ja tam polecam uciekać ze wszystkimi finansowymi sprawami za granicę. Lepiej się wtedy śpi.

sebo
Forumowy wyga
Posty: 1833
Rejestracja: 11 mar 2017, 11:55

Re: Interactive Brokers

Post autor: sebo » 17 mar 2017, 11:54

No właśnie Tomek tak robię uciekam mam dosyć.
Niestety część mam zamrożone w IKE niestety błąd popełniłem mały.
Przenosić musiałbym z DeGiro ale aż tyle nie mam. Będzie jak dolar będzie w innej cenie.
Chce być z dala od tego chorego systemu dlatego mam w DeGiro i myślę o Sogo i IB jeszcze miałem w planach DIF ale opłaty za wysokie mają.

Jak już się bliżej zapoznasz to podziel się uwagami.

Pisałeś o karcie kredytowej oni takie uznają a jak ktoś ma tylko kartę debetową?

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2146
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 17 mar 2017, 15:03

Wszystko jedno, byle by na wyciągu był adres zamieszkania. Ja akurat wysłałem wyciąg z Diners Club, bo taki miałem pod ręką i też przeszło.

TomekSerafin
Posty: 47
Rejestracja: 15 mar 2017, 15:45

Re: Interactive Brokers

Post autor: TomekSerafin » 21 mar 2017, 20:55

I jak Tomku, udało Ci się przenieść bez problemu swoje konto do IB?

Awatar użytkownika
Tomek
Man with a new plan
Posty: 2146
Rejestracja: 09 mar 2017, 20:40
Kontakt:

Re: Interactive Brokers

Post autor: Tomek » 21 mar 2017, 21:32

Jeszcze nie. Póki co miałem mały kłopot, bo zleciłem tylko częściowe przeniesienie samych długich pozycji (akcje i ETF-y), ale nie pomyślałem, że niektóre z nich są zabezpieczeniem wystawionych krótkich PUT-ów, które zostawiłem na starym rachunku i momentalnie dostałem gigantycznego margin calla, po którym Sogo na wszelki wypadek zablokowało mi konto... Dobrze chociaż, że nie polikwidowali tych PUT-ów na własną rękę. No ale to już odkręciłem i jeszcze raz uruchomiłem procedurę przeniesienia tym razem wszystkich pozycji, razem z wystawionymi opcjami, więc do końca tygodnia powinno być to załatwione. Dam znać jak wszystko skończy się pomyślnie :)

Grzegorz
Posty: 55
Rejestracja: 21 mar 2017, 22:24

Re: Interactive Brokers

Post autor: Grzegorz » 21 mar 2017, 22:42

no to tez czekam chociaz prog wejscia dosyc wysoki :/ Bo polski oddzial IB na poczatek bedzie obslugiwal tylko GPW ale moze beda na tyle elastyczni, ze srodki beda liczyc lacznie na ich rachunkach?
A nie orientujesz sie czy 10k $ musi byc caly czas na rachunku jako minimalne saldo czy tylko na początek?

ODPOWIEDZ